Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγεις την ψυχολογική κούραση και να συνεχίσεις με επιτυχία!

Το παθαίνουν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο και δίνουν σε αυτό πολλά και διάφορα ονόματα!

Άλλος το λέει «κόπωση», άλλος το λέει «βαρεμάρα», «ρουτίνα» και πολλά άλλα! Ουσιαστικά πρόκειται για κορεσμό! Η πιο επικίνδυνη μορφή κορεσμού είναι αυτός που επέρχεται μέσα από επιτυχίες, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο βαρύ αίσθημα, όπου η πληρότητα μετατρέπεται σε «φούσκωμα»;

1. Ας δοκιμάσουμε κάτι καινούριο.
Ο Όσκαρ Ουάϊλντ έλεγε ότι δύο είναι οι μεγαλύτερες τραγωδίες στη ζωή: Να μην έχεις πραγματοποιήσει τα όνειρά σου και η άλλη, να τα έχεις πραγματοποιήσει! Με αυτήν την καλλιτεχνική υπερβολή, εννοούσε πως αν πετύχουμε όσα θέλουμε, μετά πέφτουμε σε αδράνεια. Ο άνθρωπος όμως είναι μια μηχανή κινήτρων! Αν πετύχαμε όσα θέλαμε, τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία: Να πάμε να δούμε σε ποιούς τομείς δε δοκιμάσαμε ποτέ να κάνουμε κάτι καλό ή σε ποιούς τομείς έχουμε αποτύχει στις προσπάθειές μας. Πάντα υπάρχει κάτι άλλο, η ζωή είναι πάντα αλλού!

2. Χόμπι άσχετα με τις ασχολίες μας.
Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι μόνο για ψυχαγωγία και ξεκούραση. Είναι εκείνος που προσδιορίζει και τον χρόνο που αφιερώνουμε στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και στις υποχρεώσεις μας. Ένα καλό «κόλπο» για να αποφύγουμε τον κορεσμό, είναι να αποκτήσουμε χόμπι και εξωεπαγγελματικές δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα φορτώνουμε και άλλο την μονοτονία που νιώθουμε για τη ρουτίνα μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασχολούνται με χόμπι που είναι συγγενή με τις επαγγελματικές τους ασχολίες. Για παράδειγμα, αρχιτέκτονες και μηχανικοί αναλώνονται σε χόμπι που έχουν σχέδιο, επισκευές, κατασκευές κτλ. Ο κορεσμός διαλύεται όταν έχουμε εναλλαγές!

3. Μετάδοση και διδασκαλία όλων όσων βιώσαμε.
Μέσα στον κορεσμό, υπάρχει και μια αρκετά παράξενη νοσταλγία. Νοσταλγούμε τον καιρό που μπορούσαμε να χαιρόμαστε για 10 μέρες με ένα μόνο «μπράβο» από κάποιον που θαυμάζαμε. Σκεφτόμαστε βήμα-βήμα όσα κάναμε για να φτάσουμε εκεί που ονειρευόμασταν και μετά την ανάμνηση, νιώθουμε άδειοι και λέμε «και τώρα τι;». Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να θυμόμαστε όσα όμορφα ζήσαμε ξαναζώντας τα μέσω μετάδοσης σε άλλους. Ήλθε η ώρα να διδάξουμε και να μοιραστούμε όσα μυστικά και κόλπα μάθαμε από τον δρόμο που χαράξαμε. Προσφέρουμε στους άλλους πολύτιμες συμβουλές και γινόμαστε κομμάτι της προόδου τους. Αυτό μας κάνει ανθρώπους! Μέσα από την προσφορά ο κορεσμός φεύγει!

4. Αφοσιωνόμαστε στην περισυλλογή και στη ζωή.
Για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και να έχουμε την επιτυχία αγκαλιά, κουραστήκαμε πολύ. Στερηθήκαμε ώρες, μέρες, μήνες και χρόνια ανεμελιάς. Θυσιάσαμε προσωπικό χρόνο και απολαύσεις και γεμίσαμε με παράπονα. Οι στερήσεις, με τις οποίες γεμίσαμε τον εαυτό μας, θα ξεσπάσουν σίγουρα αρνητικά. Από το να καθόμαστε να ψάχνουμε το τι μας «φούσκωσε», είναι σίγουρα καλύτερο και πιο ποιοτικό το να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πράγματα που αναπτύσσουν το πνεύμα μας. Διάβασμα, σκέψη και γαλήνη ανοίγουν έναν ακόμη δρόμο! Επίσης η διασκέδαση! Πόσα ταξίδια θέλαμε να κάνουμε όταν ονειρευόμασταν την επιτυχία; Η επιτυχία είναι όχημα για να είμαστε καλύτερα και όχι να φτάσουμε να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να εργαζόμαστε. Πετύχαμε και είναι η ώρα να εξαργυρώσουμε σε …ζωή τα όσα καταφέραμε! Ταξίδια, απόλαυση της ελευθερίας και χαρά να μας συντροφεύουν!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ