Υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους: Mπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Ποια τα οφέλη της υγιειής διατροφής; 

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η αποφυγή λιπών και γλυκών, καθώς και η μείωση του βάρους με δίαιτα και -ακόμη καλύτερα- με σωματική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόζεφ Φερθ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής "Psychosomatic Medicine", αξιολόγησαν τα στοιχεία όλων των έως τώρα κλινικών δοκιμών (συνολικά 16) σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ψυχική υγεία.

Η μετα-ανάλυση, που αφορούσε συνολικά σχεδόν 46.000 ανθρώπους, επιβεβαίωσε ότι κάθε είδους βελτίωση της διατροφής επιδρά θετικά στην κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν τυπικά διαγνωστεί ως καταθλιπτικά.

«Αυτά είναι πράγματι καλά νέα», σχολίασε ο δρ Φερθ και επεσήμανε ότι δεν χρειάζονται άκρως εξειδικευμένες δίαιτες για να δει βελτίωση των συμπτωμάτων του ένας ασθενής με κατάθλιψη. Αρκεί να τρώει συστηματικά όσο πιο υγιεινά μπορεί, αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και φυτικών ινών και μειώνοντας το πρόχειρο φαγητό, τα σνακ και τη ζάχαρη.

Όταν μάλιστα, όπως είπε ο δρ Μπρέντον Σταμπς του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, η υγιεινή διατροφή συνδυάζεται με τακτική σωματική άσκηση, τότε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η υγιεινή διατροφή δεν φαίνεται να έχει κάποια εξίσου θετική επίδραση στο άγχος σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ