Η υπέροχη Ντίνα Νικολάου μας ετοιμάζει φανταστική πίτσα με μελιτζανοσαλάτα

Αν την θέλετε ακόμα πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με μια καλή δόση τριμμένη γραβιέρα που με το ψήσιμο θα γκρατιναριστεί και θα ροδίσει πολύ ωραία.

ΥΛΙΚΑ 
6 πίτες για σουβλάκι (τις βρίσκω στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και σε μερικά καλά παντοπωλεία, αν θέλω καλής ποιότητας)
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη
100 γρ. γιαούρτι (ή κατίκι ή ανθότυρο που θα κομματιάσω καλά με ένα πιρούνι)
50 γρ. μυζήθρα παλαιωμένη, χοντροτριμμένη
100 γρ. φέτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
200 γρ. πανσέτα καπνιστή, κομμένη σε κύβους
15 ντοματίνια ολόκληρα, πλυμένα
4 – 5 κουταλιές ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Για τη μελιτζανοσαλάτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Πλένω και σκουπίζω καλά τις μελιτζάνες. Με τη μύτη ενός μαχαιριού τις χαράζω σε 4 – 5 σημεία την καθεμία και τις αλατίζω. Τις τυλίγω μία-μία με αλουμινόχαρτο και τις βάζω σ ένα ταψί. Τις ψήνω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να τις νιώθω μαλακές όταν τις πιέζω με το δάχτυλο.
  •  Τις βγάζω από το φούρνο, τις ξετυλίγω, αφήνω να κρυώσουν για 5 – 6 λεπτά και μετά με προσοχή (και φορώντας γάντια για να μη κάψω τα χέρια μου) τις ξεφλουδίζω. Βάζω τη σάρκα τους σε ένα σουρωτήρι-σήτα και την αφήνω να στραγγίξει καλά για 10 – 15 λεπτά.
  • Βάζω τη σάρκα σε ένα μεγάλο και φαρδύ μπολ και τις ψιλοκομματιάζω με δύο μαχαίρια, κόβοντας σταυρωτά, ή τις λιώνω με ένα πιρούνι (σε καμία περίπτωση δεν τις λιώνω στο μούλτι, δεν τις θέλω πολτό).
  • Προσθέτω την κομμένη ντομάτα, το γιαούρτι (ή το κατίκι ή το ανθότυρο), τη μυζήθρα, το λάδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και ανακατεύω πολύ καλά. Έτοιμη η μελιτζανοσαλάτα!
  • Για τις πίτσες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  •  Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου ή μια μεγάλη λαμαρίνα και αραδιάζω εκεί τις πίτες γα σουβλάκι, τη μία δίπλα στην άλλη. Με ένα κουτάλι απλώνω επάνω τους τη μελιτζανοσαλάτα, σε γενναιόδωρες δόσεις. Σκορπίζω από πάνω τις ροδέλες κρεμμυδιού, τα ντοματίνια, την πανσέτα και πασπαλίζω με την φέτα.
  •  Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω τις πίτσες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πανσέτα και να γλασάρουν τα ντοματίνια.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ