Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μας προτείνει απολαυστικό ριζότο με μανιτάρια και ρόκα

Δοκιμάστε το οπωσδήποτε.

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 800ml ζωμός κότας, ζεστό
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • 2 φλ. φύλλα ρόκας  baby
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • ροζ πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

 

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και σβήνουμε με το κρασί. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε μία κουτάλα από το ζωμό και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο να προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, για 20 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και αλάτι, ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί και ρίχνουμε τα μισά φύλλα ρόκα. Μοιράζουμε το ριζότο σε πιάτα, ρίχνουμε το ροζ και το μαύρο πιπέρι, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ρόκας και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet. To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας. To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ