Ο Άκης Πετρετζίκης μας προκαλεί να δοκιμάσουμε: "Εργολάβοι" που λιώνουν στο στόμα (βίντεο)

Η ελληνική απάντηση στα μακαρόν

Συστατικά
Για την κρέμα

500 γρ. γάλα
135 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 κρόκους από μεσαία αυγά
50 γρ. κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
75 γρ. βούτυρο

Για τους εργολάβους

250 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 ασπράδια από μεσαία αυγά
1 πρέζα αλάτι
 

Για τη σύνθεση

50 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλούδα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για την κρέμα

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει μία βράση το γάλα, το μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια.
Βάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Για τους εργολάβους

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πούδρα. Μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε στη άκρη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, το αλάτι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα.
Βάζουμε τη μαρέγκα στο μπολ με τα αμύγδαλα και ανακατεύομε απαλά με μία μαρίζ.
Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε σε ταψί με λαδόκολλα τους εργολάβους. Η διάμετρος των εργολάβων θέλουμε να είναι 2-3 εκ.
Βάζουμε στη μέση από ένα αμύγδαλο και ψήνουμε για 18-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουμε καλά.

Για το σερβίρισμα

Βάζουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε στον έναν εργολάβο. Καλύπτουμε από άλλον έναν εργολάβο για να δημιουργήσουμε ένα σάντουιτς.
Αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ