Ονειρικό γλυκό από τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο: Προφιτερόλ με κρέμα βανίλιας και σάλτσα σοκολάτας (Φωτό)

Δοκιμάστε το γρήγορα!

Υλικά:

Για τα σου:

  • 50γρ. βούτυρο, ανάλατο, κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 150 ml νερό
  • 75 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

 

Για την κρέμα βανίλιας: 

  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

 

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

  • 50 γρ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
  • 175 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Για τα σου: Σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μαζί με 150ml νερό. Μόλις η ζάχαρη λιώσει, ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς, ώστε το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλο το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα αρκετά έντονα, ώστε να πάρουμε μία μαλακή ζύμη, η οποία ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά ανακατεύοντας έντονα, ώστε να πάρουμε ένα σκληρό, γυαλιστερό μείγμα. Ξεπλένουμε με νερό 2 λαμαρίνες φούρνου. Ρίχνουμε το περιττό νερό, αλλά δεν σκουπίζουμε. Θέλουμε να υπάρχει αυτή η υγρασία στις λαμαρίνες, καθώς έτσι θα φουσκώσουν καλύτερα τα σου. Χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια του γλυκού παίρνουμε από το μείγμα ζύμης που φτιάξαμε και τοποθετούμε επάνω στο ταψί ομοιόμορφα και όσο γίνεται πιο στρόγγυλα. Γεμίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τις 2 λαμαρίνες, τις βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200οC. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε τα σου από το φούρνο, κάνουμε μια μικρή σχισμή στη βάση του καθενός, έτσι ώστε να στέκονται καλύτερα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για την κρέμα βανίλιας: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να γίνουν μία κρέμα. Κόβουμε τα σου στη μέση, γεμίζουμε με την κρέμα βανίλιας και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

Για τη σάλτσα σοκολάτας: Βάζουμε τη σκόνη κακάο σε ένα μεταλλικό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 100 ml νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 λεπτό, αδειάζουμε το σιρόπι που φτιάξαμε στο μπολ με το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά, αδειάζουμε σε αυτό τη σάλτσα σοκολάτας που έχουμε στο μπολ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. Τοποθετούμε τα σου σε πιατέλα σερβιρίσματος και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.

Ευχαριστούμε το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet. To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας. To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ