Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει : Πατάτες ογκρατέν με μαύρη μπύρα - Θα σας μείνουν αξέχαστες (βίντεο)

Το τέλειο συνοδευτικό για το ψητό κρέας του Πάσχα

Συστατικά
500 γρ. μανιτάρια champignon
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. θυμάρι
1 σκ. σκόρδο
2 κρεμμύδια
αλάτι
πιπέρι
1 κιλό πατάτες
200 γρ. καπνιστό μπέικον
200 γρ. μαύρη μπίρα
1 κύβο κότας
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. θυμάρι και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε 15-20 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και κόβουμε φέτες στο μαντολίνο.
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. θυμάρι.
Τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι στη φωτιά.
Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι αν πάρει χρώμα. Σβήνουμε με τη μπίρα, βάζουμε τον κύβο κότας, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε στο μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 25x35 εκ. Βάζουμε τις μισές πατάτες σε μία στρώση, απλώνουμε τα μισά μανιτάρια και το μισό τριμμένο τυρί.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ