Πολιτικές εξελίξεις: Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός με το βλέμμα της κυβέρνησης στις προοδευτικές δυνάμεις

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά στην πλήρωση των κενών θέσεων στην κυβέρνηση ακόμη και αύριο

Ο διάλογος με τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις στη βαση προγραμματικών συγκλίσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθη υπό τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε τέσσερις ώρες.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε πως η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν ουσιαστικό και συντεταγμένο διάλογο με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο προσεχές διάστημα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το πολιτικό στίγμα που θα δοθεί, θα είναι η αντίθεση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά.

 

Προγραμματικές συγκλίσεις

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η διακήρυξη των ευροεκλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη συνεδρίαση της Κ.Ε που αναμένεται να λάβει χώρα το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή η καταμέτρηση των ψήφων της ονομαστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, το αποτέλεσμα της οποίας χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα θετικό από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, όσο και για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Έρχχεται ανασχηματισμός

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη εμφανίζουν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά στην πλήρωση των κενών θέσεων στην κυβέρνηση ακόμη και αύριο, Παρασκευή λίγο πριν αναχωρήσει για το Μόναχο για να μετάσχει στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια ή το αργότερο τη Δευτέρα με την επιστροφή του.

Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο ανασχηματισμός θα είναι  «μικρής κλίμακας» και επιλογές θα αποτυπώνουν την πρόθεση για άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο ενόψει εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στις αντικαταστάσεις των υπουργικών θώκων που κατέχουν σήμερα οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ:

-Θα οριστεί νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης καθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου κατέρχεται ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
-Θα οριστεί νέος υφυπουργός Εργασίας καθώς ο Νάσος Ηλιόπουλος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
-Επίσης αναμένεται να οριστεί νέος υπουργός Εξωτερικών καθώς ο πρωθυπουργός που κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση μετά την παραίτηση Κοτζιά, είχε τονίσει ότι θα παραδώσει το αξίωμα μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ισχυρό φαβορί για την θέση του υπουργού, προβάλλει ο νυν αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ