Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ξεκινούν μέσα στον Μάρτιο οι φορολογικές δηλώσεις - Τον Ιούλιο ο EΝΦΙΑ

Τι μειώσεις θα ισχύσουν φέτος... 

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet, για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός του Ιουλίου.

Ωστόσο φέτος ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 10% κυρίως στις ακίνητες περιουσίες από 60.000 έως και 150.000 ευρώ. Η έκπτωση για φέτος θα αποκλιμακώνεται από το 30% για τις μικρότερες σε όρους αντικειμενικής αξίας περιουσίας ως το 10% για την ακίνητη περιουσία των 150.000 ευρώ.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει στην δημοσιότητα τα ηλεκτρονικά έντυπα της δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) και πλέον εργάζεται πυρετωδώς για να ανοίξει και την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018 μέσα στον Μάρτιο. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής ωστόσο αν μαζί με τη γρηγορότερη υποβολή των δηλώσεων θα παραμείνει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στην αλλαγή της καταβολή φόρου σε μηνιαίες δόσεις από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Στην ίδια λογική – και με δεδομένο ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τον φόρο εισοδήματος θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου – τον Ιούλιο θα γίνει και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Εκτός απροόπτου και φέτος η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Αύγουστο και την τελευταία τον Δεκέμβριο.

Από τη στιγμή που ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές ζώνης η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι η μείωση του φόρου έως και κατά 60-100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Στο μεταξύ κυβέρνηση και θεσμοί με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις επιχειρούν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που υπάρχουν για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου, έτσι ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να έχει υλοποιηθεί το σχετικό προαπαιτούμενο.

Αξιωματούχος της ΑΑΔΕ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο επέκτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία συμφωνούσε με τον κεντρικό σχεδιασμό (που θέλει τη ρύθμιση να μην είναι οριζόντια) αλλά τόνιζε ότι ο χρόνος θεσμοθέτησης και ενεργοποίησης μιας τέτοιας ρύθμισης είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ