Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει ονειρεμένη Κοπεγχάγη - Να το "το ωραίο γλυκό της Κυριακής"

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη γεύση

Συστατικά
Για το σιρόπι

800 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 στίκ κανέλας
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μέλι
 

 Για τη βάση

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κομματάκια
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
40 γρ. κορν φλάουρ
150 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γέμιση

6 αυγά μέτρια
200 γρ. αμύγδαλα ωμά, με τη φλούδα
130 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½  κ.γ. κανέλα
¼  κ.γ. γαρύφαλλο
½ κ.γ. τζίντζερ
¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη συναρμολόγηση

5 φύλλα κρούστας
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και βράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, 1 λεπτό πριν αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25x32 εκ.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη βάση σε ένα μπολ, φοράμε γάντια, και με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά του μείγματος.
Ρίχνουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το πατάμε ελαφρά με το χέρι μας προκειμένου να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα.

Για τη γέμιση

Βάζουμε τα αυγά στο μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και μόλις ομογενοποιηθούν, τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών.
Ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα ώστε να ενσωματωθούν τα 2 μείγματα μεταξύ τους.

Για τη συναρμολόγηση

Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στο ταψί, πάνω από την ψημένη βάση που έχει κρυώσει, φροντίζοντας να πάει παντού.
Παίρνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε στη μέση κάθετα για να έχουμε 10 φύλλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση ραντίζουμε με το βούτυρο, και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Τυλίγουμε προς τα πίσω το μέρος των φύλλων που εξέχουν ελαφρά.
Χαράζουμε τα φύλλα δημιουργώντας ρόμβους, και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

Αφαιρούμε το γλυκό από τον φούρνο και όσο είναι καυτό ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σιγά σιγά με μία κουτάλα. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ