Καθαρίστρια μπήκε στη φυλακή για 10 χρόνια λόγω πλαστού απολυτηρίου Δημοτικού: Πολιτική θύελλα από την απόφαση - Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Τι δήλωσε ο δικηγόρος της καθαρίστριας.

Μία 53χρονη καθαρίστρια καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 χρόνων επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού της.

Η ίδια είχε μετατρέψει το ενδεικτικό της Ε' Δημοτικού σε απολυτήριο ΣΤ' Δημοτικού έτσι ώστε να μπορέσει να διοριστεί σε κάποιον βρεφονηπιακό σταθμό πριν από 22 χρόνια.

Πλέον, η γυναίκα βρίσκεται στις φυλακές της Θήβας.

Η δικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, παρ' όλα αυτά, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Πολιτική κατακραυγή

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια. Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν».

 

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του «Ποταμιού», με ένα tweet άσκησε κριτική στην εν λόγω δικαστική απόφαση γράφοντας: «Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Που ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην καθαρίστρια».

Καταδίκη κι από την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε, με ανακοίνωσή της, την απόφασή της κάθειρξης, χαρακτηρίζοντάς την «τερατώδη».

Έτσι, η Ένωση αναφέρει: «Ο διορισμός στο Δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται.   Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας. Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Έλεος!. Ανάλογα φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις "διαφθοράς". Στις υποθέσεις αυτές, συνεχίζει η Ένωση, «εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου».

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε αντίγραφο της απόφασης του Εφετείου προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αίτησης αναστολής της απόφασης.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το αίτημα θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα κατατεθεί και η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Εφετείο».

(Φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ