LIVE: Αντώνης Σαμαράς: "Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική" - Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται η συζήτηση στην βουλή (βίντεο)

"Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική"

Με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεχίζεται η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών στην ολομέλεια της βουλής. Προηγήθηκε η ομιλία του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε την αναβολή της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών για αύριο το μεσημέρι. 

Σήμερα θα πρέπει να τα πούμε όλα και αυτό συνοψίζεται στις επτά λέξεις: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική". Δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών, είναι η ιστορική αλήθεια", τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνία των Πρεσπών, στην βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

"Στην προσπάθεια της να περάσει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία, η κυβέρνηση γίνεται πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς". υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως μέσω αυτής  αναγνωρίζονται πλήρως τα σύμβολα αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ.

Ιδιαίτερα, ο Κος Σαμαράς, παρέθεσε σειρά ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων προκειμένου να υποστηρίξει την θέση του, περί εσφαλμένης αντίληψης μη ενιαίας Μακεδονίας.

"Είναι ψέμα γιατί το 1913 δεν διαμοιράστηκε καμία Μακεδονία. Οι οθωμανικές κτήσεις στα Βαλκάνια μοιράστηκαν.

Η οθωμανική Τουρκία παραιτείται από τις κτήσεις της έλεγε η επίσημη καταγραφή των εδαφών που κέρδισαν οι βαλκανικές χώρες. Καμία αναφορά σε Μακεδονία, δεν γίνεται από την συνθήκη του Λονδίνου, αλλά και αργότερα από την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, υποστήριξε ο κος Σαμαράς, αναφέροντας τους όρους της και παραθέτοντας εν συνεχεία πτυχές του έργου της Πηνελόπης Δέλτα.

Παράλληλα, υπενθύμισε τις αντιρρήσεις του πολιτικού συμβουλίου του 1992, του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου αναφορικά με την χρήση του όρου Μακεδονία γενικότερα.

Κάποιοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν για χρονιά άλλη Μακεδονία και άλλους Μακεδόνες και δεν τα κατάφερναν, τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία δεν είναι αθώα, πρόσθεσε κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και προεκτάσεις στο ζήτημα.

Δείτε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο βίντεο

 

 

Σύμφωνα με τον Κο Σαμαρά, η θεωρία των τριών Μακεδονιών υποκρύπτει την θεωρία ύπαρξης ενός υποτιθέμενου Μακεδονικού λαού, κάτι το οποίο και είναι επικίνδυνο, καθώς αντιστοίχως υποκρύπτει ανακατανομή συνόρων και ανακατανομή σφαιρών επιρροής.

"Οι Έλληνες ανησυχούν, κι αυτό το βλέπουμε κι από την συμμετοχή στα συλλαλητήρια". Πρόσθεσε.

 

Δείτε Live τη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής στο βίντεο

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ