Made in Greece ο «Μακεδονικός Χαλβάς»: Γεύση με παράδοση από το 1924 για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία

Ήταν το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και το διωγμό του ελληνικού πληθυσμού, όταν τρία αδέλφια, ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαϊτογλου, από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, έφτασαν στην Θεσσαλονίκη μαζί με τις οικογένειες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Το 1924, δημιουργούν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με αφορμή την ενασχόληση του πατέρα τους, Νίκου Χαϊτογλου, με τον χαλβά. Ως χαλβαδοποιός στην Μικρά Ασία, μετέφερε πολύτιμη γνώση στα παιδιά του, ώστε να συνεχίσουν την παράδοση. Αρχικά η επιχείρηση είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οχτώ χρόνια μετά η εταιρεία εξελίχθηκε και χτίστηκε μία αξιόλογη βιομηχανική εγκατάσταση στην οδό Δάμωνος κοντά στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό.

Από το 1962 μεταφέρεται στο Καλοχώρι, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, καταλαμβάνοντας έκταση 180.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 70.000 τετραγωνικά μέτρα είναι οι στεγασμένοι της χώροι. Η τεχνολογία εξελίχθηκε και η αυτοματοποίηση εισήλθε σε πολλά τμήματα της παραγωγής, όμως το σουσάμι εξακολουθούσε να αλέθεται σε πέτρινους μύλους και ο χαλβάς να παράγεται με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο.

 

Με ένα ιδιόκτητο φορτηγό, η εταιρεία άρχισε να προμηθεύει με χαλβά ολόκληρη την Αττική. Ο χαλβάς Χαΐτογλου έγινε γνωστός από στόμα σε στόμα και σύντομα μετονομάστηκε σε "Μακεδονικός Χαλβάς". Το 1950, η εταιρεία ξεκίνησε μία τολμηρή προσπάθεια να τυποποιήσει τον Μακεδονικό Χαλβά σε μεταλλική συσκευασία. Σήμα κατατεθέν μία γυναικεία φιγούρα, ντυμένη με την παραδοσιακή στολή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Το σήμα αυτό έμελλε να αποτυπωθεί στο καταναλωτικό κοινό και να διαγράψει μία νέα εποχή για την εταιρεία.

Η πρόοδος της εταιρείας υπήρξε ραγδαία και χρόνο με το χρόνο γνώριζε ολοένα και μεγαλύτερη άνθιση. Σήμερα, ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, η βιομηχανία τροφίμων ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ, είναι μία εταιρεία που παράγει παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα απόλυτα ενταγμένα στην Μεσογειακή διατροφή.

Η βιομηχανία απασχολεί περίπου 450 άτομα προσωπικό και μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων που διαθέτει, προωθεί τα προϊόντα της ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα μέρη της Ελληνικής Επικράτειας, κατέχοντας έτσι υψηλότατο μερίδιο στην Ελληνική αγορά.

Ο Μακεδονικός Χαλβάς, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής, διαθέτουν και μία ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, αφού το 50% παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές. Από την Αμερική και τον Καναδά, την Αυστραλία, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Ρωσία και τις αγορές της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, έως τη Μέση Ανατολή και την Ασία τα προϊόντα αυτά αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας.

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα ανακαλύψτε τα προϊόντα της εταιρείας και απολαύστε τα στο οικογενειακό σας τραπέζι.

Δείτε όλη τη συνέχεια στο Made in Greece. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ