Σωστό λούσιμο: Ιδού μερικά χρήσιμα tips για να λάμψουν τα μαλλιά σας!

Η περιποίηση των μαλλιών ξεκινάει από το λούσιμο, διατηρώντας τα έτσι καθαρά, υγιή και λαμπερά.

Το κάνουμε όμως σίγουρα με τον σωστό τρόπο;

Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τα μαλλιά ακόμη πιο όμορφα και λαμπερά, αποφεύγοντας το σπάσιμο, τη θαμπάδα και την έντονη λιπαρότητα. Στη συνέχεια του άρθρου θα αναλύσουμε κάποια βασικά λάθη στο λούσιμο των μαλλιών που τα κάνουν να δείχνουν άτονα ή ακόμη και λαδωμένα.

Το καθημερινό λούσιμο μαλλιών δεν κάνει πάντα καλό
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το καθημερινό λούσιμο θα διατηρήσει τα μαλλιά τους καθαρά και όμορφα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Τα μαλλιά θα πρέπει να λούζονται ανάλογα με τις ανάγκες τους, σύμφωνα με το beautetinkyriaki.gr.

Διαφορετική συχνότητα λουσίματος έχουν ανάγκη τα λιπαρά μαλλιά και άλλη τα ξηρά. Παρομοιως, τα ίσια μαλλιά χρειάζονται συχνότερο λούσιμο από τα σγουρά. Ο λόγος είναι προφανής: Η λιπαρότητα είναι εντονότερη στα ίσια μαλλιά, αφού τα έλαια μεταφέρονται πιο γρήγορα από τις ρίζες προς τις άκρες. Η ευθεία άλλωστε είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος.

Βέβαια η καθημερινή άσκηση ή η έντονη φυσική δραστηριότητα, που συνεπάγεται και εφίδρωση, απαιτεί συχνότερο λούσιμο. Ωστόσο, η καθημερινή χρήση του σαμπουάν δεν θα διώξει μόνο τον ιδρώτα και τη βρωμιά, αλλά και τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των μαλλιών. Λειτουργούν ως θρεπτικά συστατικά, προστατεύοντας παράλληλα την τρίχα από την φθορά.

Επίσης, η απομάκρυνση των φυσικών αυτών ελαίων οδηγεί στην αφυδάτωση και την διέγερση των σμηγματογόνων αδένων, εντείνοντας έτσι την παραγωγή σμήγματος και κάνοντας τα μαλλιά να λαδώνουν πιο γρήγορα. Προτιμήστε λοιπόν να λούζετε καθημερινά τα μαλλιά σας μόνο με νερό και να βάζετε σαμπουάν μέρα παρά μέρα ή ακόμη καλύτερα κάθε τρεις μέρες. Με αυτό τον τρόπο, τα φυσικά έλαια διατηρούνται και τρέφουν την τρίχα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα φρεσκάρισμα ανάμεσα στα λουσίματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξηρό σαμπουάν για στεγνό λούσιμο.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζομαι;
Στην ερώτηση λοιπόν «κάθε πότε πρέπει να λούζομαι;», η ιδανική συχνότητα είναι:

– Για λιπαρά και κανονικά μαλλιά: 2-3 φορές την εβδομάδα
– Για ξηρά μαλλιά: Όχι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα με σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα, που έχει υψηλή συγκέντρωση ενυδατικών ουσιών
– Αν έχετε ξηροδερμία: 2-3 φορές την εβδομάδα με ειδικό σαμπουάν κατά της ξηροδερμίας στο κεφάλι (συμβουλευτείτε και τις οδηγίες του προϊόντος)
Διαλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα
Κάθε τύπος μαλλιών έχει διαφορετικές ανάγκες. Επομένως, η επιλογή του σαμπουάν και του μαλακτικού είναι σημαντική προκειμένου να προσφέρετε στα μαλλιά σας αυτό ακριβώς που χρειάζονται.

Τα ξηρά μαλλιά για παράδειγμα έχουν ανάγκη από βαθιά ενυδάτωση, τα βαμμένα χρειάζονται διάρκεια στο χρώμα, ενώ τα λιπαρά μαλλιά θέλουν συστατικά που δεν θα εντείνουν την παραγωγή σμήγματος.

Βούρτσισμα και ξεμπέρδεμα των μαλλιών πριν το μπάνιο
Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο βοηθάτε το σαμπουάν και το conditioner να απλωθούν καλύτερα στην τρίχα, αλλά διώχνετε και τα υπολείμματα των προϊόντων styling. Έτσι, ο καθαρισμός των μαλλιών θα γίνει πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη κι αν χτενίσετε τα μαλλιά σας πριν το λούσιμο ενδέχεται να πέσουν κάποιες τρίχες στο ντους. Είναι φυσιολογικό να χάνετε μαλλιά κατά το λούσιμο. Αν βέβαια το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο, μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους και ίσως χρειαστεί αντιμετώπιση για την τριχόπτωση.

Η σωστή θερμοκρασία νερού για λούσιμο
Η ιδανική θερμοκρασία που θα πρέπει να έχει το νερό όταν λούζεστε είναι το χλιαρό προς κρύο, όσο το αντέχετε.

Ο λόγος είναι πως το ζεστό νερό είναι μεν χαλαρωτικό, αλλά αφυδατώνει την τρίχα, την κάνει αδύναμη και ενεργοποιεί την παραγωγή σμήγματος, οδηγώντας έτσι σε λαδωμένα μαλλιά. Παράλληλα η αφυδάτωση που προκαλεί στα μαλλιά, συμβάλλει στο φριζάρισμα και ξεθωριάζει το χρώμα της βαφής των μαλλιών. Έτσι τα μαλλιά καταλήγουν να δείχνουν άτονα και θαμπά. Ειδικά όταν πρόκειται για κόκκινα μαλλιά, το αποτέλεσμα της χρήσης καυτού νερού στο λούσιμο είναι καταστροφικό για το χρώμα.

Αντίθετα, το κρύο νερό κλείνει τα λέπια της τρίχας, αλλά και τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής, μειώνοντας την λιπαρότητα και κάνοντας την τρίχα λιγότερο εύθραυστη.
Επομένως, προτιμήστε το λούσιμο με χλιαρό προς κρύο νερό. Αν μάλιστα μπορείτε στο τέλος να ρίξετε λίγο κρύο νερό, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και τα μαλλιά σας λαμπερά και όμορφα.

Τα βήματα για σωστό λούσιμο των μαλλιών

 • Χτενίστε καλά τα μαλλιά σας.
 • Βρέξτε τα με άφθονο χλιαρό ή κρυο νερό.
 • Βάλτε στο χέρι σας λίγο σαμπουάν, όσο χρειάζεται για να καθαριστούν καλά τα μαλλιά σας.
 • Τρίψτε το ανάμεσα στις παλάμες σας πριν το βάλετε στο κεφάλι, βοηθώντας στην ομοιόμορφη εφαρμογή του.
 • Με το σαμπουάν που έχετε στις άκρες των δαχτύλων σας κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις στις ρίζες των μαλλιών, ξεκινώντας από το μέτωπο και προχωρώντας προς τον σβέρκο.
 • Συνεχίστε απλώνοντας το σαμπουάν και στο μήκος των μαλλιών, χωρίς όμως υπερβολικό τρίψιμο κατά μήκος της τρίχας για να αποφύγετε την φθορά.
 • Ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά σας μέχρι να φύγει όλο το προϊόν.
 • Εφαρμόστε με τον ίδιο τρόπο ένα δεύτερο χέρι με μικρότερη ποσότητα σαμπουάν, αφού ήδη έχετε καθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των ρύπων από τα μαλλιά.
 • Ξεπλύντε και πάλι πολύ καλά το σαμπουάν για να φύγει όλο το προϊόν. Τα υπολείμματα ενδέχεται να προκαλέσουν πιτυρίδα, έντονη παραγωγή σμήγματος, αλλά και φαγούρα στο κεφάλι.
 • Στραγγίξτε με απαλή πίεση τα μαλλιά σας από το μέτωπο προς το σβέρκο.
 • Εφαρμόστε το μαλακτικό από τη μέση των μαλλιών σας προς τις άκρες και αφήστε το να σταθεί για λίγο.
 • Ξεπλυθείτε και πάλι καλά με χλιαρό νερό και στραγγίξτε τα. Αν μπορείτε να τελειώσετε το ξέπλυμα με κρύο νερό, τότε τα μαλλιά σας θα είναι ακόμη πιο λαμπερά και υγιή.
 • Τυλίξτε τα με μια πετσέτα ή προτιμότερα με ένα βαμβακερό ύφασμα.

Περιποίηση μαλλιών μετά το λούσιμο
Αφού τελειώσετε το μπάνιο σας και τυλίξετε απαλά τα μαλλιά σας με την πετσέτα ή το βαμβακερό ύφασμα, περιμένετε λίγο μέχρι να τραβήξει τα πολλά υγρά. Στη συνέχεια αφαιρέστε την πετσέτα χωρίς να τρίψετε τα μαλλιά σας, αλλά κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις. Το τρίψιμο μπορεί να σπάσει την τρίχα, η οποία είναι πιο εύθραυστη και αδύναμη όταν είναι βρεγμένη.

Μετά πάρτε μια χτένα με αραιά δόντια και περάστε τα μαλλιά σας με απαλές κινήσεις για να τα ξεμπερδέψετε. Εξαιρετική επιλογή αποτελούν οι χτένες τύπου τσατσάρας ή οι ειδικές για το ξεμπέρδεμα. Αποφύγετε πάντως να χτενίσετε τα μαλλιά σας με μια απλή βούρτσα, διότι ενδέχεται να προκληθούν σπασίματα.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε εργαλεία styling, όπως πιστολάκι, πρέσα ή ψαλίδι, φροντίστε να εφαρμόσετε στις άκρες ένα leave in conditioner ή ένα λάδι μαλλιών με προστασία κατά της θερμότητας. Μην το εφαρμόσετε στις ρίζες, διότι θα βαρύνουν τα μαλλιά και θα γίνουν άτονα, χωρίς όγκο.

Μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στο στέγνωμα των μαλλιών και το hairstyling, χρησιμοποιώντας μεσαία θερμοκρασία. Ο υπερβολικά ζεστός αέρας μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά στην τρίχα, ειδικά αν είναι λεπτή. Επίσης, ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες, κάνοντας τα μαλλιά να λαδώσουν γρήγορα.

Μάσκα μαλλιών πριν ή μετά το λούσιμο;
Σε γενικές γραμμές οι μάσκες μαλλιών εφαρμόζονται 1 φορά την εβδομάδα, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες οι ειδικοί προτείνουν κάτι διαφορετικό. Αυτό θα αναγράφεται στις οδηγίες εφαρμογής του προϊόντος.

Σε περίπτωση βέβαια που έχετε μαλλιά τα οποία τείνουν να λαδώνουν εύκολα, καλό θα είναι να εφαρμόζετε μάσκα σε πιο αραιά διαστήματα. Αντίθετα, αν έχετε βαμμένα και ξηρά μαλλιά μπορεί να είναι απαραίτητο να την απλώνετε μια φορά την εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν φυσικές μάσκες όπως το ελαιόλαδο στα μαλλιά που εφαρμόζονται πριν το λούσιμο, αλλά και κάποιες που μπαίνουν μετά από αυτό. Θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής τους.

Επίσης, υπάρχουν μάσκες μαλλιών που χρειάζεται να τις αφήσετε να δράσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να φορέσετε ένα σκουφάκι του ντους και μια πετσέτα για να μην λερώσετε το μαξιλάρι σας, αλλά και να βοηθήσετε τη μάσκα να δράσει βαθύτερα. Ο λόγος είναι πως η θερμότητα που δημιουργείται φορώντας το σκουφάκι και την πετσέτα, βοηθάει τα λέπια της τρίχας να απορροφούν καλύτερα τα ευεργετικά συστατικά της μάσκας μαλλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ