Έδιωξαν οριστικά τον πρώην Αρχιεπίσκοπο της Ουάσιγκτον "Θείο Τέντ" - Παρενοχλούσε σεξουαλικά νεαρούς ακόμα και κατά την διάρκεια της εξομολόγησης (φώτο-βίντεο)

Ο ΜακΚάρικ, πρώην αρχιεπίσκοπος στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο πρώτος καρδινάλιος που χάνει τον τίτλο στην νεότερη ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, και ο πλέον υψηλόβαθμος ιερέας που αποπέμπεται από τον κλήρο

Ένας πρώην καθολικός Αρχιεπίσκοπος και Καρδινάλιος, απομακρύνθηκε οριστικά από  τους κόλπους της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας αφού το Βατικανό τον έκρινε ένοχο  για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και για επιδίωξη ερωτικής συνεύρεσης κατά τη διάρκεια εξομολόγησης.

Ο 88χρονος Τεοντόρ Μακάρικ που ήταν ως τώρα ισχυρός εκκλησιαστικός παράγοντας, εκδιώχθηκε πέντε ημέρες πριν την βαρυσήμαντη σύνοδο των προκαθήμενων των εθνικών Εκκλησιών με αντικείμενο την αντιμετώπιση των σκανδάλων κακοποίησης και παρενόχλησης που ταλανίζουν επί χρόνια το Βατικανό.

Ο ΜακΚάρικ, πρώην αρχιεπίσκοπος στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο πρώτος καρδινάλιος που χάνει τον τίτλο στην νεότερη ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, και ο πλέον υψηλόβαθμος ιερέας που αποπέμπεται από τον κλήρο.

Δεν θα του επιτρέπεται  πλέον να ενεργεί ως κληρικός και απαγορεύεται να συμμετέχει στα μυστήρια εκτός από το να δώσει σύγχωρεση για αμαρτίες σε ένα άτομο που βρίκεται  κοντά στο θάνατο

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η απομάκρυνση του ΜακΚάρικ είναι τελεσίδικη και οριστική γεγονός που δεν επιτρέπει στον ιερέα να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό σήμερα Σάββατο.

Ο McCarrick, ο οποίος αποχώρησε ως αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον το 2006, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από καρδινάλιος τον περασμένο Ιούλιο, όιταν ένας άνδρας δημοσίως ισχυρίστηκε ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον κληρικό από το 1971, όταν ήταν 16χρονο αγόρι .

Ο McCarrick αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά η Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης βρήκε τον ισχυρισμό «αξιόπιστο και τεκμηριωμένο» και προώθησε την υπόθεση στο Βατικανό για έρευνα.

 Αρκετοί ιερείς ισχυρίστηκαν ότι όταν ήταν εκπαιδευόμενοι είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον πρώην καρδινάλιο στο σπίτι του στο New Jersey, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

O Πάπας Φραγκίσκος θεωρήθηκε ότι εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση όταν  ένας συνταξιούχος διπλωμάτης του Βατικανού κατηγόρησε τον ποντίφικα ότι γνώριζε τις φήμες για τη συμπεριφορά του McCarrick, αλλά απέφυγε  να αναλάβει δράση.

Σε μια μαρτυρία 11 σελίδων, ο αρχιεπίσκοπος Carlo Maria Viganò, 77 ετών, πρώην πρεσβευτής του Βατικανού στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι υπάρχει μια "συνωμοσία σιωπής όχι τόσο διαφορετική από αυτήν που επικρατεί στη μαφία".

Από τον Σεπτέμβριο, ο McCarrick ζει σε ένα χωριό στην επαρχία του Κάνσας αφού του παραγγέλθηκε μια "ζωή προσευχής και μετάνοιας".

Πρόκειται για θεαματική πτώση για έναν άλλοτε ισχυρό εκκλησιαστικό παράγοντα, ο οποίος συναναστρεφόταν πολιτικούς ηγέτες αλλά όταν προσέγγιζε νεαρούς άνδρες ήθελε να τον αποκαλούν «θείο Τεντ».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ