Η Σοφία Φασουλάκη στο άρθρο της: «Από υπερασπιστές, κατηγορούμενοι», εξηγεί όσα έγιναν με Λυκουρέζο - Παναγόπουλο

Σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος ενώπιον του εφέτη ανακριτή
 

Αντιμετωπίζοντας δύο κακουργηματικές κατηγορίες και με ένα ένταλμα σύλληψης που τάραξε συθέμελα το δικηγορικό σώμα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος θα εμφανιστούν σήμερα το μεσημέρι ενώπιον του εφέτη ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εκβίασης.

Και οι δύο φέρονται ως μέλη του «κυκλώματος» που άρχισε να δρα τον Νοέμβριο του 2014, όταν δύο Αλβανοί πυροβόλησαν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ Γιώργο Αντωνόπουλο. Ο τελευταίος, είναι σήμερα προφυλακισμένος-και αυτός ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης- εξαιτίας των τηλεφωνικών επαφών που είχε με τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης Κλοντιάν Λεκοτσάι.

Ο Γ. Αντωνόπουλος δεν έπεισε με τις εξηγήσεις του ανακριτή και εισαγγελέα ότι μιλούσε με τον κρατούμενο από φόβο για την ζωή του και ότι τον συναντούσε στη φυλακή για να αποσπάσει πληροφορίες για το ποιος ήθελε να τον σκοτώσει. Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του έγινε τον Νοέμβριο του 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη. Αμέσως ο δικηγόρος «έδειξε» ως αυτουργό της επίθεσης τον 39χρονο Αριστείδη Φλώρο (σ.σ υπεύθυνο της εταιρίας Energa).

Ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, ενώ τον Οκτώβριο του 2017, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Αριστείδη Φλώρου, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες δύο Αλβανών, μέσα στο γραφείο του.

Ο κοριός και οι αποκαλύψεις

Από τότε πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια. Οι απανωτές δολοφονίες μέσα στη φυλακή και η απόδραση δύο Αλβανών τον Ιανουάριο, ενεργοποίησαν τον «υπερκοριό» της ΕΛΑΣ, με την αντιτρομοκρατική να «βλέπει» μία εγκληματική οργάνωση μέσα στη φυλακή, με σχέσεις έξω από αυτή.

Οι συνομιλίες των μελών της αλβανικής μαφίας ανέδειξαν την σχέση του δικηγόρου Αντωνόπουλου με τον Κλοντιάν Λεκοτσάι, ενώ οι αναφορές στο πρόσωπο του Α. Λυκουρέζου να στείλει χρήματα για «βοήθεια» άρχισαν να εμπλέκουν το πρόσωπο του γνωστού δικηγόρου στην δυσώδη αυτή υπόθεση. Δύο μήνες αργότερα, οι καταθέσεις δύο τουλάχιστον δικηγόρων, μετέφεραν τα λεγόμενα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου (σ.σ συνηγόρου του Αριστείδη Φλώρου), λίγο πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών μαφιόζων.

Ότι σε συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του Γ. Αντωνόπουλου τον Αύγουστο του 2017, ζητήθηκαν από τον επιχειρηματία 2.000.000 ευρώ για να μην δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ο Αντωνόπουλος στη δίκη με κατηγορούμενο τον Φλώρο. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν ζει πια για να το επιβεβαιώσει. Ο ήδη προφυλακισμένος Αντωνόπουλος, υποστηρίζει ότι ουδέποτε απαίτησε ο ίδιος χρήματα, και πως ο ίδιος είχε εκφράσει την αντίρρηση του για οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση από τον Φλώρο. Όπως λέει, το μόνο που ήθελε, ήταν να ξεχάσει αυτήν την υπόθεση…

Όλοι το περίμεναν

Μετά τις καταθέσεις και τις συνομιλίες των Αλβανών, όλοι ανέμεναν ότι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή για την φερόμενη απαίτηση των 2.000.000 ευρώ. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι θα εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης, αφού και οι δύο είναι έγκριτοι ποινικολόγοι, γνωστής διαμονής, και σε καμία περίπτωση φυγόδικοι. Τα εντάλματα έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στον δικηγορικό κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί σαστισμένος τις εξελίξεις, προσπαθώντας να κατανοήσει ποια είναι τα ευρήματα της δικογραφίας που οδήγησαν στις συλλήψεις.

Ο Α. Λυκουρέζος κάνει λόγο για σκευωρία, καταθέτοντας σήμερα το πρωί-πριν περάσει την πόρτα του ανακριτικού γραφείου- αγωγή σε βάρος της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα, για όσα είπε πριν από δύο ημέρες στην ΕΡΤ:  Ότι λυπάται πολύ, που στο κύκλωμα συμμετείχαν και δικηγόροι. Όταν οι δικηγόροι πρέπει να είναι συλλειτουργοί της Θέμιδας…

Οι δηλώσεις της χαρακτηρίστηκαν απαράδεκτες από τον συνήγορο του Α. Λυκουρέζου, ο οποίος καταθέτει αγωγή για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, «πατώντας» πάνω στο νόμο που ψήφισε πριν από ένα μήνα η ελληνική βουλή και επιτρέπει στον διωκόμενο την αξίωση αποζημίωσης για τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που μπορεί να βλάψουν με τις δηλώσεις τους την εξέλιξη της υπόθεσης…..

Στο πλευρό του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και του Θεόδωρου Παναγόπουλου βρέθηκαν χθες, υπογράφοντας κοινή δήλωση, 15 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων. Με αυτήν εξέφρασαν τουλάχιστον τον προβληματισμό τους για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των δύο δικηγόρων, όταν αυτά  «προέρχονται από έμπειρους ποινικούς λειτουργούς, που αναντίρρητα γνωρίζουν τα όσα προβλέπονται, επί του θέματος, από τη Νομοθεσία.

Και όταν, ακόμη, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πως σχετίζεται με πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και με ύποπτα, τουλάχιστον, συμφέροντα». Για να καταλήξουν λέγοντας ότι «σήμερα είναι αυτοί. Αύριο, όμως, μπορεί να μην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι, στη θέση τους, κάποιος από εμάς».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ