"Η Απόβαση στη Νορμανδία μας διδάσκει ..."Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανάμεσα στο ζεύγος Τραμπ & τη βασίλισσα Ελισάβετ (φώτο-βίντεο)

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 15 χωρών, που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της D-Day

Οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στις ακτές της νότιας Αγγλίας για να τιμήσουν την 75η επέτειο της μεγαλύτερης απόβασης στη ιστορία, που σήμανε την αρχή του τέλους του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ηγούνται των εκδηλώσεων στο Πόρτσμουθ, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι βετεράνοι και πολλοί ηγέτες χωρών, ανάμεσά τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

«Συγκεντρωνόμαστε για να τιμήσουμε εκείνους το θάρρος και η θυσία των οποίων στις ακτές της Νορμανδίας σήμαναν ένα σημείο καμπής στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποσχόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ το χρέος μας απέναντί τους», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 15 χωρών, που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της D-Day. Σαν αύριο, στις 6 Ιουνίου του 1944, πάνω από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων, έφυγαν από το Πόρτσμουθ με σκοπό την απόβαση στην Νορμανδία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  βρέθηκε σήμερα στο Πόρτσμουθ της Βρετανίας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία. 

Εκεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, βρέθηκε ανάμεσα στην Βασίλισσα Ελισάβετ , στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ αλλά  και στην Άγκελα Μέρκελ.





Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν εκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πολλοί ηγέτες μεγάλων κρατών, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μελάνια  , κάθισαν δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ  και τον πρίγκιπα Κάρολο. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, είχε στα αριστερά της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν αφοσιωμένος στην τελετή.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σειρά πήραν τις θέσεις τους ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Μελάνια Τραμπ, ο Προκόπης Παυλόπουλος και η Άνγκελα Μέρκελ.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και περισσότεροι από 300 βετεράνοι της μάχης της Νορμανδίας.

Η Απόβαση στη Νορμανδία μας διδάσκει το χρέος προς την Ευρώπη

«Η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία μας διδάσκει το χρέος να υπερασπιζόμαστε, στο διηνεκές, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, από τους κάθε είδους εχθρούς του, που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το Πόρτσμουθ.

Αναφερόμενος στις σημερινές απειλές και στους εχθρούς για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Δεν θα περάσουν. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παρεμποδίσουν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, δεν θα τους επιτρέψουμε να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ιστορική από κάθε άποψη, την επιχείρηση της Απόβασης στη Νορμανδία, σημειώνοντας ότι ήταν έργο της στενής συνεργασίας των διψασμένων για ελευθερία και Δημοκρατία λαών της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Αυτή η συνεργασία είναι επίκαιρη και αναγκαία, αν αναλογισθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη. Μέσω αυτής πρέπει, για μιαν ακόμη φορά, να υπερασπισθούμε, σε όλο τον κόσμο, την ειρήνη, την ελευθερία και την Δημοκρατία. Και κάθε μια πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το ιστορικό χρέος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 



 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ