Ντίνα Νικολάου: Μας φτιάχνει υπέροχη τούρτα brownie με μάντολες

Ένα απίστευτο γλυκό...

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. κουβερούρα 52% κακάο

240 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, κομμένο σε κυβάκια + 1 κουτ. γλυκού επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί

8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

180 γρ. ζάχαρη άχνη

20 γρ. σκόνη κακάο

40 ml ΜΕΤΑΧΑ

100 γρ. σκόνη αμυγδάλου

2 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

80 γρ. μάντολες, χοντροσπασμένες + λίγες επιπλέον για το σερβίρισμα

Για την γκανάζ

120 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας ΜΕΤΑΧΑ

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την γκανάζ: Βάζω την σπασμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ και προσθέτω την ζεστή κρέμα γάλακτος. Αφήνω για 1 λεπτό και ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Προσθέτω το ΜΕΤΑΧΑ, ανακατεύω και την αφήνω στην άκρη μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Για την τούρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.

Βουτυρώνω ένα ρηχό στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα με διάμετρο 22-24 εκ.

Βάζω την κουβερτούρα και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε ένα μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνω στα χείλη μιας κατσαρόλας όπου σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ώστε ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στο νερό.

Ανακατεύω τα υλικά στο μπεν μαρί, μέχρι να λιώσουν και να φτιάξω μια λεία και βελούδινη κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους, την άχνη και το METAXA, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.

Προσθέτω το κακάο, τη σκόνη αμυγδάλου, το αλεύρι και την κανέλα και χτυπάω για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω τις σπασμένες μάντολες και χτυπάω για λίγο, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα. Ρίχνω το μείγμα της κουβερτούρας και χτυπάω καλά.

Σε ένα άλλο, καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτω στο μείγμα σοκολάτας, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις για να μην χάσει τον όγκο της.

Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνω για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.

Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, αφήνω το brownie να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρω. To αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Αδειάζω την γκανάζ στο κέντρο της τούρτα και απλώνω σε όλη την επιφάνεια. Σκορπίζω λίγες μάντολες και σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ