Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία:Σοβαρά επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών - 32 τραυματίες (φώτο-βίντεο)

Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ προσπαθεί να δικαιολογήσει την εκτεταμένη χρήση χημικών

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν το μεσημέρι της Κυριακής, όταν μερίδα διαδηλωτών που λάμβαναν μέρος στο Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται δεξιά της Βουλής, στο Σύνταγμα.

 Η αστυνομία έκανε ευρεία χρήση χημικών ενώ ομάδες έριχναν πέτρες, μπογιές, σιδερολοστούς και λοιπά αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ.. Μεταξύ των συγκεντρωμένων που δέχθηκαν τόνους χημικών ήταν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. 

Ανθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι επιχείρησαν να προστατευθούν από την αποπνικτική κατάσταση μπαίνοντας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, που άνοιξε τις πόρτες του για να σωθεί ο κόσμος. Ωστόσο, από τους τόνους χημικών ακόμη και μικρά παιδιά βρέθηκαν στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς ο κόσμος στην προσπάθειά του να διαφύγει στριμώχτηκε και παρ’ ολίγον να ποδοπατηθεί. Από τα μικρόφωνα υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις στον κόσμο να προσέχει, να μην πανικοβληθεί, ωστόσο η επίθεση ήταν αιφνιδιαστική, ενώ τα χημικά δεν σταμάτησαν να πέφτουν ούτε λεπτό επί ώρες.

Το αποτέλεσμα ήταν η αποπνικτική ατμόσφαιρα να επεκταθεί από το κέντρο ακόμη και μέχρι τις γειτονιές της πρωτεύουσας, όπως το Παγκράτι.

32 Τραυματίες

Τον απολογισμό των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Σύνταγμα έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρμόδιοι. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τουλάχιστον 32 άτομα τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις και από τα χημικά των αστυνομικών.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 10 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Tο EKAB έχει διακομίσει τέσσερις στο νοσοκομείο Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμη τρεις έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό (ένας στο ορθοπεδικό τμήμα, ο μαχαιρωμένος και ακόμη ένας φωτορεπόρτερ).

Επίσης διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν δώσει πρώτες βοήθειες σε 15 ατόμα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου με τις μηχανές και τους διασώστες του EKAB

Μαχαίρωσαν άνδρα στη Σόλωνος

Την ώρα του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, άγνωστοι μαχαίρωσαν έναν άντρα ηλικίας 35 ετών στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ ο τραυματίας έχει μαχαιρωθεί στον μηρό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Μέχρι τώρα δεν έχει διασαφηνιστεί αν ο τραυματίας συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση.

Ανακοίνωση ΕΛΑΣ



Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ