Eirinika - Εκλογές: Γιάννης Βαρδής: Θα «πολεμήσω» για την Παιανία, ο κόσμος γνωρίζει το ποιόν μου - Αυτή ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας μου!

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον γνωστό μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή, Γιάννη Βαρδή, ο οποίος διεκδικεί την είσοδό του στο δημοτικό συμβούλιο της Παιανίας, με τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Παιανίας, Ισίδωρου Μάδη, «Αλλάζουμε Μαζί».

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία:

  • Περιμένω ο κόσμος που με ξέρει αυτά τα χρόνια να με ψηφίσει γιατί γνωρίζει πολύ καλά το ποιόν μου, την παιδεία μου, τον χαρακτήρα μου κι έτσι σε γενικές γραμμές ξέρει τι άνθρωπος είμαι.
  • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Παιανίας θεωρώ πως είναι οι ίδιοι οι δημότες της. Όποιον και να ρωτήσεις, όπου και να ανήκει υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής: η αγάπη για τον τόπο και η δίψα να αναπτυχθεί παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που διοικούν την περιοχή μας δεν έχουν βοηθήσει καθόλου.
  • Αυτό που μπορώ να πω βεβαιότητα γνωρίζοντας και το αντικείμενο της δουλειάς μου, είναι ότι θα βοηθήσω στο πολιτιστικό κομμάτι με όλες μου τις δυνάμεις. 
  • Η κρίση, είτε σε οικονομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο μας έχει αλλάξει ποικιλλοτρόπως. Έκλεισε κόσμο στα σπίτια του, χάθηκαν δουλειές και ζωές, άνθρωποι περιέκοψαν τη διασκέδασή και τα ταξίδια τους, οι νέοι έφυγαν στο εξωτερικό.
  • Η πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας μου, ήταν ένα βράδυ που βρεθήκαμε στη σκηνή με τον πατέρα μου μετά από έναν τσακωμό που είχαμε. Υπήρχε μια μεγάλη συγκίνηση και από τους δυό μας και κατά έναν μαγικό τρόπο, μόλις κοιταχθήκαμε, όλα λύθηκαν δια μαγείας.
  • Σε 10 χρόνια με φαντάζομαι ενεργό μέσα στον χώρο της μουσικής, βλέποντας τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να τα στηρίζω στις αποφάσεις τους μαζί με τη σύζυγό μου.

Χάρης Αποστολόπουλος: Διεκδικείτε την εκλογή σας στο δημοτικό συμβούλιο της Παιανίας. Πείτε μας τους 5 σημαντικότερους λόγους κατά τη γνώμη σας, για τους οποίους οι πολίτες θα έπρεπε να σας ψηφίσουν.

Γιάννης Βαρδής: Η αλήθεια είναι πως δεν συνηθίζω να μιλάω για τον εαυτό μου, έτσι λοιπόν με δυσκόλεψε αρκετά αυτή η ερώτηση αλλά αφού μπήκα στον χορό θα χορέψω. 

Έχω μια πορεία 25 ετών μέσα στον χώρο της μουσικής (αυτό δεν είναι λόγος να με ψηφίσει κάποιος) αλλά επειδή υπάρχει μια αναγνωρισιμότητα και γενικά ένας καλλιτέχνης εκτίθεται, ο κόσμος που με ξέρει αυτά τα χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά το ποιόν μου, την παιδεία μου, τον χαρακτήρα μου κι έτσι σε γενικές γραμμές ξέρει τι άνθρωπος είμαι.

Θεωρώ πως αυτά που προανέφερα έχουν μια βάση για το πώς μπορεί να πορευτεί κάποιος στο να ψηφίσει, με βάση δηλαδή τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, το ποιόν του και την παιδεία του. Εμένα μου έχει ζητηθεί από τον Ισίδωρο (σ.σ. Μάδης, υποψήφιος δήμαρχος Παιανίας) να ασχοληθώ με το κομμάτι των πολιτιστικών. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους· ο πρώτος είναι ότι είναι το είδος μου και το γνωρίζω καλά και ο δεύτερος λόγος είναι πως ο Ισίδωρος θέλει να βάλει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. 

Έχω μεγάλη όρεξη να βοηθήσω τον δήμο να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του και θεωρώ πως αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να με ψηφίσει κάποιος· η διάθεση να βοηθήσω τον τόπο μου να βγει από αυτό το τέλμα. 

Χ.Α.: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του δήμου Παιανίας και ποιο το βασικότερο μειονέκτημά του; Πώς αναδεικνύεται το πρώτο και πώς περιορίζεται το δεύτερο;

Γ.Β.: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Παιανίας θεωρώ πως είναι οι ίδιοι οι δημότες της. Όποιον και να ρωτήσεις, όπου και να ανήκει υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής: η αγάπη για τον τόπο και η δίψα να αναπτυχθεί παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που διοικούν την περιοχή μας δεν έχουν βοηθήσει καθόλου. Επομένως, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι δημότες της που ευελπιστούν να δουν τον τόπο τους να αλλάζει και το βασικότερο μειονέκτημα -όπως προανέφερα- είναι οι διοικούντες την έως τώρα. 

Χ.Α.: Τι έχετε να υποσχεθείτε στους δημότες; Τι να περιμένουν από εσάς εφόσον εκλεγείτε;

Γ.Β.: Δεν έχω να υποσχεθώ κάτι, ποτέ δεν μου άρεσαν οι υποσχέσεις. Ξέρω τι μπορώ να κάνω και πού μπορώ να φτάσω. Αυτό που μπορώ να πω βεβαιότητα γνωρίζοντας και το αντικείμενο της δουλειάς μου, είναι ότι θα βοηθήσω στο πολιτιστικό κομμάτι με όλες μου τις δυνάμεις. Και τι σημαίνει αυτό; Η Παιανία ανέκαθεν ήταν μια περιοχή που κρατούσε τις παραδόσεις· θέλω αυτήν λοιπόν την παράδοση που έχουμε εδώ, να τη διατηρήσω και να την κάνω ακόμα μεγαλύτερη. Να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερες παραδοσιακές συναυλίες και γιατί όχι, να τις «παντρέψουμε» και με συναυλίες άλλων καλλιτεχνών. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να καθιερώσουμε ένα φεστιβάλ και να υπάρχουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφος, δραστηριότητες για παιδιά. Όπως γνωρίζετε, όλα αυτά συνδεονται και το λέω αυτό γιατί με τη δημιουργία ενός φεστιβάλ, αμέσως βοηθάμε τον εμπορικό σύλλογο της Παιανίας προσελκύοντας κόσμο και από τον δήμο αλλά και από άλλες περιοχές. 

Για εμένα, ένα προσωπικό στοίχημα επίσης, θα ήταν να δημιουργηθούν και περισσότερες παιδικές χαρές και πάρκα. 

Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Υπήρξε κάτι θετικό;

Γ.Β.: Θεωρώ ότι η κρίση, είτε σε οικονομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο μας έχει αλλάξει ποικιλλοτρόπως. Έχει κλείσει πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και τους αναγκάζει να κάνουν περικοπές στη διασκέδαση ή τις διακοπές τους. Πλήθος συμπολιτών μας, έχασαν τη δουλειά τους, τη σιγουριά τους, τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους. Έχουν μειωθεί οι εργασιακές ευκαιρίες και πολλοί νέοι άνθρωποι συνεχίζουν να καταφεύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο. Το brain drain μαστίζει ακόμα την ελληνική κοινωνία. 

Ωστόσο η κρίση είχε και κάτι θετικό· αρχίσαμε να εκτιμάμε περισσότερο κάποια πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένα ενώ ορισμένες μικρές επιχειρήσεις που έμειναν προσηλωμένες στο όραμά τους, κατάφεραν να ορθοποδήσουν μέσα από τις κακουχίες και να ανοίξουν τα φτερά τους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. 

Χ.Α.: Τι συγκινήσεις έχει να προσφέρει σε έναν καλλιτέχνη του βεληνεκούς σας, η ενασχόληση με τα κοινά;

Γ.Β.: Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω γνωρίσει για να μπορώ να ξέρω, ωστόσο το ενδεχόμενο του να μπορέσω να συμβάλλω έστω και ελάχιστα στη βελτίωση των άσχημων συνθηκών του δήμου όπου και διαμένω επί 25 χρόνια και γνωρίζω καλά τα προβλήματά του, θα ήταν μια ιδιαίτερη συγκίνηση και μια μεγάλη τιμή που θα ήθελα να βιώσω!

Χ.Α.: Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας σας;

Γ.Β.: Ήταν ένα βράδυ που βρεθήκαμε στη σκηνή με τον πατέρα μου μετά από έναν τσακωμό που είχαμε. Υπήρχε μια μεγάλη συγκίνηση και από τους δυό μας και κατά έναν μαγικό τρόπο, μόλις κοιταχθήκαμε, όλα λύθηκαν δια μαγείας. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.

Χ.Α.: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια;

Γ.Β.: Τον φαντάζομαι ενεργό μέσα στον χώρο της μουσικής, βλέποντας τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να τα στηρίζω στις αποφάσεις τους μαζί με τη σύζυγό μου. Θεού θέλοντος να είμαι ακόμα δημότης Παιανίας και να βλέπω τον τόπο μου να προχωράει, όπως κάνουν και άλλοι δήμοι και γιατί όχι, να έχω προσθέσει κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτό. 

Χ.Α.: Ποιος είναι ο… άγνωστος Γιάννης Βαρδής; Με τι ασχολείστε στον ελεύθερό σας χρόνο και τι είναι αυτό που σας «γεμίζει»;

Γ.Β.: Δεν υπάρχει άγνωστος Γιάννης Βαρδής. Είμαι ένα «ανοιχτό βιβλίο» και ακριβώς αυτό που βλέπετε! Προσπαθώ να περνάω το μεγαλύτερο μέρος από τον ελεύθερό μου χρόνο με την κόρη μου. Αν κάτι με «γεμίζει» όπως λέτε, είναι αναμφίβολα οι οικογενειακές στιγμές!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ