Eirinika - Εκλογές: Σάκης Αρναούτογλου: Πώς θα ευαισθητοποιήσω την Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή - Δεν θα αφήσω τη μετεωρολογία αν εκλεγώ

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον γνωστό μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος διεκδικεί την είσοδό του στην Ευρωβουλή μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία

- Η κρίση διέλυσε τους συνδετικούς ιστούς και τους βασικούς αρμούς που συνέδεαν την ελληνική κοινωνία ενώ δημιούργησε παράλληλα δεκάδες μικροεμφυλίους από το κοινοβούλιο μέχρι και το τελευταίο ελληνικό σπίτι.

- Η ευαισθητοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή θα πρέπει να επικεντρωθεί και στον εντοπισμό εκείνων  που αμφισβητούν τις επιπτώσεις της, βελτιώνοντας τους κώδικες επικοινωνίας πάνω στο θέμα αυτό και μέσα στην ίδια την κοινωνία, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και αποκλίνουσες απόψεις και αξιολογήσεις. Δεν αρκούν οι ηθικές εκκλήσεις.

- Ο κόσμος δεν είναι τόσο προβλέψιμος όπως ήταν κάποτε: Νεοεμφανιζόμενα κινήματα με κοινούς στόχους, θέσεις αλλά και δράσεις κατορθώνουν να επιβάλουν μια νέα πορεία στην πολιτική και ο δημοκρατικός διάλογος χάνει ολοένα και περισσότερο σε ισχύ στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

- Ιδιαίτερα σημαντική η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές καθώς αποτελεί ένα εισιτήριο μελλοντικής εξαργύρωσης της μοίρας μας στο μέλλον.

- Δεν θέλω η χώρα μου να βρεθεί σ' ένα μέλλον στο οποίο όχι μόνο δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί αλλά ούτε και θα μπορεί να το αλλάξει πλέον.

- Αν εκλεγώ δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω την ενασχόλησή μου με τον καιρό· είναι όλη μου η ζωή! Το υποσχέθηκα και στους 225.000 φίλους της σελίδας μου στο Facebook. 

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος; 

Σάκης Αρναούτογλου: 1) Γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και γνωρίζω καλά τους αγώνες, τις παραδόσεις αλλά και τα προβλήματα αυτού του τόπου, εργαζόμενος χωρίς καμία διακοπή από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

2) Γιατί έχω σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό για περίπου 8 χρόνια και γνωρίζοντας πολύ καλά δύο γλώσσες, τα αγγλικά και τα γερμανικά,, καθώς και την νοοτροπία του εξωτερικού, θεωρώ ότι μπορώ να έχω ενεργό ρόλο και ως συντονιστής, αλλά και ως διαμεσολαβητής μεταξύ της χώρας μου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

3) Γιατί στα 49 μου, θεωρώ πως είμαι στην κατάλληλη ηλικία για να ανταπεξέλθω και στις απαιτήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και να βοηθήσω στην άμβλυνση της δυσκολίας προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ των γενεών.

4) Γιατί πιστεύω πως η έγκαιρη εφαρμογή των στρατηγικών προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, όχι μόνο θα ελαχιστοποιήσει τους πιθανούς κινδύνους στο μέλλον, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενεργά και με τέτοιον τρόπο ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο και οι όποιες ευκαιρίες ανάπτυξης που αναμένεται να προκύψουν από την Κλιματική Αλλαγή και για τη χώρα μας. 

5) Γιατί πιστεύω πως μια πολιτική προσανατολισμένη στον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής και στο περιβάλλον γενικότερα, για να πετύχει θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τους διαφορετικούς τρόπους ζωής των ατόμων μέσα σε μια κοινωνία. Ακόμα, προτεραιότητά της, δεν πρέπει να είναι μόνο η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και η προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου και συζητήσεων όσον αφορά στις δράσεις και στους στόχους της.

Χ.Α.: Εκ των βασικών σας στόχων δηλαδή, είναι να ευαισθητοποιήσετε την Ευρώπη για το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής. Πώς θα το πετύχετε ακριβώς; 

Σ.Α.: Κατά την ταπεινή μου άποψη, η άσκηση μιας σοβαρής πολιτικής όσον αφορά στον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής, θα πρέπει να εμπεριέχει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, στις οποίες η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων θα πρέπει να επικεντρώνεται και σε μεμονωμένα κίνητρα. Οι ηθικές εκκλήσεις και μόνο όσον αφορά στην Κλιματική Αλλαγή, δεν νομίζω ότι μπορούν να τονώσουν τις όποιες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας θα πρέπει να επικεντρωθεί και στον εντοπισμό εκείνων που αμφισβητούν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, βελτιώνοντας τους κώδικες επικοινωνίας πάνω στο θέμα αυτό και μέσα στην ίδια την κοινωνία, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και αποκλίνουσες απόψεις και αξιολογήσεις. Μια σωστή επικοινωνιακή πολιτική για την Κλιματική Αλλαγή και γενικά για το Περιβάλλον, προϋποθέτει ένα πλαίσιο για συντονισμένη δράση απο τα ευρωπαϊκά έθνη σε διασυνοριακό επίπεδο, βασισμένη σε δημοκρατικό διάλογο, υπεύθυνες δράσεις, και εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα. Η κατανόηση του ζητήματος της Κλιματικής Αλλαγής, είναι μεν αναγκαία, αλλά παράλληλα  είναι όμως σημαντική και η προστασία των διαφορετικών απόψεων.

Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ποια είναι τα 5 πράγματα που θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; 

Σ.Α.: 1) Η κρίση διέλυσε τους συνδετικούς ιστούς και τους βασικούς αρμούς που συνέδεαν την ελληνική κοινωνία, ενώ δημιούργησε παράλληλα δεκάδες μικροεμφυλίους από το κοινοβούλιο μέχρι και το τελευταίο ελληνικό σπίτι.

2) Το βιοτικό μας επίπεδο υποβαθμίστηκε γενικότερα από τους δυσβάσταχτους φόρους. Χιλιάδες Έλληνες «φτωχοποιήθηκαν».

3) Η ανεργία αυξήθηκε δραματικά με τις όποιες επιπτώσεις στην ψυχική και όχι μόνο υγεία των πολιτών.

4) Χάσαμε χιλιάδες νέους και ιδιαίτερα νέους επιστήμονες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μας για αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό.

5) Χάσαμε το 3% του πληθυσμού μας μεταξύ άλλων, λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών.

Χ.Α.: Πόσο... άστατος μπορεί να είναι ο καιρός στην Ευρωβουλή; Τι περιμένετε εφόσον εκλεγείτε; Θα εγκαταλείψετε τη μετεωρολογία;

Σ.Α.: Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ενασχόλησή μου με τον καιρό, κάτι που είναι όλη μου η ζωή! Το υποσχέθηκα άλλωστε και στους 225.000 φίλους της σελίδας μου στο facebook. Η Κλιματική Αλλαγή εξάλλου, έχει άμεση σχέση και με τα καιρικά φαινόμενα.. Η πρόγνωση και η παρουσίαση του καιρού τα τελευταία χρόνια, με βοήθησαν άλλωστε να κατανοήσω ο ίδιος την Κλιματική Αλλαγή, για την ύπαρξη της οποίας συμφωνεί πλέον το 96% των επιστημόνων παγκοσμίως.

Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών, εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της;

Σ.Α.: Δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Η διεθνής τάξη πραγμάτων και οι ισορροπίες σε πλανητικό επίπεδο δείχνουν κι αυτές να αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα απο όσο στο παρελθόν. Ο κόσμος δεν είναι τόσο προβλέψιμος όπως ήταν κάποτε, ενώ νεοεμφανιζόμενα κινήματα με κοινούς στόχους, θέσεις αλλά και δράσεις κατορθώνουν να επιβάλλουν μια νέα πορεία στην πολιτική, με τον δημοκρατικό διάλογο να χάνει ολοένα και περισσότερο σε ισχύ στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά αυτήν την περίοδο, καθώς αποτελεί ένα εισιτήριο μελλοντικής εξαργύρωσης της μοίρας μας στο μέλλον, που μόνο λίγοι λαοί έχουν το προνόμιο να διαθέτουν. Ένα μέλλον που θα πρέπει να είναι κοινό με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτό το πολύτιμο εισιτήριο, τότε θα το χρησιμοποιήσουν άλλοι για μας και θα διαμορφώσουν το μέλλον όπως εκείνοι θέλουν. Κι εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα τη χώρα μου να βρεθεί σ' ένα μέλλον στο οποίο όχι μόνο δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί αλλά ούτε και θα μπορεί να το αλλάξει πλέον.

*****

Who is who

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά σπούδασε μετάφραση - διερμηνεία (αγγλικα- γερμανικά), στο Ινστιτούτο Γλωσσών και Διερμηνέων (SDI) του Μονάχου Γερμανίας, όπου το 1998 εργάστηκε για ένα χρόνο στο Ελληνικο Προξενείο.

Παρακολουθώντας μαθήματα Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέλαβε παράλληλα από το 2002 την επιμέλεια και παρουσίαση των δελτίων καιρού της ΕΡΤ3 και από το 2016 την αρχισυνταξία των δελτίων καιρού ολόκληρης της ΕΡΤ. Εργάστηκε σε ιδιωτικά κανάλια, ιστοσελίδες, ραδιόφωνα και εφημερίδες. 

Βραβευμένος στα «ΠΡΟΣΩΠΑ 2008» ως καλύτερος παρουσιαστής καιρού της Ελλάδας ήταν ο πρώτος που έφερε κυρίως από το 2003 καινοτόμες ιδέες στην παρουσίαση των δελτίων καιρού στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά χάρτες και υψόμετρα χιονόπτωσης και σήματα προειδοποίησης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, μεταξύ άλλων.

Το 2008 έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την έγκυρη πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στους ΧΧΙΧ Ολυμπιακούς Αγώνες-Πεκίνο 2008.

Βραβεύτηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Λέσβου το 2006 και 2017 αντίστοιχα, για την πολύτιμη αρωγή του στην πρόληψη καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σημαντική εκτός των άλλων ήταν και η μετεο-συνεργασία του με τον μεγάλο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στην ταινία "Το Λιβάδι που δακρύζει" το 2004.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ