Πέθανε ο μεγάλος σαιξπηρικός ηθοποιός Άλμπερτ Φίνεϊ - Διάσημοι οι ρόλοι του στο «Έγκλημα στο Οριάν-Εξπρές» και στο «Έριν Μπρόκοβιτς» (φώτο-βίντεο)

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ ήταν πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ, από τις οποίες τέσσερις για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, κυρίως για τον ρόλο του ως Ηρακλή Πουαρό στο «Έγκλημα στο Οριάν-Εξπρές», και είχε κερδίσει τρεις Χρυσές Σφαίρες

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε ο  Άλμπερτ Φίνεϊ, Βρετανός ηθοποιός γνωστός κυρίως για τους ρόλους του στις ταινίες «Έγκλημα στο Οριάν-Εξπρές» και «Έριν Μπρόκοβιτς».

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς του «ο Άλμπερτ Φίνεϊ, απεβίωσε ειρηνικά έπειτα από σύντομη ασθένεια, έχοντας γύρω του τους οικείους του».

 

 

Σαιξπηρικός ηθοποιός και αποκάλυψη της αγγλικής νουβέλ βάγκ τη δεκαετία του 1960, ο Άλμπερτ Φίνεϊ υποδυόταν ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο σ’ όλη τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του, που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Είχε επίσης παρουσία και στο Χόλιγουντ.

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ ήταν πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ, από τις οποίες τέσσερις για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, κυρίως για τον ρόλο του ως Ηρακλή Πουαρό στο «Έγκλημα στο Οριάν-Εξπρές», και είχε κερδίσει τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Είχε γεννηθεί στις 9 Μαΐου 1936 στο Σάλφορντ, κοντά στο Μάντσεστερ (βορειοδυτική Αγγλία) και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο.

«Μου αρέσει να κάνω τα πρόσωπα που υποδύομαι να εξελίσσονται, να ταξιδεύω μαζί τους. Η ικανότητα να αλλάζεις τον εαυτό σου για να μεταφράζεις αυτή την εξέλιξη, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό», είχε δηλώσει το 1992 στο Γαλλικό Πρακτορείο για τον ρόλο του στην ταινία «Rich in Love» του Αυστραλού Μπρους Μπέρεσφορντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ