Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει σιφόν κέικ, το πιο αφράτο στον κόσμο! (Βίντεο)

Μοναδικό γλυκό!

Υλικά:

  • 240 γρ. αλεύρι
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 12 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 6 κρόκους αυγών
  • 110 γρ. σπορέλαιο
  • 60 γρ. νερό
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. σιρόπι βανίλιας
  • 100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα προαιρετικά
  • 1 κ.γ. μείγμα 5 spice προαιρετικά

 

Για τη μαρέγκα

  • 8 ασπράδια
  • 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 

 

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι (αφού το έχουμε περάσει από κόσκινο), τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα υγρά υλικά, τους κρόκους, το σπορέλαιο, το νερό, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το μείγμα 5 spice και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα μας χτυπώντας πολύ δυνατά τα ασπράδια στο μίξερ. Μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε σε δόσεις τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο μπολ με τα στερεά προσθέτουμε το μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
  • Θυσιάζουμε λίγη μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα για να αραιώσει ανακατεύοντας καλά.
  • Τέλος ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος τους μείγματός μας. Σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε προσθέτουμε και τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
  • Βουτυρώνουμε μόνο το χείλος της φόρμας του κέικ μας και μόνο μέχρι τη μέση του κυλίνδρου που βρίσκεται στο μέσο της φόρμας μας. Προσέχουμε πολύ να μην βουτυρώσουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Μόλις βγάλουμε το κέικ μας από τον φούρνο, το αναποδογυρίζουμε μαζί με τη φόρμα του πάνω σε ένα μεγάλο μπουκάλι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο το κέικ θα διατηρήσει τον όγκο του.
  • Μόλις κρυώσει ξεφορμάρουμε με προσοχή και σερβίρουμε με τις λιωμένες κουβερτούρες.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.