«H στρατηγική ήττα είναι η μόνη αποτελεσματική διδαχή για τον Τσίπρα»: Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης

Άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή», την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Οι σιωπηλοί γεφυροποιοί

Εχουμε μια απορία. Αυτές οι γέφυρες που στήνονται είναι διπλής κατεύθυνσης ή μονόδρομοι; Δεν αναφερόμαστε στην κίνηση των ψηφοφόρων. Αυτοί θα βρουν τον δρόμο τους, παρά τα σκιάχτρα του νεοφιλελευθερισμού που στήνει στον διάβα τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απορία αφορά τον διάλογο. Μιλούν καθόλου οι γεφυροποιοί με τα κυβερνητικά στελέχη για τα μέτρα που θεσπίζονται ή αποτελούν απλώς ντεκόρ στο πρότζεκτ «διάλογος χωρίς ηγεμονισμούς με την Κεντροαριστερά»;

Εικάζουμε πως τον κ. Γιάννη Ραγκούση ούτε τον ρωτούν, αφού κατεδαφίζουν τα περισσότερα απ’ όσα έχει κάνει. Η πενταετής θητεία δημοτικών και περιφερειακών αρχών γίνεται τετραετής, ασχέτως αν ο ίδιος έγραφε ότι «η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές θα προκαλέσει [πολλά] αρνητικά αποτελέσματα» (επιστολή προς Γεννηματά 30.5. 2018). Οσο για τις προβλέψεις του «Καλλικράτη», «κάθε νησί και δήμος και ηπειρωτικοί δήμοι άνω των 10.000 κατοίκων» έγιναν φτερό στον άνεμο των ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρωτήθηκε άραγε ο κ. Σπύρος Δανέλλης για την αντιδημοκρατική απρέπεια στην οποία τον εμπλέκουν και αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, 60 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές; Η «τροπολογία Κουντουρά», όπως κατ’ οικονομίαν λέγεται, έρχεται εσπευσμένως στη Βουλή, διότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλει να προσθέσει στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών την κ. Ελενα Κουντουρά και τον κ. Δανέλλη χωρίς να χάσουν τη βουλευτική τους έδρα.

Οι ευαίσθητοι για τις δημοκρατικές κατακτήσεις του τόπου, όπως είναι ο κ. Νίκος Μπίστης, ο κ. Νίκος Μουζέλης κ.λπ., είπαν κάτι στους αμφιτρύωνες των υποψήφιων ευρωβουλευτών, ότι δεν συνάδει με τα δημοκρατικά ήθη της χώρας να χρησιμοποιούνται τα κυβερνητικά μέγαρα για κομματικές συνάξεις; Συζητούν καθόλου τον χωρισμό κράτους - κομματικής νομενκλατούρας;

Το ερώτημα βεβαίως δεν αφορά μόνο τους γεφυροποιούς, αλλά όλους εκείνους που θέλγονται από τον «άλλο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει βάλει μυαλό». Και δεν αφορά μόνο την αντιδημοκρατική πρακτική να αλλάζουν οι κανόνες των εκλογών λίγο πριν από την κάλπη. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα αποδειχθεί το βραχυπρόθεσμο αυτών των μεθοδεύσεων. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2008-2015 δεν είχε καταλάβει ότι θα γίνονταν μπούμερανγκ οι χουλιγκανισμοί και άλλα αήθη που έκαναν τα στελέχη του για να πάρουν την εξουσία, έτσι σήμερα δεν κατανοούν πως θα λουστούν (και θα λουστούμε όλοι) τα τωρινά καμώματα, που μόνο στόχο έχουν την παραμονή στην εξουσία.

Αυτό δείχνει πως δεν αρκούν οι γεφυροποιοί για τον διάλογο στην Κεντροαριστερά. Προϋπόθεση είναι να μάθει ο ΣΥΡΙΖΑ τον δημοκρατικό κανόνα και η στρατηγική ήττα είναι η μόνη αποτελεσματική διδαχή. Ετσι κι αλλιώς οι γεφυροποιοί περαστικοί θα αποδειχθούν. Αν δεν μας πιστεύουν, ας ρωτήσουν και τους καραμανλικούς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ