Ποια είναι τα 5 βασικότερα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ηγέτη;

Οι συνειρμοί που κάνουμε στο άκουσμα της λέξης «ηγέτης» είναι συνήθως: δύναμη, υπεροχή, επιτυχία, ευθύνες, κουράγιο κτλ.

Συνήθως μάλιστα, συμβολοποιούμε με κάποιο πρόσωπο τους ηγέτες. Κάποιοι σκέφτονται τον Καποδίστρια, άλλοι τον Τρούμαν κτλ. Αν κάνουμε ένα λάθος, λοιπόν, πάνω στο θέμα της ηγεσίας, είναι ότι πέφτουμε στην παγίδα της σύγκρισης των εποχών! Οι απαιτήσεις σήμερα είναι διαφορετικές, όσο και αν υπάρχουν μερικά αντικειμενικά κριτήρια!

1. Κουράγιο και θάρρος.
Ο σημερινός κόσμος, είναι κόσμος χαοτικός και πολύπλοκος. Οι παράγοντες που πρέπει κάποιος ηγέτης να λάβει υπόψιν πριν πάρει μεγάλες αποφάσεις, είναι αναρίθμητοι! Παρόλα αυτά, αν διαπιστώσει το χάος γύρω του και την αβεβαιότητα, κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα που λέγεται αδράνεια. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε πως ένας ηγέτης δεν μπορεί να μείνει αδρανής, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό σε σχέση με άλλους είναι ότι έχει θάρρος και μάλιστα τέτοιο που το μεταδίδει και σε συνεργάτες και συναδέλφους του. Οι μεγάλες αποφάσεις και οι μεγάλες στιγμές, απαιτούν θαρραλέους ανθρώπους, αναφέρει το tsemperlidou.gr.

2. Επικοινωνιακός και εύστοχος στα μηνύματά του.
Ο λόγος είναι όπλο. Η γλώσσα είναι το κλειδί για έναν ηγέτη! Με αυτό ξεκλειδώνει υποθέσεις αλλά και ψυχές, συμμάχων και αντιπάλων. Γλώσσα και τρόπος επικοινωνίας, δεν είναι μόνο η λεκτική. Γλώσσα είναι τα πάντα! Ο ηγέτης ξέρει πως πρέπει να γίνεται άμεσα κατανοητός και ταυτόχρονα να αφήνει μια γοητεία του απρόβλεπτου. Με άλλα λόγια, εύστοχη επικοινωνιακή τεχνική για έναν ηγέτη είναι να ξέρει τι πρέπει να πει και πώς πρέπει να το πει κάθε στιγμή. Ανοικτός όταν πρέπει και «σκοτεινός» όταν η περίσταση το απαιτεί.

3. Γενναιοδωρία.
Το να είναι κάποιος ηγετική προσωπικότητα στις μέρες μας, δε σημαίνει να ασκεί την όποια εξουσία του με επιβολή. Ένας σύγχρονος ηγέτης δεν είναι κατασταλτικός τύπος. Η γενναιοδωρία του, πηγάζει από τη γνώση. Ποιά γνώση; Ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, δρουν ανάλογα με τα κίνητρα που έχουν. Κανείς δεν πρόκειται να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για την επίτευξη ενός στόχου αν ξέρει οτι δεν πρόκειται να έχει κάποιο «bonus». Ο ηγέτης χρειάζεται να αναγνωρίζει τις θυσίες των συναδέλφων του!

4. Πάθος για τη δραστηριότητά του.
Στον πολύπλοκο και χαοτικό κόσμο που δραστηριοποιείται ένας σύγχρονος ηγέτης, οι κακοτοπιές και οι αποτυχίες είναι συχνό φαινόμενο. Οι αποτυχίες βαραίνουν τον ηγέτη καθώς από τον τελευταίο ιεραρχικά υπάλληλο, μέχρι και το στέλεχος-«κλειδί», υπάρχει η επίβλεψη του «αρχηγού». Όλοι αποτυγχάνουν ως ομάδα αλλά πιο πολύ, ο αρχηγός της! Επομένως οι δύσκολες μέρες και οι μέρες αμφισβήτησης είναι περισσότερες από τις καλές μέρες και από εκείνες που όλοι θεωρούν ιδανικό τον αρχηγό τους! Για να μπορείς να συνεχίζεις σε μια τόσο δύσκολη ρουτίνα, πρέπει να έχεις πάθος γι’ αυτό που κάνεις, έτσι ώστε επιτυχία, αποτυχία, ενθουσιασμός και αμφισβήτηση, να φαίνονται μικρές λεπτομέρειες!

5. Αυθεντικότητα.
Σεμινάρια, μαθήματα, ομιλίες στο TEDx και εκατοντάδες ημερίδες, έχουν γίνει για την περίφημη αυθεντικότητα. Η γνησιότητα έρχεται ως αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων. Σήμερα, ζούμε σε ένα κόσμο ποσότητας και ταυτόχρονα, σε ένα κόσμο τεράστιου ανταγωνισμού. Οι διαφορές είναι ελάχιστες και δυσδιάκριτες, ειδικά σε υψηλό επίπεδο. Στο τέλος, όμως, επικρατεί εκείνος που όπως λέμε, «το έχει». Ο ηγέτης στον σύγχρονο κόσμο λοιπόν, ξέρει ότι χρειάζεται να έχει ένα μοναδικό, δικό του «αποτύπωμα». Μια «σφραγίδα» η οποία συνοψίζει τη φήμη του. Αποφεύγει τις προσπάθειες εντυπωσιασμού που είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά, αφήνει τον εαυτό του σχετικά ελεύθερο και γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο «αποστασιοποιημένος» δείχνει, τόσο πιο πολύ ο κόσμος τον αποφεύγει. Το πιο σημαντικό βέβαια στην αυθεντικότητα, είναι ο τρόπος διαχείρισης επιτυχιών, συγκρούσεων, αποτυχιών κτλ. Όπως τραγουδούσε ο Frank Sinatra, “My Way”!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ