H συνταρακτική ζωή ενός Θεσσαλονικιού του Φάνη Δέλλιου που έφτασε στην ηρωίνη και ξαναγύρισε στον πόλεμο κατά των εθισμών με την ''Αρωγή'' του!

Το ραντεβού μας έχει οριστεί για τις 09:00. Λίγο πριν μπει στην αίθουσα για την πρώτη ομαδική συνεδρία της ημέρας. Ακόμα μία μάχη κατά των εξαρτήσεων. Ο Φάνης Δέλλιος τις γνωρίζει καλά τις εξαρτήσεις. Στα 15 του ήρθε σε πρώτη επαφή με απαγορευμένες ουσίες. Το ταξίδι κράτησε δέκα χρόνια.

Το ραντεβού μας έχει οριστεί για τις 09:00. Λίγο πριν μπει στην αίθουσα για την πρώτη ομαδική συνεδρία της ημέρας. Ακόμα μία μάχη κατά των εξαρτήσεων. Ο Φάνης Δέλλιος τις γνωρίζει καλά τις εξαρτήσεις. Στα 15 του ήρθε σε πρώτη επαφή με απαγορευμένες ουσίες. Το ταξίδι κράτησε δέκα χρόνια.



«Εκεί γύρω στα 15 μου άρχισα να νιώθω αυτό το ανικανοποίητο κενό, που άρχισε να γίνεται αβάσταχτο και ανέτρεψε την καθημερινότητά μου. Άρχισα να αντιδρώ, παράτησα το διάβασμα, άρχισα τις κοπάνες και τις επισκέψεις στις τουαλέτες του σχολείου. Πρώτα για τσιγάρο, μετά για βενζίνες. Κάποια μέρα κάποιος έφερε «ψημένο» από τη Γερμανία. Μου άρεσε. Ακολούθησαν τα χάπια, οι ουσίες και η ηρωίνη». Μου μιλάει για εικόνες. Εικόνες από εκείνη τη μαύρη περίοδο της ζωής του. «Εμμονή και καταναγκασμός. Δεν γνωρίζει κάτι άλλο ένα πρεζάκι. Αλόγιστη χρήση, όλα τα άλλα περιττεύουν. Τα τελευταία τέσσερα από τα δέκα χρόνια που ήμουν χρήστης ήταν εφιαλτικά. Άρχισε να τρελαίνομαι, να ζω επικίνδυνα, παραβατικά, να λιποθυμώ. Είχε έρθει η ώρα να κάνω κάτι. Δεν υπήρχε γυρισμός. Απευθύνθηκα με έναν οικογενειακό φίλο ιατροδικαστή και με παρέπεμψε στις ομάδες αυτοβοήθειας των 12 βημάτων. Από τότε μπήκα στην πλήρη αποχή από όλα. Είμαι 14 χρόνια καθαρός».

Και μετά το σκοτάδι το φως. Ο Φάνης επέστρεψε στα θρανία, σπούδασε ψυχολογία σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού και γύρισε στην Ελλάδα με στόχο να βοηθήσει. Όλους αυτούς που γυρεύουν στην πρέζα τα «καλοκαίρια» τους. Η «Αρωγή 12+» ήταν το επόμενο βήμα. «Η «Αρωγή 12+» είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος που ασχολείται με προβλήματα εθισμού σε ενημερωτικό, συμβουλευτικό και θεραπευτικό επίπεδο.



Πρόκειται για μια πρωτοβουλία γονέων, συμβούλων ψυχικής υγείας και ευαισθητοποιημένων ατόμων, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάθε μορφή εθισμού, με έμφαση στις ουσίες, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Χρησιμοποιούμε ως όχημα ένα υπάρχον, εξαιρετικά αποτελεσματικό μοντέλο αυτογνωσίας, που συνδυάζει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κοινωνικής επανένταξης και πνευματικής υγείας με την εμπειρία των θεραπευτικών ομάδων.

Το πεδίο δράσης του συμπεριλαμβάνει συστηματική ενημέρωση σε ζητήματα εθισμού, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φίλους και συγγενείς, σεμινάρια αντιμετώπισης εξαρτήσεων και δωρεάν συναντήσεις κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη (20.30-22.00 στο ξενοδοχείο Park στην Ίωνος Δραγούμη 81) και κάθε Τρίτη στην Αθήνα (17.00-18.30 Αίαντος και Αγχιλλέως 22, Ταύρος ).

Επισκεπτόμαστε τους διαδρόμους της «Αρωγής+12», μου δείχνει τους χώρους και μου εξηγεί τη διαδικασία. «Η θεραπεία είναι οκτάμηνη και κατά μέσο όρο οι ομάδες αποτελούνται από δέκα άτομα. Αυτό επαναλαμβάνεται τα τελευταία εφτά χρόνια, καταφέρνοντας να βοηθήσουμε αρκετά παιδιά να μπουν ξανά σε μία φυσιολογική ζωή μακριά από εθισμούς. Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει ότι έχουμε να πολεμήσουμε ένα «τέρας» που σκοτώνει καθημερινά δεκάδες ανθρώπους, άρα κάθε εθισμένος σε ανάρρωση είναι ένα ζωντανό θαύμα, ένα θαύμα ζωής». Του ζητώ να μου επισημάνει το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ένας εθισμένος τον πρώτο καιρό που είναι καθαρός. «Αφού δει βελτίωση το πρώτο τρίμηνο και αρχίσει να πατάει στα πόδια του σωματικά, συνήθως αποχωρεί από τα κέντρα βοήθειας και πιστεύει ότι πλέον μπορεί να συνεχίσει και μόνος του. Θεωρεί ότι δεν χρειάζεται κανέναν. Ότι η ψυχολογική βοήθεια και η συμμετοχή στα γκρουπ είναι ανούσια. Με αποτέλεσμα να κυλήσει σε πολλές περιπτώσεις ξανά στις ουσίες και να επιστρέψει στο κέντρο σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που είχε έρθει την πρώτη φορά.  lifo.gr



Πρέπει ο εθισμένος να πατάει στα πόδια του όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Να βρει αυτό το κενό που τον οδήγησε στις ουσίες. Να πολεμήσει την ίδια τη διαταραχή του εθισμού». Η συνεδρία είναι έτοιμη να αρχίσει. Ένας, ένας μπαίνουν στην αίθουσα χαιρετώντας μας ευγενικά. Πρόσωπα κουρασμένα, ριγμένα στο προσωπικό τους ρινγκ. Ο Φάνης, νικητής στη δική του μάχη, ετοιμάζεται να διδάξει τα ιδανικά χτυπήματα στον αντίπαλο. Χτυπήματα που θα γίνουν ντοκιμαντέρ. «Ένας σημαντικός σκηνοθέτης με αρκετές παραγωγές στο βιογραφικό του θα κάνει ντοκιμαντέρ τη ζωή μου, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, σχεδιάζουμε καμπάνιες ενημέρωσης σε συνεργασία με διάφορους Δήμους της χώρας καθώς και άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος αυτό ακριβώς που γράφουν τα επίσημα μπλουζάκια του συλλόγου μας: «Υπάρχει λύση!» Σε αυτό τον πόλεμο δεν είσαι μόνος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ