Eirinika - Εκλογές: Αλ. Νικολαΐδης: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών κερδίσαμε την ιστορία μας - Αν δεν εκλεγώ, θα ξαναγίνω σπιτόγατος!

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον Ολυμπιονίκης του ταεκβοντο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη ο οποίος διεκδικεί την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία:

  • Ο κόσμος έχασε τις περιουσίες του, έχασε την αξιοπρέπειά του. Νομίζω ότι αυτά που χάσαμε σε κοινωνικό επίπεδο είναι τα σημαντικότερα. Ο κόσμος έχασε  την ανθρωπιά του, το αίσθημα δικαίου, γέμισε με μίσος και φόβο σε κάθε τι διαφορετικό, σταμάτησε να είναι αλληλέγγυος και έγινε ρατσιστής, ομοφοβικός.
  • Κάναμε τα παιδιά μας μάρτυρες του δικού μας μίσους, τους μεταδώσαμε το λάθος μήνυμα ότι είναι αποδεκτό να αρνείσαι για συμμαθητή ένα προσφυγόπουλο.
  • Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτά που χάσαμε, ήταν χαμένα εδώ και δεκαετίες. Το όνομα χάθηκε όταν τους δόθηκε έστω προσωρινά η λέξη "Μακεδονία" στα αρχικά ΠΓΔΜ.
  • Οι γείτονες δεν μπορούν πια να οικειοποιούνται την Αρχαία Μακεδονία, τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς αποτελεί αποκλειστικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, γιατί όλα αυτά πέρασαν πλέον από την αναθεώρηση του Συντάγματός τους.
  • Στην πολιτική εν αντιθέσει με τον αθλητισμό, ο κόσμος παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός έχει τη δύναμη να σε ανεβάσει στο βάθρο και αυτός να σε κατεβάσει. Νομίζω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συγκίνηση. Αν με ανεβάσει ο κόσμος ψηλά. Και φυσικά να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του.
  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν αλλάξει ριζικά η Ε.Ε. τη φιλοσοφία της, τις πολιτικές της, αν δεν βάλει ξανά στο επίκεντρο τον άνθρωπο, φοβάμαι ότι οι ακροδεξιές φωνές θα πληθαίνουν όπως και τα exit το ίδιο. 
  • Αν δεν εκλεγώ, θα γίνω πάλι σπιτόγατος και θα επιστρέψω στην καθημερινότητά μου, στην οικογένεια μου που λατρεύω και μου λείπει και στους αθλούμενούς μου.

 

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιο είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος; 

Απόστολος Νικολαΐδης: Γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, κατεβαίνω σε αυτόν τον στίβο με όνειρα, με ιδανικά και ρομαντισμό. Ονειρεύομαι μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη και λιγότερο τεχνοκρατική.

Γιατί αυτά που πρεσβεύω ως αθλητής και Ολυμπιονίκης, οι αξίες της ισότητας, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και πανανθρώπινα και υπερκομματικά.

Γιατί ο αθλητισμός μπορεί να είναι η λύση στον ρατσισμό και στον φασισμό.

Γιατί έχω μάθει να είμαι ταπεινός στη νίκη και να κάνω αυτοκριτική στην ήττα.

Γιατί μέχρι πριν ένα μήνα ήμουν απλός ψηφοφόρος, δέκτης όλων πολιτικών της Ε.Ε. που γονάτισαν τους λαούς. Δεν είμαι ένας παρατηρητής εξωτερικός.

Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Υπήρξε κάτι θετικό;

Α.Ν.: Το τι χάσαμε οικονομικά νομίζω το ξέρουμε όλοι. Ο κόσμος έχασε τις περιουσίες του, έχασε την αξιοπρέπειά του. Νομίζω ότι αυτά που χάσαμε σε κοινωνικό επίπεδο είναι τα σημαντικότερα. Ο κόσμος έχασε  την ανθρωπιά του, το αίσθημα δικαίου, γέμισε με μίσος και φόβο σε κάθε τι διαφορετικό, σταμάτησε να είναι αλληλέγγυος και έγινε ρατσιστής, ομοφοβικός. Δεν μπορώ να διαχωρίσω κάποιο από αυτά ως σημαντικό και ως λιγότερο σημαντικό. Για μένα όλα είναι πολύ ουσιαστικά. Θα ήθελα ωστόσο να προσθέσω και ένα έκτο, ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Κάναμε τα παιδιά μας μάρτυρες του δικού μας μίσους, τους μεταδώσαμε το λάθος μήνυμα ότι είναι αποδεκτό να αρνείσαι για συμμαθητή ένα προσφυγόπουλο.

Χ.Α.: Ως γνήσιος Σαλονικιός, θα ήθελα να μου πείτε ποια θεωρείτε πως θα είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για εσάς, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε σε πρακτικό επίπεδο, πολιτικό και οικονομικό;

Α.Ν.: Αυτά που χάσαμε, ήταν χαμένα εδώ και δεκαετίες. Το όνομα χάθηκε όταν τους δόθηκε έστω προσωρινά η λέξη "Μακεδονία" στα αρχικά ΠΓΔΜ. Η κατάσταση παγιώθηκε και καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν άγγιζε την "καυτή πατάτα" που λέγεται Μακεδονικό. Αυτό που κερδίσαμε είναι η ιστορία μας. Οι γείτονες δεν μπορούν πια να οικειοποιούνται την Αρχαία Μακεδονία, τον Μέγα Αλέξανδρο, καθώς αποτελεί αποκλειστικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, γιατί όλα αυτά πέρασαν πλέον από την αναθεώρηση του Συντάγματός τους. Ακόμα και ο έλεγχος τoυ FIR της Βόρειας Μακεδονίας από εμάς όχι από την γείτονα Τουρκία, είναι ένα τεράστιο πολιτικό πλεονέκτημα.

Χ.Α.: Είναι δικαιολογημένη η σημερινή αισιοδοξία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών;

Α.Ν.: Ναι, γιατί θα επέλθει επιτέλους η ηρεμία στα Βαλκάνια. Από αυτή την κόντρα έβγαιναν ζημιωμένες και οι δύο χώρες. 

Χ.Α.: Τι συγκινήσεις πιστεύετε πως θα σας προσφέρει η πολιτική που δεν σας προσέφερε ο αθλητισμός; Ποια εφόδια που αποκομίσατε από την καριέρα σας πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν;

Α.Ν.: Στον αθλητισμό, ό,τι κατάφερα, το κατάφερα μόνος μου. Με τη βοήθεια του προπονητή μου, των γιατρών μου και κάποιων χορηγών. Ο κόσμος έπαιξε το ρόλο του εμψυχωτή στους αγώνες. Στο βάθρο λοιπόν ανέβηκα μόνος. Στην πολιτική όμως, ο κόσμος παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός έχει τη δύναμη να σε ανεβάσει στο βάθρο και αυτός να σε κατεβάσει. Νομίζω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συγκίνηση. Αν με ανεβάσει ο κόσμος ψηλά. Και φυσικά να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του.

Χ.Α.: Πότε και γιατί νιώσατε την πιο έντονη συναισθηματική σας φόρτιση κατά την καριέρα σας ως αθλητής του τάε κβον ντο;

Α.Ν.: Νομίζω όταν ήμουν σημαιοφόρος της Ολυμπιακής αποστολής στο Λονδίνο. Η αναγνώριση της προσπάθειάς μου από το κράτος και η εμπιστοσύνη να κουβαλήσω και να τιμήσω την ελληνική σημαία ήταν για μένα η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου. Δεν υπήρχε δευτερόλεπτο που να μην ευχόμουν να μην σκοντάψω από το άγχος μου!

Χ.Α.: Η Ευρώπη για πολλούς, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με πλήθος ακροδεξιών φωνών, εκκωφαντικές αποχωρήσεις (Brexit) και σοβαρά οικονομικά ζητήματα (Ιταλία). Τι πιστεύετε πως θα γίνει και ποιο το μέλλον της Ε.Ε.;  

Α.Ν.: Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν αλλάξει ριζικά η Ε.Ε. τη φιλοσοφία της, τις πολιτικές της, αν δεν βάλει ξανά στο επίκεντρο τον άνθρωπο, φοβάμαι ότι οι ακροδεξιές φωνές θα πληθαίνουν όπως και τα exit το ίδιο. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της και χαίρομαι πολύ που ανήκω σε ένα ευρωψηφοδέλτιο που θέλει να παλέψει για την Ευρώπη των πολλών, για την Ευρώπη που θα φροντίσει πάλι για την ευημερία, την ειρήνη και την αρμονική συμβίωση των λαών.

Χ.Α.: Τι θα κάνετε αν δεν εκλεγείτε;

Α.Ν.: Θα γίνω πάλι σπιτόγατος και θα επιστρέψω στην καθημερινότητά μου, στην οικογένεια μου που λατρεύω και μου λείπει και στους αθλούμενούς μου. Τις μάχες μου κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων θα συνεχίσω να τις δίνω μέσα από το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο Θεσσαλονίκης του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ