Eirinika - Εκλογές: Παύλος Γερουλάνος: Είμαστε ήδη η έκπληξη των εκλογών - Να οδηγήσουμε την Αθήνα στη νέα εποχή

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον πρώην βουλευτή και υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού Ελλάδας, Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας με τον συνδυασμό, «Αθήνα είσαι εσύ».

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία

  • Η Αθήνα αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί πολύ θετικά, αν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στα κατάλληλα πόστα.
  • Εγώ για την Αθήνα ονειρεύομαι το εξής: να ξαναβρεί την αξία της κάθε μικρή ή μεγάλη γειτονιά της, κάθε δρομάκι, κάθε στενό. Για την ομάδα μας, κάθε γειτονιά της Αθήνας είναι κέντρο και θέλουμε να δούμε την πόλη να αλλάζει από μέσα.
  • Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω κάθε μέρα εδώ και μήνες: να οργώνω τις γειτονιές της Αθήνας, να συναντάω τους Αθηναίους, να τους ακούω και να συζητάω μαζί τους. Οι πολιτικοί κρίνονται στον δρόμο, άλλωστε. Έχουμε κάνει ήδη την έκπληξη των εκλογών.
  • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Αθήνας είναι οι αντιθέσεις της: ο συνδυασμός της βαριάς της ιστορίας με τη σύγχρονη δημιουργία, η πολυσυλλεκτικότητα και η δυναμική της πόλης.
  • Για μας, συμμετοχή σημαίνει επίσης δήμαρχος που λογοδοτεί στους δημότες, που δεν τους ζητά τίποτα εάν πρώτα δεν το έχει απαιτήσει από το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό που κινεί τα νήματα στα Εξάρχεια είναι το οργανωμένο έγκλημα. Τη γειτονιά την έχουν καταλάβει διάφορες μαφίες και αυτό είναι ανεπίτρεπτο σε μια οργανωμένη πολιτεία.
  • Να δώσουμε λόγο στους Αθηναίους, με τα συμβούλια γειτονιάς, όπου θα συμμετέχουν εκλεγμένοι διαμερισματικοί σύμβουλοι μαζί με εθελοντές και θα μπορούν να ιεραρχούν τα προβλήματα και να δίνουν κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του δήμου.
  • Για να συνδέσουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό, θα αναβιώσουμε το Athens Every Week: κάθε εβδομάδα του χρόνου αφιερωμένη σε συγκεκριμένα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Αθήνα.

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιοι είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος;

Παύλος Γερουλάνος: Τα προβλήματα της πόλης μας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Αυτό όμως που δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό είναι πως η Αθήνα αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί πολύ θετικά, αν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στα κατάλληλα πόστα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή φρόντισε να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, να υπάρχουν επιλογές. Παράλληλα, ο τουρισμός που αναπτύσσεται ραγδαία φέρνει καινούριες αναπτυξιακές προκλήσεις και η Αθήνα συγκεντρώνει το παγκόσμιο πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να διαθέτει έναν συνδυασμό ικανοτήτων. Πρώτον, εμπειρία από την πραγματική αγορά, να ξέρει πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, για να μπορεί να καταλαβαίνει την αγωνία των αθηναϊκών επιχειρήσεων για ανάπτυξη και να δρα αναλόγως. Δεύτερον, αντίληψη για τη λειτουργία του κεντρικού κράτους, για να μπορεί να απαιτήσει από την πολιτεία ό,τι χρειάζεται ο δήμος του. Τρίτον, γνώση των διεθνών τάσεων. Τέταρτον, αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα διάφορα συμφέροντα. Η πόλη χρειάζεται Δήμαρχο, δηλαδή, που να μην είναι επαγγελματίας πολιτικός, να μην φοβάται ότι αν χάσει την καρέκλα θα τελειώσει η ζωή του, έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτος στις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων.  Και πέμπτον, κάποιον που να έχει τη διάθεση να βρίσκεται συνέχεια στον δρόμο, να παρακολουθεί, να επιβλέπει και να συνδράμει από κοντά τις λειτουργίες των υπηρεσιών του Δήμου.

Χ.Α.: Πώς ονειρεύεστε την Αθήνα; Περιγράψτε μας το όραμά σας ως ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να αποφασίσει για την ιδανική του πόλη.

Π.Γ.: Το όραμα συμβολίζει συνήθως κάτι μεγαλεπήβολο. Εγώ για την Αθήνα ονειρεύομαι το εξής: να ξαναβρεί την αξία της κάθε μικρή ή μεγάλη γειτονιά της, κάθε δρομάκι, κάθε στενό. Για την ομάδα μας, κάθε γειτονιά της Αθήνας είναι κέντρο και θέλουμε να δούμε την πόλη να αλλάζει από μέσα. Δε θα επικεντρωθούμε σε φαραωνικά έργα βιτρίνας. Θα δώσουμε πνοή σε κάθε γειτονιά. Θέλω να δω την Αθήνα δίκαιη, ζωντανή, δημιουργική, συμμετοχική και λειτουργική. Να μπορούμε οι Αθηναίοι να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους και τα πεζοδρόμια με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια. Να είναι οι γειτονιές που ζούμε και εργαζόμαστε καθαρές και φροντισμένες. Να είναι ο Δήμος στο πλευρό των πολιτών, με υπηρεσίες οργανωμένες έτσι ώστε να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους. Να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των Αθηναίων που αγωνίζονται να βρουν χρηματοδότηση.  Η Αθήνα χρειάζεται παρεμβάσεις ισορροπίας: για πολλά χρόνια ολόκληρες γειτονιές της πόλης μας ήταν παραμελημένες κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Χ.Α.: Oι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, σας εμφανίζουν ως το Νο 2 για τη δημαρχία της Αθήνας… Τι θα κάνετε για να αντιστρέψετε το κλίμα και να εκλεγείτε;

Π.Γ.: Δεν πιστεύω σε τακτικισμούς. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω κάθε μέρα εδώ και μήνες: να οργώνω τις γειτονιές της Αθήνας, να συναντάω τους Αθηναίους, να τους ακούω και να συζητάω μαζί τους. Οι πολιτικοί κρίνονται στον δρόμο, άλλωστε. Έχουμε κάνει ήδη την έκπληξη των εκλογών. Πορευόμαστε ανεξάρτητα, πέρα από κομματικές αγκυλώσεις και υποχρεώσεις, χωρίς κομματικά αλισβερίσια. Τώρα, πάμε για την ανατροπή.

Χ.Α.: Με ποιο σχήμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε εφ’ όσον περάσετε στον β’ γύρο;

Π.Γ.: Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, δήλωσα ανοιχτός στη στήριξη από οποιονδήποτε πολίτη, φορέα ή κόμμα ανήκει στο δημοκρατικό τόξο και έχει για οδηγό το καλό της πόλης μας.

Χ.Α.: Ποιο θεωρείτε πως είναι εν έτει 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου Αθηναίων και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς αναδεικνύεται το δεύτερο;

Π.Γ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σε αρκετούς Αθηναίους ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Το ότι νιώθουν ότι ο δήμος τούς έχει εγκαταλείψει και ως αντίδραση διολισθαίνουν προς τα άκρα.  Αυτή η αίσθηση της εγκατάλειψης θα φύγει από τις γειτονιές μας όταν αρχίσουν να λειτουργούν σωστά και συντονισμένα οι υπηρεσίες του δήμου. Όταν καταφέρουμε να πείσουμε τους Αθηναίους ότι οι πολιτικοί δεν τους έχουν εγκαταλείψει, ότι η πόλη λειτουργεί προς όφελός τους. Όταν δουν και νιώσουν την παρουσία του Δημάρχου και του Δήμου στη γειτονιά τους, στην πηγή των προβλημάτων.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Αθήνας είναι οι αντιθέσεις της: ο συνδυασμός της βαριάς της ιστορίας με τη σύγχρονη δημιουργία, η πολυσυλλεκτικότητα και η δυναμική της πόλης. Για να αναδειχθεί, λοιπόν, η δυναμική της Αθήνας, χρειάζονται άνθρωποι στο τιμόνι που βρίσκονται σε πραγματική επαφή με τις ανάγκες της πόλης, που έχουν τη γνώση και τη διάθεση να εργαστούν με υπομονή και αποφασιστικότητα για να τη μετατρέψουν στη σύγχρονη μητρόπολη που της αξίζει να είναι. Άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν τη δημαρχία της Αθήνας ως μέσο προσωπικής ανέλιξης ή βήμα κομματικής πειθαρχίας.

Χ.Α.: Γιατί επιλέξατε το όνομα «Αθήνα είσαι εσύ», για την κίνησή σας; Τι θέλετε να πείτε;

Π.Γ.: Για μας η αλλαγή έρχεται με τη συμμετοχή όλων. Μόνο εμείς οι Αθηναίοι μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας.  Θέλουμε να εισάγουμε μια νέα νοοτροπία για το πώς αντιλαμβάνεται ο δήμος τη σχέση του με τους δημότες και τούμπαλιν.  Να δώσουμε λόγο στους Αθηναίους, με τα συμβούλια γειτονιάς, όπου θα συμμετέχουν εκλεγμένοι διαμερισματικοί σύμβουλοι μαζί με εθελοντές και θα μπορούν να ιεραρχούν τα προβλήματα και να δίνουν κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του δήμου. Για μας, συμμετοχή σημαίνει επίσης δήμαρχος που λογοδοτεί στους δημότες, που δεν τους ζητά τίποτα εάν πρώτα δεν το έχει απαιτήσει από το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες. Αθήνα δεν είναι μόνο τα μεγάλα συμφέροντα ή η πλατεία Συντάγματος. Αθήνα είμαστε όλοι εμείς που έχουμε τη δύναμη να οδηγήσουμε την πόλη μας σε μία νέα εποχή.

Χ.Α.: Ως πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, γνωρίζετε πως κάθε άλλο παρά καλό κάνει η εικόνα των Εξαρχείων στην πρωτεύουσα. Πώς θα την αλλάζατε;

Π.Γ.: Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό που κινεί τα νήματα στα Εξάρχεια είναι το οργανωμένο έγκλημα. Τη γειτονιά την έχουν καταλάβει διάφορες μαφίες και αυτό είναι ανεπίτρεπτο σε μια οργανωμένη πολιτεία. Πρώτο βήμα από τον επόμενο δήμαρχο, λοιπόν, είναι να πιέσει το κεντρικό κράτος ώστε να κινητοποιηθεί ο οικονομικός εισαγγελέας και να αφαιρέσει το μαύρο χρήμα από αυτούς που σήμερα κάνουν τους δυνατούς στην περιοχή. Η απλή καταστολή, το να στείλεις δηλαδή την αστυνομία να μπει μια φορά, έχουμε δει ότι δεν λειτουργεί. Την επόμενη γίνονται πάλι τα ίδια. Χρειάζεται γενικευμένη επιχείρηση που να χτυπά στην καρδιά του τέρατος. Ο Δήμος οφείλει να πρωτοστατήσει ως επισπεύδων, και να πιέσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι για διάλογο το αρμόδιο υπουργείο, την περιφέρεια, τους κατοίκους και τους φορείς, όπως τις Πανεπιστημιακές σχολές, και να μην σηκωθεί κανείς αν δεν προκύψει ένα σαφές και ξεκάθαρο πλάνο δράσης.

Χ.Α.: Τι άλλο θα φροντίσετε για την Αθήνα με γνώμονα την εμπειρία σας στον πολιτισμό ;

Π.Γ.: Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θεωρούμε ότι πρέπει να απλώνεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Ο πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει να ζωντανέψουν οι γειτονιές μας. Γι’ αυτό και θα ενεργοποιήσουμε τα πολιτιστικά κέντρα, διοργανώνοντας φεστιβάλ πολιτισμού σε κάθε διαμέρισμα και θα συνεργαστούμε στενά με όλους τους συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς καλλιτεχνικούς, Γονέων-Κηδεμόνων) καθώς και με κάθε φορέα πολιτισμού και τεχνών για συνεχή διοργάνωση εκδηλώσεων σε κάθε πλατεία της πόλης. Για να συνδέσουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό, θα αναβιώσουμε το Athens Every Week: κάθε εβδομάδα του χρόνου αφιερωμένη σε συγκεκριμένα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Αθήνα. Τέλος, κάτι που οφείλει να κάνει ο δήμος κάθε σύγχρονης πρωτεύουσας, είναι να δώσει βήμα και ώθηση στους νέους καλλιτέχνες, δίνοντας υπαίθριους και στεγασμένους χώρους για να φιλοξενήσουν το έργο τους.

Χ.Α.: Πώς και πού φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια;

Π.Γ.: Στην Αθήνα μαζί με την οικογένεια μου. Σε μια πόλη που θα δίνει στις κόρες μου, και σε όλα τα παιδιά, τα εργαλεία για να κάνουν τα όνειρά τους πράξη και δεν θα τα οδηγεί στη φυγή.  Σε μια Αθήνα που θα έχει ξεπεράσει τις σημερινές εικόνες εγκατάλειψης και θα έχει περάσει στο επόμενο στάδιο: θα έχει γίνει μια πόλη που μεγαλουργεί, σύγχρονη και επίκαιρη στις νέες τεχνολογίες, βιώσιμη, με πολίτες που θα χαίρονται να τη ζουν και τουρίστες που θα χαίρονται να την επισκέπτονται. Μια Αθήνα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ