Επεισόδια έξω από τη Βουλή: Πετροπόλεμος και χημικά στο συλλαλητήριο για την Συμφωνία των Πρεσπών (φώτο-βίντεο)

Κάλεσμα για νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, αύριο το πρωί στο Σύνταγμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος συλλαλητήριο κατά της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη συμμετοχή άλλων σωματείων. 

Με κατάθεση στεφάνου ξεκίνησε το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, για τη Μακεδονία. Ακολούθως, οι συγκεντρωμένοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, έψαλαν το «τη υπερμάχω στρατηγώ». Πρόκειται για την ίδια επιτροπή που οργάνωσε το συλλαλητήριο την περασμένη Κυριακή. Αυτή τη φορά δεν  υπάρχουν ομιλητές και εξέδρα, παρά μόνο μικροφωνική εγκατάσταση, από την οποία  ακούγονται συνθήματα. 

Αυτή τη φορά η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων για την πρόληψη επεισοδίων.  Ωστόσο, μία μικρή ένταση σημειώθηκε μπροστά στα σκαλιά της Βουλής, όταν κουκουλοφόροι έσκισαν και έκαψαν μία σημαία των Σκοπίων, ενώ πέταξαν και φωτοβολίδα.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ωστόσο, η ένταση αυξήθηκε στην Αμαλίας, όπου ομάδα ατόμων ξεκίνησε πετροπόλεμο με την αστυνομία, τα μέλη της οποίας αντέδρασαν με τη ρίψη χημικών.

«Είμαστε εδώ γιατί είμαστε αντίθετοι σε μία ΝΑΤΟϊκή συμφωνία όπως  αυτή των Πρεσπών, γιατί είναι μία συμφωνία, η οποία  εκχωρεί και τη μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα στη γειτονική χώρα.  Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους για το μέλλον της χώρας και της ειρήνης στα βαλκάνια. Ήρθαμε εδώ για  να διαμαρτυρηθούμε για τη συμφωνία, που αν ψηφιστεί θα παράξει δυσμενή τετελεσμένα και για τις δύο χώρες», δήλωσε από το συλλαλητήριο ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ  διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώθηκε  και αυτή έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ με πορεία προς τη Βουλή.

Όχι στη Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, Όχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Όχι στον αλυτρωτισμό και στον εθνικισμό. Ναι στη φιλία, την αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών", είπε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναφέροντας τα συνθήματα της συγκέντρωσης. Ο κ. Ζαριανόπουλος, εξήγησε τη θέση του ΚΚΕ και έβαλε κατά των "αστικών κομμάτων" για τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

"Όλοι στη θέση τους, λοιπόν. Με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε....Το μοναδικό κόμμα που απέμεινε, που πραγματικά  είναι αντίθετο στην ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το ΚΚΕ" τόνισε ο κ. Ζαριανόπουλος και αφού προειδοποίησε για τις "ενδεχόμενες επιπτώσεις στους λαούς της περιοχής", συνέχισε: "Το ΚΚΕ σας καλεί στο μόνο δρόμο διεξόδου για το λαό μας. Ελάτε μαζί του. Συστρατευτείτε με το ΚΚΕ, όπως πολλοί άλλοι που δε συμφωνούν σε όλα μαζί του...Ελάτε να συνεχίσουμε την πάλη κατά των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας".

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το προξενείο των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία και έγραψαν συνθήματα στο πεζοδρόμιο, ενώ ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην πλατεία Αριστοτέλους.

Κάλεσμα για νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, αύριο το πρωί στο Σύνταγμα

 

Κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι διοργανωτές του σημερινού συλλαλητηρίου κάλεσαν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους μαθητές, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος αύριο στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου «να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή».

Όσον αφορά το σημερινό συλλαλητήριο, λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν . Ορισμένοι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στον χώρο μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές -που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όλη τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος- απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στον κόσμο να απομονώσει πιθανούς ταραξίες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ