Άκης Πετρετζίκης: Vegan πατατόσουπα με κουνουπίδι για τους χορτοφάγους και αυτούς που κάνουν αποτοξίνωση

Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή...

Συστατικά

2 κρεμμύδια

2 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι

1 κιλό πατάτες

1,5 λίτρο νερό

1 κύβο λαχανικών

1 φύλλο δάφνης

πιπέρι

500 γρ. κουνουπίδι

αλάτι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (λευκό μέρος)

400 γρ. γάλα σόγιας

Για το σερβίρισμα

πέστο φουντουκιού

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (πράσινο μέρος)

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Όσο πιο μικρά κομμάτια έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν. Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το φύλλο δάφνης, πιπέρι και καπακώνουμε. Σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά.

Παράλληλα κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού ώστε να πάει παντού το ελαιόλαδο.

Αδειάζουμε σε ένα ταψί τα μπουκετάκια και τα ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ καστανό χρώμα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις πατάτες. Σιγοβράζουμε για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να είναι μαλακά όλα τα λαχανικά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ περνάμε τη σούπα προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα σόγιας. Η σούπα είναι έτοιμη όταν έχει λεία υφή. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα σόγιας.

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με πέστο φουντουκιού και με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (το πράσινο μέρος).

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ