«Πέρασε» η Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών

Πέρασε κατά πλειοψηφία η συμφωνία των Πρεσπών...

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα με εντάσεις από όλες τις πλευρές συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συμφωνία πέρασε «δια βοής» καθώς δεν υπήρξε ψηφοφορία, όπου έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο: 29 υπέρ και 26 κατά την ψήφισής της.

Το τελικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ζητά η ΝΔ – Η απάντηση Κατρούγκαλου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την συνεδρίαση είπε πως «εμείς κάναμε το καθήκον μας εισπράττοντας το πολιτικό κόστος». Ενώ εξέφρασε την απορία του για τις αιτιάσεις περί «κατασκευασμένων αντιθέσεων».

«Η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχειρώντας να ικανοποιήσει το αίτημα της αντιπολίτευσης κατέθεσε το κείμενο με τις τροπολογίες, αμετάφραστο στην αγγλική.

O κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε το εκτυπωμένο αγγλικό κείμενο Συντάγματος της ΠΓΔΜ που βρήκε, όπως ανέφερε, στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της γείτονας χώρας.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Γι’ αυτό λέω πως όλα αυτά που εγείρει η ΝΔ είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε εκ νέου στην εν λόγω κίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ζητώντας να αναθέσει τη μετάφρασή του στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου το κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή στα ελληνικά.

Το χρονοδιάγραμμα της κύρωσης της Συμφωνίας

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει το ελληνικό κοινοβούλιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής της Δευτέρας.

Ειδικότερα, δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών συζητείται σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Ωστόσο, όλα αυτά ενδεχομένως να ανατραπούν αν επικρατήσει το σενάριο που θέλει τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση ή κατά της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ