Μερικές συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση

Το να μεγαλώσεις ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, θα του δώσει πολλά εφόδια για τη ζωή του ως ενήλικας κι όχι μόνο.

Πώς θα το καταφέρεις;

1. Υποστήριξέ το να συνεχίζει να προσπαθεί.
Υπάρχει η άποψη ότι η αποτυχία είναι καλή για τα παιδιά, ότι χτίζει την ανθεκτικότητα στις δυσκολίες της μελλοντικής του ζωής. Αλλά όταν τα παιδιά αποτυγχάνουν ξανά και ξανά και δεν έχουν την υποστήριξη για να συνεχίσουν να προσπαθούν, το μόνο που μαθαίνουν είναι ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

Η ανθεκτικότητα αυτή δεν προέρχεται από την αποτυχία, αλλά από την εμπειρία που παίρνουν, δοκιμάζοντας ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουν. Αυτό απαιτεί πολλή υποστήριξη από εσάς τους γονείς.

2. Μην είστε υπερπροστατευτική.
Το να είσαι υπερπροστατευτικός δεν δίνει την ευκαιρία στο παιδί σου να πάρει πρωτοβουλίες και να γνωρίσει καινούργια πράγματα. Φυσικά δεν είπαμε να εκθέσεις το παιδί σε κινδύνους, αλλά και το να το κλείνεις σε ένα χρυσό κλουβί δεν έχει αποτέλεσμα. Αν αποφασίζεις εσύ συνεχώς για αυτό, τότε θα μετατραπεί σε ένα παιδί χωρίς αυτοπεποίθηση, που θα εξαρτάται μονίμως από σένα.

3. Ξεκινήστε από μικρή ηλικία.
Ξεκινήστε μαζί με το παιδί την εκπαίδευσή του στο να έχει αυτοπεποίθηση, από μικρή ηλικία. Μην περιμένεις να το δουλέψετε αυτό όταν θα έχει μεγαλώσει. Θα είναι πολύ αργά.

4. Να το επιβραβεύεις.
Μην ξεχνάς να επιβραβεύεις το παιδί σου για την προσπάθειά του και για τις επιτυχίες του. Κάθε φορά που θα πετυχαίνει κάτι καλά, αλλά και κάθε φορά που θα βάζει τα δυνατά του και θα προσπαθεί, χωρίς απαραίτητα να καταφέρει να φτάνει το στόχο του, εσύ θα πρέπει να του δίνεις τα συγχαρητήριά σου.

5. Έχε του εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι πολύ σημαντική στο να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Μην του δείχνεις πως το αμφισβητείς ή μην του λες ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει.  Ακόμα και αν βλέπεις ότι πρακτικά δεν μπορεί να πετύχει κάτι, ποτέ μην το απογοητεύεις εκ τον προτέρων. Ίσα-ίσα, λέγε του πως πιστεύεις σε αυτό και στις ικανότητές του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ