Eirinika - Εκλογές: Γ. Καμίνης: Μαζί με το ΚΙΝΑΛ, την αυθεντική σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα - Ο νέος δήμαρχος θα βρει ό,τι δεν βρήκα εγώ!

To eirinika.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις εξελίξεις και την ενημέρωση, κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς.

Με αφορμή λοιπόν τις διπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 26 Μαΐου, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερος γύρος στις 2 Ιουνίου), επιλέξαμε να «ανακρίνουμε» πολλούς από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες αλλά και συμβούλους που διεκδικούν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. 

Με αμεροληψία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα θα σας βοηθήσουμε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την κρίσιμη ώρα της «σταύρωσης», ρωτώντας κάθε υποψήφιο για θέματα που αφορούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη δημοσιονομική κρίση που ακόμα βιώνουμε στο πετσί μας, τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο μας αλλά και μικρές εύλογες απορίες που προκύπτουν για τον ίδιο, τα πεπραγμένα και το όραμά του. 

Σήμερα, φιλοξενούμε στη στήλη μας τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος διεκδικεί την είσοδό του στο Ευρωκοινοβούλιο με το Κίνημα Αλλαγής. 

Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Τα κύρια σημεία

  • Το επίπεδο της αντιπαράθεσης που έχουν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και το πόσο πολύ περιφρονούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αποδεικνύει την ανάγκη να βγει ενισχυμένο από την κάλπη το Κίνημα Αλλαγής.
  • Εκείνο όμως που θεωρώ ότι είναι το χειρότερο είναι ότι στη διάρκεια της κρίσης επικράτησαν οι πιο ακραίες και λαϊκίστικες πολιτικές φωνές, και εκείνος που βρισκόταν απέναντί πολιτικά, από αντίπαλος εξελίχθηκε σε εχθρό. Αυτό θα κάνουμε καιρό να το ξεπεράσει η χώρα και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες.
  • Ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων θα βρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το αύριο της πόλης. Θα βρει δηλαδή ό,τι δεν βρήκαμε εμείς το 2011.  
  • Τις αποφάσεις μου τις έλαβα όταν ήμουν σίγουρος ότι είχα φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει απέναντι στους Αθηναίους, για έναν δήμο οικονομικά δυνατό, κοινωνικά αλληλέγγυο, ανοιχτό και ελεύθερο.
  • Στην Ευρωβουλή, μια μικρή φαινομενικά τροπολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας οικογένειας στη Λετονία, μιας μικρής επιχείρησης στην Πορτογαλία, ενός νέου ερευνητή στην Ελλάδα.
  • Η ΝΔ ανήκει ολοκληρωτικά στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση των οποίων η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να κινδυνεύει σήμερα να χάσει την αποδοχή της από τους Ευρωπαίους πολίτες, την οποία απολάμβανε όλα αυτά τα χρόνια.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί τάχα προοδευτικό μέτωπο ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ λίγο νωρίτερα, εξυπηρετούσε το αντιμνημονιακό μέτωπο με ψεκασμένους ακροδεξιούς, πολλούς από τους οποίους έχει ακόμη στην κυβέρνησή  του.
  • Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αποδεχτεί ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού και του μίσους θέλουν πολιτικές πράξεις. Οι πολίτες της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας, έχουν κρίση και μνήμη.

Χάρης Αποστολόπουλος: Ποιο είναι οι 5 κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους πιστεύετε πως πρέπει να σας ψηφίσει κάποιος; 

Γιώργος Καμίνης: Το σημαντικό είναι να γινει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι τα ψηφίσουμε την Κυριακή το Κίνημα Αλλαγής. Το επίπεδο της αντιπαράθεσης που έχουν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και το πόσο πολύ περιφρονούν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αποδεικνύει την ανάγκη να βγει ενισχυμένο από την κάλπη το Κίνημα Αλλαγής. Όπως είπε και στο ντιμπέιτ ο Φρανς Τίμερμανς, ήρθε η ώρα να τερματιστεί η συντηρητική πορεία της Ευρώπης και η κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα τονίζω παντού πως η Ευρώπη έχει απεριόριστες ευκαιρίες, αρκεί να ξέρεις να τις αξιοποιήσεις. Όπως ακριβώς έκανα εννιά χρόνια ως δήμαρχος στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν μεγάλα δημόσια έργα, να δημιουργηθούν δομές, να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση, να ανεβάσουμε τη θέση της πόλης σε διεθνές επίπεδο. Είχα επίσης την ευκαιρία να αναπτύξω μια σειρά από ιδιαίτερα στενές σχέσεις συνεργασίας με τα Ευρωπαϊκά όργανα και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αυτή τη συνολική εμπειρία νιώθω ότι μπορώ να την αξιοποιήσω προς όφελος της χώρας μας. 

Χ.Α.: Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, τι θεωρείτε πως χάσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Υπήρξε κάτι θετικό;

Γ.Κ.: Τα περισσότερα τα έχασαν οι ασθενέστεροι. Υπήρξαν άνθρωποι που έφυγαν στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ξαναπιστέψουν στην πολιτική, στην Ευρώπη και στις δυνάμεις τους. Εκείνο όμως που θεωρώ ότι είναι το χειρότερο είναι ότι στη διάρκεια της κρίσης επικράτησαν οι πιο ακραίες και λαϊκίστικες πολιτικές φωνές, και εκείνος που βρισκόταν απέναντί πολιτικά, από αντίπαλος εξελίχθηκε σε εχθρό. Αυτό θα κάνουμε καιρό να το ξεπεράσει η χώρα και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες.

Μέσα σε όλα αυτά αναδείχθηκε η σημασία της αλληλεγγύης, που στους καιρούς της πλασματικής ευμάρειας είχαμε ξεχάσει.  

Χ.Α.: Είστε από το 2011 δήμαρχος Αθηναίων. Τι άλλαξε στην πρωτεύουσα κατά την περίοδο της δημαρχίας σας; Tι θα δεν προλάβατε  να αλλάξετε ;

Γ.Κ.: Στην Αθήνα κάναμε δουλειά βάσης. Βάλαμε ισχυρά θεμέλια για το μέλλον της και μάλιστα στη χειρότερη εποχή.

Πρώτον, τα οικονομικά του Δήμου είναι πλέον σε απόλυτη τάξη, ο Δήμος έχει εξυγιανθεί ώστε να προσελκύει επενδυτές, χορηγούς και προμηθευτές.

Δεύτερον, υπάρχουν δεσμευμένα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 110 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις που μπορούν να αλλάξουν την πόλη.

Τρίτον, η πόλη έχει γίνει πιο συμμετοχική, πιο ανοιχτή στους πολίτες. Έχει αλλάξει δομικά η σχέση της πόλης με την κοινωνία των πολιτών και των ενεργών πολιτών μέσω του ΣυνΑθηνά, των Ανοιχτών Σχολείων και πολλών άλλων προγραμμάτων του Δήμου.

Τέταρτον, η Αθήνα είναι πλέον κορυφαίος τουριστικός προορισμός, ειδικά στην κατηγορία city break και τέλος ο επόμενος δήμαρχος θα βρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το αύριο της πόλης. Θα βρει δηλαδή ό,τι δεν βρήκαμε εμείς το 2011.  

Χ.Α.: Είστε παλιά «καραβάνα» στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πόσο διαφορετικά περιμένετε να είναι τα πράγματα στο Ευρωκοινοβούλιο, εφόσον εκλεγείτε;

Γ.Κ.: Σίγουρα πρόκειται για μία τελείως διαφορετική πολιτική δουλειά. 

Να διευκρινίσω ότι τις αποφάσεις μου τις έλαβα όταν ήμουν σίγουρος ότι είχα φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει απέναντι στους Αθηναίους, για έναν δήμο οικονομικά δυνατό, κοινωνικά αλληλέγγυο, ανοιχτό και ελεύθερο. Ως δήμαρχος έρχεσαι αντιμέτωπος με καθημερινά προβλήματα, με το σήμερα. Έχεις μια πολύ προσωπική επαφή με τους πολίτες και μαθαίνεις να τους ακούς. Έχεις επίσης την ευκαιρία να δεις τους κόπους της δουλειάς σου να πραγματοποιούνται.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο απρόσωπα, αφού νομοθετείς, και άρα διαμορφώνεις τις ζωές 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Μια μικρή φαινομενικά τροπολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μιας οικογένειας στη Λετονία, μιας μικρής επιχείρησης στην Πορτογαλία, ενός νέου ερευνητή στην Ελλάδα. Αυτή η σκέψη από μόνη της οφείλει να μας κρατάει ταπεινούς μπροστά στη σημασία της δουλειάς μας.

Χ.Α.: Πότε και γιατί νιώσατε την πιο έντονη συναισθηματική σας φόρτιση κατά τη διάρκεια της οκταετίας σας στον δήμο Αθηναίων; 

Γ.Κ.: Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου το βλέμμα των γονιών, όταν τους παραδώσαμε τα παιδιά τους σώα, μετά την επιτυχημένη εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου, στις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού. Δεν κάναμε παρά μόνο το καθήκον μας, όμως ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, την οποία βίωσα ακόμα πιο έντονα επειδή είμαι κι εγώ πατέρας. Γι’ αυτό το βλέμμα και μόνο νομίζω ό,τι αξίζει κανείς να βρίσκεται στην πολιτική, στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.

Χ.Α.: Σε τι διαφέρει το Κίνημα Αλλαγής από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Γ.Κ.: Η ΝΔ ανήκει ολοκληρωτικά στις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση των οποίων η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να κινδυνεύει σήμερα να χάσει την αποδοχή της από τους Ευρωπαίους πολίτες, την οποία απολάμβανε όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αντιλαμβάνομαι λιγότερο ως κόμμα και περισσότερο ως μία προσωποπαγή, καιροσκοπική ομάδα, η οποία, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία είναι ικανή να ασπαστεί οποιαδήποτε ιδεολογία είναι διαθέσιμη. Μην ξεχνάμε ότι τα βρήκε μια χαρά με τη συντηρητική Ευρώπη, που κάποτε κατήγγειλε. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί τάχα προοδευτικό μέτωπο ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ λίγο νωρίτερα, εξυπηρετούσε το αντιμνημονιακό μέτωπο με ψεκασμένους ακροδεξιούς, πολλούς από τους οποίους έχει ακόμη στην κυβέρνησή του. Ας τελειώσει πια αυτό το αστείο.

Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την αυθεντική έκφραση του ρεύματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία πραγματικά προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη σήμερα. Συντασσόμαστε γι’ αυτό το λόγο με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Φρανς Τιμερμανς, στην προσπάθειά του για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο στην Ευρώπη βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ευκαιρίες στη νέα γενιά.

Χ.Α.: Με εισήγησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρνηθήκατε οποιαδήποτε παραχώρηση χώρου στη Χρυσή Αυγή από τον δήμο Αθηναίων. Θεωρήθηκε ως μια μικρή νίκη της Δημοκρατίας αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών ακύρωσε την απόφαση. Πώς το σχολιάζετε;

Γ.Κ.: Στον δήμο της Αθήνας δώσαμε μία συνεπή και αποφασιστική μάχη απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα. Είτε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε στην Πλατεία Συντάγματος όταν απαγορεύσαμε τα συσσίτια μίσους, είτε στις δικαστικές αίθουσες. Μεταξύ του αφελούς κατευνασμού και της ευθείας σύγκρουσης με το φασισμό, επιλέξαμε εξ αρχής τη σύγκρουση. Κάναμε το χρέος μας, μη παραχωρώντας προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή για να διαδίδει το ρατσιστικό της λόγο.

Η άρνηση να δώσουμε προεκλογικά περίπτερα στη Χρυσή Αυγή ήταν μία τολμηρή, βαθιά συμβολική πράξη και είμαι περήφανος για τη Δημοτική μας Παράταξη που, χωρίς δεύτερη σκέψη, υποστήριξε την πρόταση. Βλέπουμε τώρα την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την κάλυψη του υπουργείου Εσωτερικών, να ανατρέπει τη δημοκρατική αυτή απόφαση που πήραμε. Να δίνει από την πίσω πόρτα περίπτερα στη Χρυσή Αυγή. Λυπάμαι και οργίζομαι. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αποδεχτεί ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού και του μίσους θέλουν πολιτικές πράξεις. Οι πολίτες της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας, έχουν κρίση και μνήμη.     

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ