«Γυναίκα της Κύπρου, ενός αιώνα διαδρομή»: Με την Μαρία Στρατηγάκη παρουσιάσαμε το βιβλίο της πρώην Πρώτης Κυρίας & Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου

Παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κενεβέζου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  28 Μαρτίου 2019, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου της πρώην Επιτρόπου Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  κ. Ανδρούλας Βασιλείου με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Ενός αιώνα διαδρομή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Τύποις.

Τη συγγραφέα καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτική Σύμβουλος δρ Νάντια Στυλιανού, η οποία προλογίζοντας ανέφερε ότι το βιβλίο «αποτίει φόρο τιμής σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες της Κύπρου, γυναίκες του μόχθου, της βιοπάλης, του ξεριζωμού, φωτίζοντας τον αγώνα του καθημερινού τους βίου και αναδεικνύοντας τα επιτεύγματά τους, επιτυγχάνοντας να τις καταστήσει από γυναίκες-κομπάρσους σε γυναίκες πρωταγωνίστριες, καθότι ανταποκρίθηκαν σε ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές αντιξοότητες, κρατώντας, αθόρυβα αλλά και με σθένος, τη σκυτάλη της ζωής».

Όπως επεσήμανε, το βιβλίο «είναι το πρώτο στην κυπριακή αλλά και στην ελλαδική βιβλιογραφία που καταγράφει και καταθέτει πρωτογενές υλικό για το θέμα συμβάλλοντας τα μέγιστα στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφικής έρευνας από τη σκοπιά της κοινωνιολογίας και της πολιτικής ιστορίας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης κ. Κενεβέζος χαρακτήρισε την κ. Βασιλείου, «γυναίκα πρότυπο» και το βιβλίο της πολύτιμο έργο αναφοράς, «που είναι αποτέλεσμα και απότοκο μιας μακράς πορείας, ένα πόνημα παρακαταθήκη προσφοράς για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές, οι οποίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν, με αξιοπιστία, τι σημαίνει Κύπρια Γυναίκα, με πόσες δυσκολίες πάλεψε και πάσχισε για να κερδίσει αυτά τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και με πόσες δυσκολίες, ακόμη μέχρι σήμερα, παλεύει και διεκδικεί αυτά τα οποία, στη βάση της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, ακόμη δεν έχει».

Το βιβλίο παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαρία Στρατηγάκη, η οποία παραθέτοντας χαρακτηριστικές ενότητες και αποσπάσματα, παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο τη βασική δομή της μελέτης, δίνοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα του περιεχομένου της. Συνοψίζοντας η κ. Στρατηγάκη σημείωσε ότι ο συνδυασμός ιστορικής έρευνας, κοινωνικής ανάλυσης αλλά και πολιτικού λόγου στα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών», καθώς και η πολυδιάστατη επισκόπηση του θέματος, αποτελούν τις δύο βασικές αρετές του βιβλίου.

Όπως εξήγησε, η πρώτη διάσταση της επισκόπησης είναι ο χρόνος, που επιτρέπει μια πλήρη ιστορική θεώρηση του θέματος, πολύ σημαντική για την κατανόηση της εξέλιξης της ισότητας των φύλων στην Κύπρο˙ η δεύτερη διάσταση είναι η τομεακή, καθώς η ανάλυση του θέματος διερευνά και συνεξετάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας˙ τέλος, η τρίτη διάσταση είναι αυτή του φύλου και η προσέγγιση του θέματος μέσα από την οπτική των σχέσεων ανδρών και γυναικών.

Κατά την αντιφώνησή της η κ. Βασιλείου, αφού ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου και τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη μεθοδολογική προσέγγιση και στην διαδικασία συλλογής του πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού της έρευνάς της «που βασίστηκε σε έγγραφα από το Επίσημο Αρχείο του Κράτους, σε επίσημες στατιστικές και σε προσωπικές συνομιλίες και συνεντεύξεις με πάνω από 60 γυναίκες της υπαίθρου και των πόλεων, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλων των ηλικιών». ¨

Όπως ανέφερε, συμπερασματικά, «ενώ η πρόοδος που σημειώθηκε στις δεκαετίες που πέρασαν είναι αξιοσημείωτη δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε ως κοινωνία, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας», αφού «το θέμα των ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες, όπως και όλη την κοινωνία, γιατί η επίτευξη της ισότητας θα είναι επωφελής για όλους».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ειρήνη Νικολοπούλου η οποία διάβασε και χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ