Βίντεο ημέρας: Λιβάδι Πιερίας, ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός απίστευτης φυσικής ομορφιάς

Αστείρευτη φυσική ομορφιά, γαλήνη και ηρεμία αποπνέει ο μοναδικός τόπος που ακούει στο όνομα, Λιβάδι Πιερίας, και θυμίζει πραγματικά ένα απέραντο λιβάδι που απλώνεται στην όμορφη γη της Πιερίας.

Η απλότητά του είναι και η μεγαλοπρέπειά του. Πρόκειται για έναν ημιορεινό οικισμό (υψόμ. 200 μ.) που ανήκει στο δήμο Πύδνας - Κολινδρού στην Π.Ε. Πιερίας.

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νομού, 43 χλμ. ΒΔ της Κατερίνης. Έχει πληθυσμό 235 κατοίκων με βάση την απογραφή του 2011, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία (καπνός, βαμβάκι) και την κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα βρίσκεται βορειοδυτικά του Κολινδρού πάνω σε μια χαμηλή λοφοσειρά , που αποτελεί την οριογραμμή ανάμεσα στην Πιερία και την Ημαθία, σε υψόμετρο 200 μέτρων. Η απόστασή του από τον Κολινδρό είναι 8 χιλιόμετρα.

Το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή δρόμου, βγάζοντας το χωριό από την προηγούμενη απομόνωσή του. Έτσι, σήμερα το Λιβάδι επικοινωνεί με την έδρα αλλά και με τα άλλα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κολινδρού.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το χωριό ανάγεται στα 1761, όπως φαίνεται από τα έγγραφα του ιεροδικείου της Βέροιας. Στα τέλη του 18ου αιώνα ο οικισμός αγοράστηκε από πλούσιους Έλληνες , οι οποίοι ζούσαν στις παροικίες της παραδουνάβιας ζώνης. Ο τόπος και η γύρω περιοχή τέθηκαν στην κυριότητα της ιερής μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Έπειτα από λίγο καιρό οικοδομήθηκε το μεγαλοπρεπές Μετόχι, το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα.

Το Λιβάδι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι και στις αρχές του εικοστού αιώνα είχε 100 Χριστιανούς κατοίκους. Η τότε ονομασία του ήταν Βούλυστα ή Βούλτιστα. Ως κοινότητα το Λιβάδι αναγνωρίστηκε το 1966.

Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στο Λιβάδι, συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές. Στο κέντρο του χωριού ενδιαφέρον έχει και ο ναός του Αγίου Νικολάου που είναι και ο προστάτης του χωριού.

Απολαύστε το καταπληκτικό βίντεο...

 

Διαβάστε την συνέχεια στο MadeinGreece.news

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ