Παρίσι: "Κόκκινα φουλάρια" εναντίον "Κίτρινων γιλέκων" : Νέο κίνημα - Τι ζητάει (φώτο-βίντεο)

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ναι στη δημοκρατία, όχι στην επανάσταση", κρατούσαν γαλλικές και λιγοστές ευρωπαϊκές σημαίες. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως "Αγαπώ τη δημοκρατία μου" και "Σταματήστε τις βιαιοπραγίες".

Περίπου 10.500 διαδηλωτές με "κόκκινα φουλάρια" αψήφισαν σήμερα τη βροχή και συγκεντρώθηκαν μεταξύ της Πλας ντε λα Νασιόν και της Βαστίλης. Στόχος: "να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς" απέναντι στη βία που σημάδεψε τις κινητοποιήσεις των "κίτρινων γιλέκων" τις τελευταίες εβδομάδες.

Η οργάνωση κόκκινα φουλάρια δημιουργήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς των δρόμων με σκοπό να να αντιταχθεί στα "κίτρινα γιλέκα", και να διαδώσει το πιστεύω της, ότι στη δημοκρατία οι διεκδικήσεις γίνονται μέσω της κάλπης κι όχι με το κλείσιμο των δρόμων.

Οι οργανωτές αυτής της κινητοποίησης εκτιμούσαν ότι "τουλάχιστον 10.000" άνθρωποι θα συμμετείχαν, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί τόσοι είχαν δηλώσει μέσω του Facebook την πρόθεσή τους να κατέβουν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ναι στη δημοκρατία, όχι στην επανάσταση", κρατούσαν γαλλικές και λιγοστές ευρωπαϊκές σημαίες. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως "Αγαπώ τη δημοκρατία μου" και "Σταματήστε τις βιαιοπραγίες".

 

Φώτο: AFP

Οι συμμετέχοντες αναποκρίθηκαν σε "ένα κάλεσμα προς τη σιωπηλή πλειοψηφία που έμεινε κλεισμένη στο σπίτι της εδώ και δέκα εβδομάδες". Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση αυτή ανήκε σε έναν μηχανικό από την Τουλούζη, τον Λοράν Σουλιέ, ο οποίος έριξε την ιδέα μέσω του Facebook στα μέσα Δεκεμβρίου.

Φώτο: Le Monde

 

 

Την πρότασή του υιοθέτησε η συλλογικότητα "κόκκινα φουλάρια", η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς των δρόμων. Μοναδική προϋπόθεσή της, να μην οργανωθεί μια διαδήλωση υπέρ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αλλά, ευρύτερα, υπέρ της Δημοκρατίας.

Φώτο: AFP

 

 

"Δεν θέλω να δω τη χώρα μου να οδηγείται προς τη δικτατορία", δήλωσε χαρακτηριστικά μια συνταξιούχος τραπεζική υπάλληλος, η 63χρονη Κριστίν από το Βιλπαριζί. "Όλοι οι ακραίοι δίνουν πολύωρες συνεντεύξεις και βλέπουμε την άνοδο του εξτρεμισμού παντού στην Ευρώπη, με ηγέτες κρατών όπως ο (πρόεδρος των ΗΠΑ) Τραμπ που θέλουν να δουν την Ευρώπη να διαλύεται", σχολίασε.

Φώτο: AFP

Φώτο: AFP

 

 

 

 

Πολλά "κόκκινα φουλάρια" δηλώνουν ότι συμμερίζονται ορισμένα από τα αιτήματα των "κίτρινων γιλέκων", όμως απορρίπτουν τη βία "εναντίον των θεσμών", όπως είπε χαρακτηριστικά μια 62χρονη νοσοκόμα σε δημόσιο νοσοκομείο, η Μαρί-Λιν.

 

 

"Δεν πρόκειται για μια διαδήλωση εναντίον των κίτρινων γιλέκων. Είναι μια διαδήλωση για να τους πούμε: έχετε αιτήματα, τα ακούμε, όμως ο ο δρόμος δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε, δεν γίνεται να μπλοκάρουμε τη χώρα και την οικονομία επειδή θεωρούμε ότι ο πρόεδρος έχει χάσει τη νομιμοποίησή του", σημείωσε εξάλλου ο γερουσιαστής του LREM Φρανσουά Πατριά, όπως αναφέρει η le parisien

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ