Βίντεο ημέρας: Ασέα Αρκαδίας, η γενέτειρα-κόσμημα του Νίκου Γκάτσου με το μικρότερο ίσως αστεροσκοπείο στον κόσμο

Η Ασέα είναι ένα πανέμορφο χωριό της Αρκαδίας, άγνωστο σε πολλούς, που όμως θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την χώρα.

Έχει μεγαλη ιστορικότητα και στους δρόμους του περπάτησαν εξέχουσες ελληνικές προσωπικότητες, όπως ο Νίκος Γκάτσος.

Ασέα από ψηλά

Ένα χωριό κόσμημα που χάρη στην εθελοντική προσφορά και δωρεά από τους κατοίκους του, σε αφήνει πραγματικά με το στόμα ανοικτό. Μεταξύ άλλων, το χωριό οφείλει τα μέγιστα στον Μεγάλο του  ευεργέτη Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι. Την υπέροχη εικόνα του χωριού συμπληρώνουν τα πανέμορφα καταπράσινα δάση από Καστανιές Δρυς και Πεύκα.

Μόλις 20 χλμ από την πόλη της Τρίπολης απέχει η Ασέα. Το χωριό των γραμμάτων και των τεχνών μιας και σε αυτό το χωριό γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Νίκος Γκάτσος. Σε αυτό το χωριό, οι νέοι έχουν δημιουργήσει το δικό τους αστεροσκοπείο που ίσως και να είναι το μικρότερο στον κόσμο. Από αυτό το χωριό κατάγεται επίσης και ο γνωστός στιχουργός και μουσικοσυνθέτης Νίκος Καρβέλας.

Ααστεροσκοπείο

Μάλιστα το συγκεκριμένο χωριό πίνει νερό από δωρεά του Νίκου Καρβέλα και του αδερφού του Δημήτρη καθώς το υδραγωγείο εμπλουτίσθηκε από το νερό της Πηγής του Δασκάλου με δικές τους δαπάνες στη μνήμη του Ασεάτη ποιητή πατέρα τους Λ.Καρβέλα.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, πέθανε στο πλοίο και τον πέταξαν στον Ατλαντικό.

Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

Διαβάστε την συνέχεια στο MadeinGreece.news

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ