Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ο νόμος φωτιά για τον βιασμό: Ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων - Ποιες διατάξεις προκαλούν & γιατί

Όλες οι αντιδράσεις - Τι απαντά το υπουργείο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το επίμαχο άρθρο 336 του ποινικού κώδικα που αφορά το αδίκημα του βιασμού. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα οι οποίες είναι ήδη στη Βουλή προς ψήφιση και αφορούν το  βιασμό και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις γυναικείες οργανώσεις.

 Ο νέος Κώδικας κάνει διάκριση πράξεων βιασμού (απόπειρα ή τετελεσμένη) σε πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, την ώρα που με βάση της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που έχει κυρώσει η Ελλάδα η απουσία συναίνεσης συνιστά βιασμό. 

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Αννέτα Καββαδία: Ενα μεγάλο «αλλά»

Διευκρινίσεις για τον ορισμό του βιασμού και τις ποινές που θεσπίζονται, ζήτησαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η Αννέτα Καββαδία και η Μαρία Θελερίτη με βασική ένσταση ότι ο νέος Κώδικας κάνει διάκριση των βιασμών σε κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

«Υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά". Το θύμα βιασμού είναι θύμα βιασμού σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για τετελεσμένη πράξη βίας, είτε πρόκειται για την απειλή παράνομης πράξης.

Με αυτό καταλαβαίνω όταν λέμε "απειλή παράνομης πράξης", την ψυχολογική βία που ασκείται. Άλλωστε το αναγνωρίζει αυτό και ο νέος ποινικός κώδικας. Επομένως το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση, γιατί υπάρχει αυτή η κλιμάκωση μεταξύ κακουργήματος και πλημμελήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αννέτα Καββαδία και πρόσθεσε εν είδει ερωτήματος ότι «σε κάθε περίπτωση, η απουσία συναίνεσης συνιστά βιασμό και σ' αυτό φαντάζομαι δε διαφωνεί κανείς και καμία από μας. Ο βιασμός, δηλαδή, ο οποίος δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν είναι βιασμός;». 

Μαρία Θελερίτη: Ο βιασμός ακόμα και όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν παύει να είναι βιασμός

Από την πλευρά της η Μαρία Θελερίτη, επισήμανε  ότι μέσω της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που ορίζει το δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας διευθύνεται η έννοια του βιασμού και αυτό θα έπρεπε να αποτυπώνεται στον υπό ψήφιση Κώδικα και προσέθεσε: «Ο βιασμός ακόμα και όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν παύει να είναι βιασμός».

Κατ΄ αρχάς, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το νέο Ποινικό Κώδικα οι προβλεπόμενες ποινές είναι κλιμακωτές, ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος και τον τρόπο εκτέλεσής της και πάντως οι επιβαλλόμενες ποινές άνω των 3 ετών είναι σε  εκτιτέες, ενώ με το σημερινό καθεστώς στις περιπτώσεις αυτές μπορούσε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή μετατροπή της σε χρηματική ποινή.

Tσιρώνης: Θα καταψηφίσουμε με το Δημαρά το άρθρο 336 για το βιασμό

Έτοιμοι να καταψηφίσουν το αμφιλεγόμενο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για το βιασμό είναι οι προσκείμενοι στους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς, εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τροποποιήσει το συγκεκριμένο άρθρο βάσει του οποίου ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία, και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης.

«Δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε οποιαδήποτε άλλη διάταξη που δεν είναι αυτού του χαρακτήρα. Δεν δεχόμαστε κλιμάκωση επειδή ο βιασμός γίνεται με  απειλή... Ο βιασμός καταστρέφει ζωές, καταστρέφει ψυχές και ανθρώπινη αξιοπρέπεια» επισήμανε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης. Δεν μπορούμε, συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αντιληφθούμε πόσο ειδεχθής είναι αυτή η πράξη όταν δεν υπάρχει συναίνεση; 

«Παρακαλώ τον Υπουργό να ξαναδεί τη νομοτεχνική βελτίωση και να εντάξει τη συναίνεση» σημείωσε, με τον Μιχάλη Καλογήρου να υπόσχεται βελτίωση από τα υπουργικά έδρανα.

Φώφη Γεννηματά: Ο βιασμός είναι έγκλημα δεν υπάρχει light βιασμός

«Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι τώρα που φεύγει θυμήθηκε τον Ποινικό Κώδικα. «Προχωρά μόνος. Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές. Αλλαγές που βγάζουν μάτι. Και κάτι που με ενοχλεί πιο βαθιά. Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

Υπ. Δικαιοσύνης: Οι ποινές του βιασμού που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι εκτιτέες

Με αφορμή τις αντιδράσεις σχετικά με τις διατάξεις του υπό ψήφιση Ποινικού Κώδικα, που αφορούν το έγκλημα του βιασμού και άλλα εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι οι προβλεπόμενες ποινές που επιβάλλονται είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες.

Συγκεριμένα, διευκρινίζεται, ότι τιμωρούνται ως κακουργήματα, με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη, οι περιπτώσεις που:

α) Ασκείται σωματική βία κατά του θύματος (άρθρο 336 παρ. 1). Ως σωματική βία θεωρείται και η περιαγωγή του θύματος σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα,

β) Ασκείται ψυχολογική βία κατά του θύματος, μέσω της έκφρασης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα (άρθρο 336 παρ. 1).

Παράλληλα, όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης, όταν δηλαδή απειλείται με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από 3 έως 5 έτη.

Ακόμη, η απειλή οποιασδήποτε παράνομης πράξης δεν περιγράφεται στο έγκλημα ως το αποκλειστικό στοιχείο που πρέπει να αναζητείται για την επιβολή τιμωρίας στο δράστη.

Έτσι, η νομολογία, περιπτωσιολογικά, αναζητούσε όχι οποιαδήποτε απειλή, αλλά επιπρόσθετα το στοιχείο του να είναι «άμεση» και «σπουδαία», καθώς και το στοιχείο του να στρέφεται κατά «ουσιώδους δικαιώματος» του δράστη, περιορίζοντας έτσι το πεδίο με εφαρμογής του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα δεν απαιτείται η αναζήτηση τόσων αξιολογικών και δυσαπόδεικτων στοιχείων, αλλά αρκεί μόνη η απειλή παράνομης πράξης για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος.

Επίσης, τιμωρείται ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, η περίπτωση που το θύμα «παγώνει», όταν αντιμετωπίζει το δράστη του εγκλήματος, εξαιτίας παροδικής εξ αυτού του λόγου ανικανότητάς του να αντισταθεί (άρθρο 338 παρ. 1).

Ακόμη, τιμωρείται με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή η περίπτωση εκείνη που κάποιος υποχρεώνεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, δηλαδή σε κάθε εργασιακό χώρο (άρθρο 343 περ. α). Σήμερα η περίπτωση αυτή τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη και δεν αφορά παρά τις περιπτώσεις εξαναγκασμού από δημόσιο υπάλληλο προσώπου που εξαρτάται από αυτόν υπηρεσιακά.

Για όλες τις επίμαχες πράξεις προβλέπεται ότι αν έχουν τελεστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα ή κατά θύματος που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του, επιβάλλεται βαρύτερη ποινή (άρθρο 79 παρ. 5).

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, με το νέο σύστημα ποινών οι επιβαλλόμενες άνω των 3 ετών ποινές είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες, ενώ με το προϊσχύσαν καθεστώς στις περιπτώσεις αυτές μπορούσε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή μετατροπή της σε χρηματική ποινή.

Πάντως, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, η προστασία αυτών των αγαθών και η επιδιωκόμενη επιβολή του σεβασμού τους, σαφώς, είναι αυξημένη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ