Ροδάκινα στην Ρωσία θα πουλάει ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης - Αγόρασε επιχείρηση στην Βέροια και πάει γι' άλλα! (φωτό)

Έπειτα από 33 χρόνια επιτυχημένης πορείας στις εκδόσεις, o γιος του Αντώνη Λιβάνη αγόρασε το πνιγμένο στα χρέη συσκευαστήριο της ΕΑΣ Βέροιας και οργανώνει business plan για να κάνει γνωστό το ημαθιώτικο ροδάκινο παγκοσμίως, αλώνοντας χρυσοφόρες αγορές όπως αυτή της Ρωσίας 

Έπειτα από 33 χρόνια επιτυχημένης πορείας στις εκδόσεις, o γιος του Αντώνη Λιβάνη αγόρασε το πνιγμένο στα χρέη συσκευαστήριο της ΕΑΣ Βέροιας και οργανώνει business plan για να κάνει γνωστό το ημαθιώτικο ροδάκινο παγκοσμίως, αλώνοντας χρυσοφόρες αγορές όπως αυτή της Ρωσίας.

Bing Bang, Red Heaven, Baby Gold, Sweet Scarlet, Elegant Lady, O’ Henry. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να είναι τίτλοι μπεστ σέλερ βιβλίων στα ράφια του ιστορικού εκδοτικού οίκου, πρόκειται όμως για ποικιλίες ροδάκινων που εντάσσει σε μια άλλη συλλογή ο κ. Ηλίας Λιβάνης, ο οποίος πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετοικήσει στη Βόρεια Ελλάδα για να γίνει και ροδακινοπαραγωγός.

Με στόχο να εισβάλει στην πρωτογενή παραγωγή και να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το ημαθιώτικο ροδάκινο, ο κ. Ηλίας Λιβάνης προχώρησε σε μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση επενδύοντας στην καρδιά της Μακεδονίας. Κάπου ανάμεσα σε Βέροια και Νάουσα, στον πεδινό οικισμό του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας, ο εκδότης έβαλε μπρος το νέο του πρότζεκτ. Επειτα από 33 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης δραστηριοποίησης στις εκδόσεις αγόρασε το συσκευαστήριο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας (ΕΑΣ), που, αν και δραστήρια, έβαλε λουκέτο λόγω χρεών, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την είσοδό του στην παραγωγή ροδάκινων. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες του είδους στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Αγροτική Τράπεζα και η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.



Ο ιδρυτής του εκδοτικού οίκου κ. Αντώνης Λιβάνης

O «προξενητής»
 Οι ανάγκες του εγχειρήματος ανάγκασαν τον κ. Ηλία Λιβάνη να ιδρύσει  μια νέα επιχείρηση εμπορίας νωπών ροδάκινων, με την επωνυμία Ελληνική Ρίζα, στην οποία είναι βασικός μέτοχος. Το προξενιό της επένδυσης το έκανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό και γεωπόνος κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, ο οποίος έπεισε τον εκδότη να φορέσει γαλότσες και να οργώσει τα χωράφια ώστε να συγκεντρώσει την καλύτερη σοδειά των παραγωγών. Γεννημένος στο διπλανό χωριό, τη Νέα Νικομήδεια, ο κ. Σιδηρόπουλος, λόγω εντοπιότητας αλλά και επαγγέλματος, γνώριζε όσο ελάχιστοι τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου του. Εύφορη γη, προνομιακή για την καλλιέργεια πιπεριάς, ροδάκινων και νεκταρινιών, αλλά και προοπτικές επέκτασης σε μεγάλη ποιοτική γκάμα φρούτων που περιλαμβάνει ακτινίδια, μήλα, κεράσια και βερίκοκα. Η μακροχρόνια φιλία του με τον εκδότη διευκόλυνε την πρόσβαση του δεύτερου σε ένα πρωτόγνωρο, από πλευράς επιχειρηματικής δράσης, τοπίο. Προφανώς γιατί τα χαρτιά, τα μελάνια, τα τυπογραφεία, οι βιβλιοδεσίες, τα δικαιώματα των συγγραφικών τίτλων και τα ράφια των βιβλιοπωλείων ελάχιστη έως καμία σχέση έχουν με τα τελάρα, τα ψυγεία συντήρησης, τη διαλογή και τη συσκευασία νωπών οπωροκηπευτικών - αν εξαιρέσει, φυσικά, κανείς ότι τόσο οι καρποί του πνεύματος όσο και της γης μπορούν να γίνουν εξόχως αποδοτικοί. 
     


Ο Ηλίας και η Μαργαρίτα Λιβάνη. Ο εκδότης έπειτα από 33 χρόνια κάνει επιχειρηματική στροφή στη γεωργία


Η επαρκής γνώση του κ. Σιδηρόπουλου ως προς την πρωτογενή παραγωγή έκανε τον κ. Ηλία Λιβάνη να αποδεχτεί την προοπτική επένδυσης στον συγκεκριμένο τομέα ως δελεαστική, δεδομένου ότι ο πρώην βουλευτής και γεωπόνος συμμετέχει με μικρό ποσοστό στο εταιρικό σχήμα και έχει αναλάβει τη διεύθυνση της επιχείρησης. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Σιδηρόπουλος, «πρόκειται για μια μεγάλη υποδομή μέσα σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στον Αγιο Γεώργιο Ημαθίας, που έχει τη δυνατότητα να παράγει 50 τόνους σε μία βάρδια, ενώ διαθέτει ψυκτικούς μηχανισμούς για 2 εκατομμύρια κιλά. Εξάγουμε στη Ρωσία -συγκεκριμένα στη Μόσχα- και σε όμορες χώρες και νομίζω ότι με την ποιότητα καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Η επενδυτική αυτή κίνηση έδωσε ζωή στον τόπο.

Συνεργαζόμαστε με 500 ροδακινοπαραγωγούς από τον νομό και στο εργοστάσιο απασχολούνται συνολικά 55 άτομα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλοι πληρώνονται στην ώρα τους. Παράλληλα στηρίζουμε και άλλες επιχειρήσεις που μας προμηθεύουν τα κλουβάκια, τα χαρτόκουτα, τα τελάρα».



Ο Ηλίας και η αδελφή του κυρία Παναγιώτα Λιβάνη ηγούνται του εκδοτικού οίκου εδώ και 33 χρόνια

Παραγωγοί πνιγμένοι στα χρέη
Το συσκευαστήριο που πέρασε στα χέρια του κ. Λιβάνη αποτελούσε την καρδιά της παραγωγής ροδάκινου, καθώς ήταν μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Η κακοδιαχείριση οδήγησε στον υπέρογκο δανεισμό από την Αγροτική Τράπεζα, με τις οφειλές και τα χρέη να πνίγουν την ΕΑΣ Βέροιας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης και τα ακίνητά της πωλούνται προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη της στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στους εργαζομένους, αλλά κυρίως στους παραγωγούς. «Το συγκεκριμένο ακίνητο βγήκε τρεις φορές σε πλειστηριασμό χωρίς κανένας να δηλώσει ενδιαφέρον. Την τέταρτη φορά εμφανίστηκε ο κ. Ηλίας Λιβάνης, ο οποίος απέδωσε το τίμημα που ζητούσαν και πέρασε στην ιδιοκτησία του. Σκοπός είναι να τονώσουμε την οικονομία του τόπου μας. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια.



Πενήντα πέντε εργάτες απασχολούνται στη συσκευασία και διαλογή του ροδάκινου

Πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές και να αυξηθούν οι εξαγωγές. Το προϊόν μας μπορεί να είναι το καλύτερο και πιο γευστικό στον κόσμο, ωστόσο αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες παραγωγής. Αυτό το στοίχημα θέλουμε και προσπαθούμε να κερδίσουμε», σημειώνει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Ο κ. Ηλίας Λιβάνης, στα πρώτα του «-ήντα», γεννημένος στην Πάτρα και μεγαλωμένος στην Αθήνα, απόφοιτος της Νομικής, πατέρας δύο κοριτσιών και ΑΕΚτζής στα φίλαθλα αισθήματα, εδώ και τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τον επιτυχημένο ομώνυμο εκδοτικό οίκο. Μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με διαρκή παραγωγή τίτλων και έντονη παρουσία τόσο στην αγορά του βιβλίου όσο και στον πολιτισμό γενικότερα. Στη διάρκεια των χρόνων που βρίσκεται μαζί με την αδελφή του Γιώτα στο τιμόνι της εκδοτικής εταιρείας πάνω από 5.000 τίτλοι έχουν παραχθεί, έχουν διανεμηθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της χώρας και στολίσει τις βιβλιοθήκες εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών. Ανάμεσα στους 3.500 και πλέον συγγραφείς από όλο το συγγραφικό φάσμα, τα βιβλία των οποίων έχει εκδώσει ο οίκος, περίοπτη θέση κρατούν ο Στέφεν Κινγκ και η Ναόμι Κλάιν, ο Νταν Μπράουν και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Πάουλο Κοέλο και ο Σαλμάν Ρούσντι, οι οποίοι έχουν υπογράψει μεγάλα μπεστ σέλερ της εγχώριας αγοράς. Από κοντά, εκατοντάδες διακεκριμένοι Ελληνες συγγραφείς, πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν εμπιστευτεί τα πονήματά τους στον εκδοτικό οίκο που δημιούργησε το Πάσχα του 1972 ο κ. Αντώνης Λιβάνης, πατέρας του Ηλία, αμέσως μετά την επιστροφή του από την εξορία από τη χούντα. Συνδεδεμένος στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και διωκόμενος από τη δικτατορία, η οποία κατά την επταετή διάρκειά της τον οδήγησε συνολικά σε πεντέμισι χρόνια φυλάκισης, εξορίας και τελικά αναγκαστικού εκπατρισμού, ο κ. Αντώνης Λιβάνης αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς του προκειμένου να επιβιώσει. Για βιοποριστικούς λόγους αλλά και προκειμένου να αποκτήσει έναν χώρο για τις αντιστασιακές του συναντήσεις ίδρυσε μαζί με τον κ. Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και τον κ. Γιάννη Καψή τον εκδοτικό οίκο Νέα Σύνορα. Η μικρή επιχείρηση συνέχισε τη δραστηριότητά της και μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την αποχώρηση των δύο άλλων συνεταίρων προκειμένου να ακολουθήσουν τις δικές τους πορείες στον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας αντίστοιχα, εκδίδοντας περίπου 20 τίτλους τον χρόνο με βιβλία στην πλειονότητά τους πολιτικά από συγγραφείς και διανοητές του χώρου της Αριστεράς.



Ο κ. Ηλίας Λιβάνης με τον διάσημο συγγραφέα Πάουλο Κοέλο


Εκδότες από το αμφιθέατρο  
Το 1981, όταν το ορμητικό ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής μετά τις θριαμβευτικές εκλογές γίνεται κυβέρνηση, ο κ. Αντώνης Λιβάνης αναλαμβάνει τη θέση του  διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου. Η εξ ολοκλήρου απορρόφησή του από την πολιτική τον οδηγεί στην απόφαση να παραδώσει τα ηνία του εκδοτικού του οίκου, που ονομάζεται πλέον Εκδόσεις Λιβάνη, στα δυο του παιδιά που είναι ακόμα φοιτητές. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά και η σταδιακή εκτόξευση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Με ένστικτο και ακριβές κριτήριο στην επιλογή τίτλων, οι δύο νέοι άνθρωποι που αφουγκράζονται τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού, ο Ηλίας και η Γιώτα Λιβάνη, οικοδομούν βήμα-βήμα έναν επιτυχημένο εκδοτικό οίκο με ισχυρό brand name και μεγάλη απήχηση.

Με ορθή κατανομή ανάμεσα σε ποιότητα και εμπορικότητα, Ελληνες και ξένους συγγραφείς, φτάνουν να κυκλοφορούν μέχρι 200 νέα βιβλία κάθε χρόνο, επενδύοντας παράλληλα  σε εγκαταστάσεις στον Βοτανικό, σε καθετοποιημένες δραστηριότητες και το ψηφιακό βιβλίο. Ολα πάνε σχετικά καλά για μεγάλη χρονική περίοδο έως ότου από το 2008 ενσκήπτει με δριμύτητα η κρίση, που παράλληλα με την επέλαση του Διαδικτύου θίγει την εμπορικότητα του προϊόντος, γονατίζει τους μικρούς εκδότες και βάζει λουκέτο στα βιβλιοπωλεία. Με μηδαμινή ρευστότητα και διογκούμενα χρέη, αρκετοί εκδότες συρρικνώνουν μέχρι εξαφάνισης το ποσοστό κέρδους τους, προσπαθώντας μόνο να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους εργαζομένους και τους συγγραφείς τους. Ωστόσο ούτε αυτό είναι εφικτό, με αποτέλεσμα να σωρεύουν ζημίες. Οι Εκδόσεις Λιβάνη, βλέποντας το τοπίο να αλλάζει ραγδαία, με πρωτοβουλία του κ. Ηλία Λιβάνη προχώρησαν πριν από τέσσερα χρόνια στην επανέκδοση ενός ιστορικού τίτλου όπως τα «Επίκαιρα», που εξελίχθηκαν σε ένα μαχητικό και ανεξάρτητο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό. Ωστόσο οι ζημίες σε επίπεδο ομίλου τον τελευταίο χρόνο αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.



Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γεωπόνος κ. Τάσος Σιδηρόπουλος ήταν ο άνθρωπος που παρακίνησε τον κ. Ηλία Λιβάνη για την επένδυση στην Ημαθία


Αν και η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες να βελτιώσει  τα αποτελέσματα και τη θέση της, διαπραγματευόμενη με τους πιστωτές της, η διάρκεια και η ένταση της κρίσης δεν της έχει αφήσει περιθώρια ασφαλών προβλέψεων για το μέλλον. Αναπόφευκτα, ο κ. Ηλίας Λιβάνης, παράλληλα με τις εκδοτικές δραστηριότητες, αναζήτησε διέξοδο διερευνώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες έχοντας μάλλον υπόψη του το απόφθεγμα του Κολομβιανού νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (τα βιβλία του οποίου εκδίδει στην Ελλάδα): «Αυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά». Ως εκ τούτου, έσπευσε να εξασφαλίσει πόρους και σχετικό τραπεζικό δανεισμό περί το 1,25 εκατ. για να αποκτήσει το συσκευαστήριο της πρώην ΕΑΣ Βέροιας. Από μια άποψη, με αυτή την επένδυσή του συνάντησε τα πρώτα βήματα του ευφυούς και αυτοδημιούργητου πατέρα του Αντώνη, ο οποίος  λίγο μετά τον πόλεμο ως φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής άνοιξε τυροκομείο στην Πάτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσχέρειες της μετακατοχικής εποχής.



Σε μια έκταση 2.000 στρεμμάτων λειτουργεί η επιχείρηση Ελληνική Ρίζα
       
Η «αμαρτωλή» ΕΑΣ και η καχυποψία
Η υποδοχή που επεφύλαξε μερίδα κατοίκων της περιοχής στον κ. Ηλία Λιβάνη, που ηγείται του εγχειρήματος από τη θέση του προέδρου, δεν ήταν η θερμότερη.

Το παρελθόν της «αμαρτωλής» ΕΑΣ Βέροιας, με δεδομένη την οικονομική αιμορραγία που έχει προκαλέσει απώλεια σημαντικών ποσών στους αγρότες της Ημαθίας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν με θετικό μάτι την ενασχόληση ενός επώνυμου επιχειρηματία με την εκμετάλλευση της αγροτικής γης και θεωρούν ότι με τη δραστηριοποίησή του εκεί ίσως έφτασε η ώρα να ξαναβάλουν ζεστό χρήμα στις τσέπες τους. Ηδη όλο το πρότζεκτ μέχρι στιγμής έχει κοστίσει περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, αφού στο κόστος της αγοράς του συσκευαστηρίου προστέθηκαν και οι λειτουργικές παρεμβάσεις στον χώρο προκειμένου αυτός να πληροί αποδοτικότερες και ποιοτικότερες απαιτήσεις - γεγονός που κρίνεται εξαρχής θετικό από τους αγρότες της Ημαθίας αλλά και της Πέλλας, αφού στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι και η επένδυση σε ψυγεία ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος αποθήκευσης των φρούτων από τα 2 στα 4 εκατομμύρια κιλά. Εξάλλου, το άνοιγμα του εκδότη-επιχειρηματία δεν θα περιοριστεί μόνο στα ροδάκινα. «Ηδη έχουν κλειστεί συμφωνίες με σοβαρές εταιρείες για εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία και έχουν φύγει οι πρώτες ποσότητες, ενώ την επόμενη σεζόν φιλοδοξία της Ελληνικής Ρίζας είναι να επεκταθεί και στα κηπευτικά», λέει ο κ. Σιδηρόπουλος. Υπό αυτή την έννοια, ο εκδότης κ. Ηλίας Λιβάνης πιθανόν να ανταποκρίνεται στις ρήσεις του Πάουλο Κοέλιο, ενός από τους επιδραστικότερους συγγραφείς του εκδοτικού του οίκου, ο οποίος γράφει: «Ο κάθε άνθρωπος πάνω στη γη έχει ένα θησαυρό που τον περιμένει» και «Η ζωή πάντα περιμένει τις κρίσιμες καταστάσεις για να δείξει τη λαμπερή της πλευρά». Αυτή που, ίσως, αποτυπώνεται στον μεταξένιο κιτρινοπορτοκαλί φλοιό των ροδάκινων Ημαθίας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ