Eirinika - Εκλογές: Κώστας Μπακογιάννης: Οι Αθηναίοι να ξανακερδίσουν τη γειτονιά τους - Έτσι θα σηκώσουμε την Αθήνα Ψηλά

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και πρώην δήμαρχο Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας με τον συνδυασμό, «Αθήνα Ψηλά».

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία

  • Έχουμε σχεδιασμένες, κοστολογημένες και απολύτως υλοποιήσιμες παρεμβάσεις για το πώς θα σηκώσουμε την Αθήνα Ψηλά.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει η ασφάλεια στην Αθήνα. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και στη βάση όλων όσων ονειρευόμαστε για την πόλη μας. Μια ανθρώπινη και φιλόξενη πόλη είναι πρώτα από όλα ασφαλής. 
  • Φιλοδοξούμε ο Δήμος Αθηναίων να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των ανθρώπων αυτής της πόλης σε τομείς όπως η δημιουργική βιομηχανία και οι ψηφιακές τεχνολογίες.
  • Ο Καμίνης για τη θητεία του ως Δήμαρχος έχει κριθεί από τους πολίτες σε καθημερινή βάση τόσα χρόνια. Άλλωστε, κάθε διοίκηση δοκιμάζεται και καταφέρνει αυτό που μπορεί. Σημασία έχει το μέλλον και όχι το παρελθόν.
  • Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να βοηθήσει τους κατοίκους να ξανακερδίσουν τη γειτονιά τους, μέσα από συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα.
  • Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Εξαρχείων έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι, αλλά σήμερα ζουν με τον φόβο του οργανωμένου εγκλήματος και της ανομίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
  • Προτείνουμε την ενοποίηση του Πολυτεχνείου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Το κτίριο του Πολυτεχνείου πρέπει να μετατραπεί σε ένα Μνημείο Σύγχρονης Ιστορίας και να πάψει να αποτελεί ορμητήριο ακραίων και εγκληματικών στοιχείων.
  • Είμαι περήφανος για τον πρωθυπουργό παππού μου, όπως και για τον άλλο παππού μου, που ήταν παπάς στα βουνά της Ευρυτανίας, αλλά προσωπικά πορεύομαι με βάση τα σωστά και τα λάθη που έχω κάνει ο ίδιος τα τελευταία 10 χρόνια

Χ.Α.: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;

Κ.Μ.: Για δύο βασικά λόγους οι οποίοι νομίζω ότι είναι και αρκετοί. Ο πρώτος είναι η ομάδα μας, η οποία συνδυάζει την εμπειρία πολλών ετών και το μεράκι για την αυτοδιοίκηση με τη φρεσκάδα και την όρεξη. Μια ομάδα υπερκομματική που γίνεται πιο δυνατή και αποτελεσματική μέσα από τη διαφορά και την ποικιλία. Μια ομάδα αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει και που ξέρει να δουλεύει.

Ο δεύτερος λόγος είναι το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμά μας είναι πολύ αναλυτικό, με κοστολογημένες παρεμβάσεις και χρονοδιαγράμματα για όλες τις πτυχές μιας σύγχρονης πόλης. Δουλέψαμε συλλογικά, αξιοποιήσαμε την τεχνογνωσία ανθρώπων που αγαπούν την Αθήνα και μιλήσαμε άπειρες ώρες με τους κατοίκους σε όλες τις γειτονιές. Γιατί είναι οι κάτοικοι της πόλης που γνωρίζουν καλύτερα από όλους την πραγματική κατάσταση της πόλης, αλλά και τις δυσκολίες που την κρατούν πίσω. 

Οι παρεμβάσεις λοιπόν για το πώς θα σηκώσουμε την Αθήνα Ψηλά είναι σχεδιασμένες, κοστολογημένες και απολύτως υλοποιήσιμες.

Χ.Α.: Ποια είναι τα 5 πρώτα πράγματα τα οποία θα θέλατε να αλλάξετε εφόσον εκλεγείτε;

Κ.Μ.: Η καθημερινότητα είναι στον πυρήνα του σχεδίου μας προκειμένου η Αθήνα να γίνει φιλόξενη και ανθρώπινη. Να γίνει πόλη που απολαμβάνεις να ζεις, να εργάζεσαι και να επισκέπτεσαι. Είναι οι παρεμβάσεις που εμείς αποκαλούμε «Πολιτισμό της Καθημερινότητας». Τι ακριβώς εννοώ;

Πρώτον, πρέπει να επιστρέψει το αίσθημα της ασφάλειας στην πόλη, ώστε οι κάτοικοι να μη φοβούνται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους και τις πλατείες.

Δεύτερον, είναι καιρός να καθαρίσουμε την Αθήνα, αλλάζοντας εκ βάθρων τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου. Η καθαριότητα, εκτός από υγιεινή, είναι και πολιτισμός.

Τρίτον, στην πόλη μας, σήμερα, ζουν χιλιάδες «αόρατοι» άνθρωποι , οι οποίοι λόγω της έλλειψης υποδομών για ΑμεΑ, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη. Για αυτό, επιμένουμε στην καθολική προσβασιμότητα, αυξάνοντας στα πεζοδρόμια τις ράμπες και τους οδηγούς τυφλών.

Τέταρτον, έχουμε μελετήσει και κοστολογήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για την ανανέωση και την αύξηση του πρασίνου. Στο Δήμο Αθηναίων ανήκουν 3.250 στρέμματα πρασίνου, τα οποία είναι εγκαταλειμμένα και αντί να βελτιώνουν τη ζωή μας εγκυμονούν κινδύνους.

Πέμπτον, φωτίζουμε την πόλη μας. υπάρχουν δρόμοι και πάρκα που βυθίζονται στο σκοτάδι μόλις πέσει ο Ήλιος.. Ο ηλεκτροφωτισμός της Αθήνας πρέπει να ανανεωθεί, με συγκεκριμένο σχέδιο και νέα μέσα.

Ξεκινάμε με τον «Πολιτισμό της Καθημερινότητας», γιατί πιστεύουμε ότι τα μικρά είναι αυτά που θα φέρουν τα μεγάλα.

Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτη 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Αθηναίων αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο;    

Κ.Μ.: Είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθει η ασφάλεια στην Αθήνα. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και στη βάση όλων όσων ονειρευόμαστε για την πόλη μας. Μια ανθρώπινη και φιλόξενη πόλη είναι πρώτα από όλα ασφαλής. Η ανασφάλεια λοιπόν των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλώ στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Προτείνουμε, λοιπόν, τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Ασφάλειας, το οποίο θα συντονίζει ο Δήμος και θα αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που μπορούν να συνδράμουν την την Ελληνική Αστυνομία στο έργο της.

Παράλληλα, όπως είδαμε να συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προτείνουμε τη συνεργασία της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Πώς θα συμβεί αυτό; Με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού της εξοπλισμού, τον οποίο έχουμε, ήδη, κοστολογήσει στα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Τίποτα, όμως, από αυτά δεν θα αποδώσει επαρκώς, εάν δεν ενισχύσουμε την πρόληψη σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Για αυτό, θέλοντας να κινητοποιήσουμε τους ίδιους τους κατοίκους, εκσυγχρονίζουμε τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Είναι επίσης αυτονόητο ότι μια πόλη καθαρή και φωτισμένη αποτρέπει την παραβατικότητα και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.

Με ρωτήσατε, όμως, και για το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Αθήνας. Είναι οι άνθρωποί της. Φιλοδοξούμε ο Δήμος Αθηναίων να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των ανθρώπων αυτής της πόλης σε τομείς όπως η δημιουργική βιομηχανία και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Αλλά και γενικότερα, έχουμε ως στόχο να διαμορφώσουμε ένα αστικό περιβάλλον που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των ανθρώπων της Αθήνας.

Γιατί η πόλη είναι οι άνθρωποί της.

Χ.Α.: Πώς θα αξιολογούσατε την 4ετία Καμίνη στον δήμο Αθηναίων; Τι έκανε σωστά και τι λάθος;

Κ.Μ.: Ο κύριος Καμίνης, σε προσωπικό επίπεδο, μου είναι συμπαθής και σέβομαι την ακαδημαϊκή του πορεία και το έργο του ως Συνήγορος του Πολίτη. Για τη θητεία του ως Δήμαρχος έχει κριθεί από τους πολίτες σε καθημερινή βάση τόσα χρόνια. Άλλωστε, κάθε διοίκηση δοκιμάζεται και καταφέρνει αυτό που μπορεί. Σημασία έχει το μέλλον και όχι το παρελθόν.

Χ.Α.: Αν εκλεγείτε, τι μέτρα θα πάρετε για να επαναφέρετε την ομαλότητα στην περιοχή των Εξαρχείων;

Κ.Μ.: Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να βοηθήσει τους κατοίκους να ξανακερδίσουν τη γειτονιά τους, μέσα από συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Εξαρχείων έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι, αλλά σήμερα ζουν με τον φόβο του οργανωμένου εγκλήματος και της ανομίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Το Ενιαίο Κέντρο Ασφάλειας, στο οποίο αναφέρθηκα  πριν, είναι μία από τις βασικές παρεμβάσεις. Παράλληλα η καταστρατήγηση του ασύλου τελειώνει εδώ. Το άσυλο είναι άσυλο ιδεών, όχι εγκληματικότητας και ανομίας. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να επενδύσουμε στο πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής, μέσα από μια «επίθεση Πολιτισμού».

Τι προτείνουμε; Την ενοποίηση του Πολυτεχνείου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Το κτίριο του Πολυτεχνείου πρέπει να μετατραπεί σε ένα Μνημείο Σύγχρονης Ιστορίας και να πάψει να αποτελεί ορμητήριο ακραίων και εγκληματικών στοιχείων. Παράλληλα, είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, αναβαθμίζοντας τους δρόμους γύρω από αυτό και δίνοντας κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Μιλάμε για μια ιστορική γειτονιά, με πολύ μεγάλες δυνατότητες, η οποία με συστηματική προσπάθεια μπορεί να άλλαξει εντελώς φυσιογνωμία.  

Χ.Α.: Οι δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν ως το φαβορί για τον δήμο της Αθήνας. Τι υποχρέωση σας δημιουργεί;

Κ.Μ.: Ξέρετε, πριν από  έξι μήνες που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το Πρόγραμμά μας και να εξετάζουμε κάθε δρόμο, πεζοδρόμιο και πάρκο της Αθήνας, δεν είχε γίνει καμία δημοσκόπηση και δεν υπήρχε κανένα φαβορί. Εμείς, σήμερα, δουλεύουμε όπως και τότε. Με μοναδική υποχρέωση να σηκώσουμε την Αθήνα Ψηλά.

Η επαφή με τους ανθρώπους στις γειτονιές της Αθήνας και η έκφραση προσδοκίας κάτι να αλλάξει, είναι που μας δημιουργούν πολύ μεγάλες υποχρεώσεις. Προετοιμαζόμαστε ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Αθηναίων.

Χ.Α.: Με ποιο σχήμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε εφ’ όσον περάσετε στο β’ γύρο;

Κ.Μ.: Με όλους όσοι αγαπάνε την πόλη και θέλουν να προσφέρουν σε αυτή. Θα είχαμε, ήδη, αποτύχει, εάν βάζαμε από τώρα διαχωριστικές γραμμές στον τομέα της συνεργασίας. Ειδικά, με τα νέα δεδομένα που εισάγει ο Κλεισθένης, πρέπει όλοι μας να εκπαιδευτούμε στη συναίνεση και τη συνεργασία και να αφήσουμε πίσω  τη διχαστική ρητορική και παλαιοκομματικές νοοτροπίες διοίκησης. Αυτό, άλλωστε, εμείς το έχουμε κάνει κτήμα μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου 8 στις 10 αποφάσεις λαμβάνονται με διευρυμένη πλειοψηφία. Όλα αυτά βέβαια σε συνεργασία με ανθρώπους που σέβονται τη Δημοκρατία και τις αρχές της.

Χ.Α.: Ως γνωστόν, προέρχεστε από πολιτική οικογένεια. Τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για «οικογενειοκρατία» και ισχυρίζονται ότι «πάνω-κάτω μας κυβερνούν τα ίδια επίθετα και απλά αλλάζουν τα μικρά τους ονόματα»;

Κ.Μ.: Τους απαντώ πως είμαι περήφανος για τον πρωθυπουργό παππού μου, όπως και για τον άλλο παππού μου, που ήταν παπάς στα βουνά της Ευρυτανίας.

Προσωπικά πορεύομαι με βάση τα σωστά και τα λάθη που έχω κάνει ο ίδιος τα τελευταία 10 χρόνια, υπηρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αυτά ζητώ να με κρίνουν οι πολίτες και όχι με βάση την οικογένειά μου.

X.A.: Πώς ονειρεύεστε την Αθήνα; Περιγράψτε μας το όραμά σας ως ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να αποφασίσει για την ιδανική του πόλη. 

Κ.Μ.: Η Αθήνα είναι πολη Ιδεά. Υπάρχουν πλούσιες και ισχυρές πόλεις και πολεις Ιδέες. Η Αθήνα όμως χρειάζεται ένα θετικό σοκ για να ανασκουμπωθούμε όλοι μας και να την κάνουμε πιο ανθρώπινη και φιλόξενη.

Μια πόλη, δηλαδή, ασφαλή, καθαρή, πράσινη, φωτισμένη, με προσβάσιμα πεζοδρόμια, με πολιτισμό παντού και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Μια Αθήνα που θα επενδύει στην κοινωνική αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τα παιδιά, τους πρόσφυγες και τους τοξικομανείς. Θέλουμε μια Αθήνα με πεζόδρομους και ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους που θα αναβαθμίζουν καθημερινά την τουριστική εμπειρία. Επειδή βασιζόμαστε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης μας, πιστεύουμε σε μια Αθήνα με νεοφυείς επιχειρήσεις και μειωμένη ανεργία.

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, έχουμε ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου, το οποίο θα βασίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή των πολιτών. Μονάχα έτσι θα γίνει η θεωρία πράξη και το όραμα πραγματικότητα. Για μια Αθήνα για την οποία θα αισθανόμαστε περήφανοι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ