Η Bayer απολύει 12.000 εργαζομένους - Η δικαστική απόφαση για τον καρκίνο κηπουρού από ζιζανιοκτόνο της εταιρείας (βίντεο)

Στον απόηχο της εξαγοράς της αμερικανικής Monsanto

Ο γερμανικός όμιλος Bayer ανακοίνωσε  ότι μέχρι το 2021 θα καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 118.200 που έχει σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή το 10% του προσωπικού της εταιρείας, στον απόηχο της εξαγοράς της αμερικανικής Monsanto.

Η πτώση αυτή, που φθάνει το 35% από τις αρχές της χρονιάς, σχετίζεται άμεσα με τον αντίκτυπο από την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto. Η τελευταία κρίθηκε σε πρώτο βαθμό ένοχη για την καρκινοπάθεια κηπουρού από τη χρήση του φυτοφαρμάκου της Roundup.

Το δικαστήριο επέβαλε στην εταιρεία  να πληρώσει στον κηπουρό αποζημίωση ύψους 289 εκατομμυρίων δολαρίων για πρόκληση ασθένειας. Η υπόθεση του κηπουρού Dewayne Johnson  που εργαζόταν σε σχολείο και προσβλήθηκε από καρκίνο είναι η πρώτη που καταλήγει στις δικαστικές αίθουσες σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters. Επιπλέον, εκκρεμοδικούν ακόμη 9.000 αγωγές εις βάρος της Monanto για το Roundup.

 

 

Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών της Bayer απέκτησε πέρυσι τη Monsanto, καταβάλλοντας τίμημα 63 δισ. δολαρίων. Ηταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στη σύγχρονη ιστορία.

 

Πέραν της μείωσης του εργατικού δυναμικού, η Bayer εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης εμπορικών σημάτων της όπως είναι τα αντηλιακά Coppertone και τα προϊόντα περιποίησης ποδιών Dr. Scholl.

Τα σήματα αυτά είχε εξαγοράσει από την αμερικανική φαρμακευτική Merck το 2014 αντί 14 δισ. δολαρίων. Επιπροσθέτως, η Bayer θα αυτονομήσει τον βραχίονα προϊόντων για τη φροντίδα και την περίθαλψη των ζώων, όπως αποπαρασιτικά για γάτες και σκύλους και κτηνιατρικά σκευάσματα για εκτρεφόμενα ζώα.

Η θυγατρική, που ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη διεθνώς. Εάν πουληθεί, το τίμημα θα μπορούσε να φθάσει τα 6-7 δισ. ευρώ, εκτιμούν αναλυτές. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη στην αγορά κτηνιατρικών σκευασμάτων παρατηρείται συσπείρωση δυνάμεων. Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Eli Lilly εισήγαγαν επιτυχώς στο χρηματιστήριο τις αντίστοιχες μονάδες τους ως αυτόνομες.

Αποκατάσταση

Μία ακόμη από τις κινήσεις που θα κάνει ο γερμανικός όμιλος της Bayer, είναι να αναζητήσει αγοραστή για το 60%, το οποίο διατηρεί στη γερμανική Currenta, εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας. Ο αναλυτής της Baader Helvea, Μάρκους Μάγερ, εκτιμά πως μια πώληση των Coppertone και Dr. Scholl θα απέφερε 1 δισ. ευρώ, ενώ το μερίδιο στην Currenta περί το 1,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ των ενδιαφερομένων για τις δύο πρώτες εταιρείες φέρεται να είναι οι διεθνείς όμιλοι καταναλωτικών ειδών Reckitt Benckiser και Procter & Gamble.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί πως ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, δέχεται έντονες πιέσεις για να ανορθώσει την τιμή της μετοχής της εταιρείας, που καταβαραθρώθηκε λόγω Monsanto. Προσβλέποντας στο να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και να τους πείσει να αγοράσουν και πάλι μετοχές της Bayer, ο επικεφαλής της θα κάνει σχεδόν 12.000 απολύσεις επί συνόλου 118.200 εργαζομένων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι μισές περικοπές πιθανώς θα αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ οι υπόλοιπες εντοπίζονται στις δραστηριότητες παραγωγής σπόρων, παρασκευής φαρμάκων και σκευασμάτων που δίδονται χωρίς συνταγή. Ο κ. Μπάουμαν, πάντως, αποσυνέδεσε τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης της Bayer από τον δικαστικό αγώνα κατά της Monsanto σύμφωνα με όσα αναφέρει το bloomberg

Οι συνολικές περικοπές της Bayer ισοδυναμούν με το 10% του προσωπικού της και αρκετές θα γίνουν στη Γερμανία. Τέλος, το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία θα επωμιστεί κάλυψη ζημιών και διαγραφή χρεών ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ