Κριστίνα Κοχ: Η πρώτη γυναίκα που θα μείνει 328 μέρες στο διάστημα - Θα σπάσει το παγκόσμιο γυναικείο ρεκόρ (φώτο -βίντεο)

Θα μείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως τον Φεβρουάριο του 2020

Η αστροναύτης Κριστίνα Κοχ της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής μιας γυναίκας στο διάστημα.

Η NASA ανακοίνωσε ότι η Κοχ θα παρατείνει την παραμονή της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έως το Φεβρουάριο του 2020, πράγμα που θα της επιτρέψει να καταρρίψει το ρεκόρ των 288 ημερών της συμπατριώτισσας της Πέγκι Γουίτσον, το οποίο η τελευταία κατέχει από το Σεπτέμβριο του 2017.

Η Κοχ είχε εκτοξευθεί για τον ISS με ένα ρωσικό «Σογιούζ» στις 14 Μαρτίου με προοπτική να μείνει έξι μήνες, αλλά τώρα προγραμματίζεται να επιστρέψει στη Γη στις 6 Φεβρουαρίου 2020, συνεπώς θα παραμείνει στο διάστημα 328 μέρες.

Έτσι, η Κοχ θα αγγίξει και το ανδρικό ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα για αστροναύτη της NASA, που από το 2016 κατέχει ο Σκοτ Κέλι με 340 μέρες.

Η πρώτη γυναίκα που είχε «περπατήσει» στο διάστημα, ήταν η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια πριν περίπου 35 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1984, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δύο Αμερικανίδες αστροναύτες, η Αν ΜακΚλέιν και η Κριστίνα Κοχ, επρόκειτο να κάνουν κάτι ανάλογο στη διάρκεια της αποστολής 59 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ) για να εγκαταστήσουν νέες ισχυρές μπαταρίες λιθίου-ιόντων στα ηλιακά πάνελ του Σταθμού , αλλά τελικά ο προγραμματισμένος για τις 29 Μαρτίου διαστημικός περίπατος της NASA ακυρώθηκε λόγω έλλειψης αρκετών κατάλληλων διαστημικών στολών για τις γυναίκες αστροναύτες.

Το πρόγραμμα αποστολών της NASA αποκάλυψε ότι άλλη μια γυναίκα η Jessica Meir πρόκειται να ξεκινήσει την πρώτη διαστημική πτήση τον Σεπτέμβριο και θα επιστρέψει στη Γη την άνοιξη του 2020. Αυτές οι αποστολές βοηθούν πολύ τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται για τόσο χρόνο στο διάστημα. Ο παρατεταμένος χρόνος σε τροχιά μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη λειτουργία του εντέρου, μέχρι τη γονιδιακή έκφραση και τη γνώση.

Η ιστορία των γυναικών στο διάστημα

Η κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα ήταν η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, πριν από 55 χρόνια. Την ακολούθησε, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, η πρώτη γυναίκα που έκανε διαστημικό περίπατο, σε άλλη αποστολή, δυο χρόνια μετά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ