Πάνος Καπίρης: Ο δημιουργός των αμέτρητων επιτυχιών - Δείτε τον γιό του να τραγουδάει με αγγελική φωνή - Βίντεο

Σταθερή, βαθιά φωνή, από εκείνες που έχουν κάτι να σου πουν και μόνο με το άκουσμά τους. Έχει τόσα να εκφράσει κι όμως δεν είναι φλύαρος, ενδιαφέρων άνθρωπος, με πολλή εμπειρία και δραστήριος.

Αυτός είναι ο Πάνος Καπίρης. Οι καλλιτέχνες που έχει στην «πλάτη» του είναι αμέτρητοι. Βασίλης Καρράς, Πάολα, Νίκος Οικονομόπουλος, Γιάννης Πλούταρχος, Αντύπας, STAN, Άντζελα Δημητρίου.

Από πολύ μικρός, περίπου 10 ετών, ασχολείται με τον κόσμο της μουσικής. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «είναι πολύ πλούσιος σε συναισθήματα. Όταν άρχισα, μου άρεσαν κάποιοι τραγουδιστές. Αλλά όταν τραγουδούσα, έλεγα μόνο δικά μου κομμάτια».

«Τα παιχνίδια μου πάντα ήταν μουσικά όργανα. Πλαστικές κιθάρες μου αγόραζαν οι γονείς μου. Στον ελεύθερο χρόνο μου δεν έπαιζα έξω σαν τα υπόλοιπα παιδιά. Ήμουν με την κιθάρα μου. Είχα βρει την κλίση μου».

Ευλογία να έχει βρει κανείς- από μικρός κιόλας- την κλίση του και αυτό με το οποίο θέλει να καταπιαστεί, πάση θυσία. Στα 13 του, αγόρασε το πρώτο του όργανο, ένα μπουζούκι, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα από τον Νίκο Παραμυθιώτη.

Τα πρώτα βήματα 
«Ξεκίνησα σαν τραγουδιστής, το 1989. Παράλληλα, όμως, στο μαγαζί που ήμουν, έπαιζα και μπουζούκι. Σιγά σιγά άρχισα να γράφω δικά μου τραγούδια και ξεκίνησα μια πολύ σημαντική συνεργασία με ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, τον Αντώνη τον Παππά».
Το 1997, στα 25 του, λοιπόν, έβγαλε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. «Ξεκίνησα με την Κωνσταντοπούλου και σιγά σιγά άρχισα να γράφω τραγούδια και να κάνω πολλές επιτυχίες».

Οι αξέχαστες επιτυχίες
Κατόπιν της πρώτης δισκογραφικής του δουλειάς, συνεργάστηκε με την Κατερίνα Στανίση. Και έγραψε το τραγούδι «Σ’ Έχω Κάνει Θεό».
«Έχω τραγούδια – σταθμούς. Και στην καριέρα πολλών καλλιτεχνών. Εκείνη την εποχή έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Το τραγούδι της Κατερίνας Στανίση το έκανε επανεκτέλεση και ο Γιώργος Μαζωνάκης».

Ενδεικτικά, μερικά ακόμα τραγούδια είναι το «Στην Υγειά της Αχάριστης» του Αλέκου Ζαζόπουλου, το «Ακροβατώ» του Βαλάντη, το «Έτσι Είναι η Αγάπη» του Μάκη Δημάκη σε στίχους του Στέλιου Μαργωμένου και το «Έχω Μάτια και Βλέπω» του Νίκου Μακρόπουλου.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μια συνεργασία που έχει ξεχωρίσει είναι εκείνη με την Νίκο Οικονομόπουλο, συνθέτοντας τραγούδια που ακούγονται μέχρι και σήμερα, όπως το «Κοίτα να Μαθαίνεις».

Μετά ακολούθησε η συνεργασία με την Ελένη Γιαννατσούλια, σε τραγούδια όπως «Εννοείται», «Ώρα Να Πηγαίνω», «Εξαιτίας σου» και «Για Χίλιους Λόγους». Μάλιστα, ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι από τους καλλιτέχνες που επιθυμεί να συνεργαστεί ξανά.

«Με τον Γιάννη Πλούταρχο, είχαμε συνεργασία τέσσερα χρόνια. Σαν κιθαρίστας του και σαν συνθέτης. Επιτυχία μεγάλη το Φοβάμαι Εμένα και Μόνο». Εξάλλου, με αυτό τον καλλιτέχνη, σύστησε στο κοινό, μέσα από την εκπομπή της Ρούλας Κορομηλά, τον γιο του Σταμάτη.
Και η λίστα με όσους έχει συνεργαστεί συνεχίζεται. Μάκης Δημάκης, Λευτέρης Πανταζής, Σάκης Αρσενίου, Κυριάκος Κυανός, Χρήστος Πάζης και Δημήτρης Χρυσοχοΐδης είναι μερικά, μόνο από τα ονόματα που συμπληρώνουν τη μακροσκελή λίστα.

Η… τελετουργία της σύνθεσης
«Εγώ παίρνω τον στίχο, τον διαβάζω πολύ καλά. Το να γεννάς μουσικές είναι ένας άλλος τρόπος δημιουργίας που εγώ δεν το κάνω, δηλαδή ο στιχουργός να γράψει πάνω στη μελωδία».

«Διαβάζω τον στίχο ώστε να μου δώσει κάποια συναισθήματα για να γράψω. Μπαίνει στο μυαλό μου και στον ψυχικό μου κόσμο. Και από αυτό το… πάντρεμα αρχίζω».

Όσο για τις συνθήκες που επικρατούν όταν συνθέτει, ο Πάνος Καπίρης ούτε πίνει ούτε καπνίζει. Επιζητά την ησυχία, για αυτό θέλει στο σπίτι του ή στο εξοχικό του.


 Πηγές έμπνευσής του είναι η καθημερινότητα, ο έρωτας και ο χωρισμός. «Είναι λαϊκά τραγούδια με ψαγμένο στίχο, όχι τραγουδάκια». Όντας τελειομανής, δουλεύει από τα 18 του χρόνια στον κόσμο που αγαπά και αγαπιέται. «Κάθε συνθέτης ανοίγεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Με όσους έχω ασχοληθεί, είναι εκείνοι που μπορούν να με υποστηρίξουν στα τραγούδια μου».

«Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως με εκείνους με τους οποίους δεν έχω συνεργαστεί, δεν μου πάνε. Όπως ο Νίκος Βέρτης και ο Αντώνης Ρέμος», εκφράζοντας την επιθυμία του να συνεργαστεί μαζί τους. «Στη δουλειά μου, μετά από τόσα χρόνια, έχω φτιάξει ένα όνομα, αν και είμαι χαμηλών τόνων και όχι υπέρ της δημοσιότητας».

Η συμβουλή στους νέους
«Όποιος θέλει να μπει στον χώρο αυτό, τον συμβουλεύω να έχει υπομονή ώστε να αντέξει για να φτάσει σε σημείο να πληρώνεται. Πρέπει να καταξιωθείς, να κάνεις τη μια επιτυχία μετά την άλλη».

«Έχω φάει πολλά χαστούκια αλλά είμαι υπομονετικός. Μπορεί να σπάει το ραδιόφωνο από τραγούδια μου αλλά δεν με ενδιαφέρει».


«Ο καθένας πρέπει να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του. Να αποδεχόμαστε τον χρόνο με πολλή αγάπη και φυσικότητα αλλά να μην είσαι ατημέλητος. Να αθλείσαι και να προσέχεις». Εξάλλου είναι κάτι που ακολουθεί και ο ίδιος, αφού είναι φίλος με το περπάτημα. «Αν δεν περπατήσω, τότε δεν είμαι καλά ψυχολογικά. Κάνω μια συγκεκριμένη διαδρομή, εφτά χιλιομέτρων».

Μάλιστα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι δημόσιες σχέσεις. «Οι καλές γνωριμίες μπορεί να σε βοηθήσουν σε αυτή τη δουλειά. Πρέπει να κάνει κανείς σοβαρές κινήσεις και όχι της στιγμής». «Κανένας δεν καίγεται όταν κάνει σωστές και σοβαρές κινήσεις. Αν αξίζεις και δεν είσαι γελοίος, δεν χάνεσαι».

Παιδί ταλέντο, κυριολεκτικά. Ο γιος του, Σταμάτης. Γράφει τραγούδια αλλά δεν έχει εκφράσει ότι θέλει να ασχοληθεί με αυτό.

Επιθυμεί, όμως, να τραγουδά. «Ξεκινάμε κάποια cover με τη Heaven και σκοπός είναι να αξιοποιηθεί στην κατάλληλη ηλικία, μετά τα 18. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το παιδί οικονομικά. Στόχος να υπηρετήσει το λαϊκό τραγούδι».

Ο πιτσιρικάς ερμηνεύει το κομμάτι «Στη καρδιά» του Θέμου Αδαμαντίδη και απλά μαγεύει.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ