“ENIGMA”: Η νέα ατομική έκθεση του Κωστή Γεωργίου από τις 10 Μαΐου στο Τελλόγειο Ίδρυμα

Ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου επέλεξε  την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει τον νέο κύκλο των εκθέσεων του που θα συνεχιστεί στην Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη. 

Εκκίνηση από το ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, στο οποίο θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019  η μεγάλη του ατομική έκθεση υπό τον τίτλο “ENIGMA”, που θα περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής μνημειακών διαστάσεων. Η έκθεση θα διεξαχθεί στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου αλλά και στον αύλειο χώρο με γλυπτά μεγάλων κυρίως διαστάσεων. Το γλυπτό PRAXIS, ύψους 4 μέτρων, δωρεά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα προστίθεται στην συλλογή του Ιδρύματος και θα κοσμεί μονίμως τον προαύλιο χώρο του. 

Μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αποκλειστικά με έργα γλυπτικής, ο Κωστής Γεωργίου θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα παλαιότερη αλλά και σύγχρονη δουλειά του. Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων διαστάσεων που αποτελούν έρευνα των τελευταίων χρόνων. Ανάμεσα στα γλυπτά που θα εκτεθούν, θα υπάρχουν και γλυπτικές εγκαταστάσεις  με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την  Αμερική και την Κίνα.

Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η μεγάλη του γλυπτική εγκατάσταση «9 Μούσες», (σύγχρονη απεικόνιση των εννιά Μουσών της Μυθολογίας) και η εγκατάσταση «Pombi A’» που αποτελείται από πέντε διάτρητα σκυλιά. Στο χώρο του μουσείου θα εκτεθεί και η εγκατάστασή του “Birds in Dreamland”, η οποία είναι ένα πολύπτυχο έργο μήκους 10 μέτρων που αποτελείται από 6 ζωγραφικά έργα. Μια πλειάδα 100 περίπου ζωγραφικών έργων και 30 γλυπτών θα παρουσιάζει τη χαρακτηριστική και ιδιότυπη ταυτότητα που έχει κάνει τον Κωστή Γεωργίου διεθνώς καταξιωμένο και άμεσα αναγνωρίσιμο. 

Σε ειδικό χώρο του Μουσείου θα προβάλλεται και το βιντεοάρτ «ΑΕΝΑΟΝ» που έχει βασιστεί στη ταινία  μικρού μήκους 3d animation «VIOLENT EQUATION», του σκηνοθέτη-animator Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένα και τα δύο αποκλειστικά  από τα έργα του Κωστή Γεωργίου. Η «VIOLENT EQUATION» στην οποία βασίστηκε το βιντεοάρτ, αποτελεί μια εξαιρετική και πρωτότυπη ταινία η οποία έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του κόσμου, με πρώτο σταθμό το περίφημο φεστιβάλ του ANNECY 2019 στην Γαλλία!

Η έκθεση στο Τελλόγλειο θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου, θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Οκτωβρίου, και θα τελεί υπό την αιγίδα και οργάνωση του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. 

Στο λεύκωμα γράφουν: 
Η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, 
Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης κ. Κώστας Γουλιάμος, 
Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Α.Π.Θ κ. Μιλτιάδης Παπανικολάου,
 Η Γενική Πρόξενος  της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, 
η Ιστορικός Τέχνης και Μουσειολόγος κα Μαρκέλλα-Ελπίδα Τσίχλα και ο Κωστής Γεωργίου.

Εγκαίνια έκθεσης: 10 Μαΐου 2019, 19.00 
Διάρκεια έκθεσης:10 Μαΐου 2019- 10 Ιουνίου 2019
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο, Κυριακή:10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά. 
Τελλόγλειο: Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη, τηλ. 231024711, www.teloglion.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ