Άγης Βερούτης: Η αυτοδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για κάποιους εφιαλτική αφού ο Κυριάκος δεν θα δεχθεί να ντιλάρει με κανέναν

"Η Φώφη βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της χώρας"

Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν ότι δυστυχώς, παρά το σαφές μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στο πολιτικό σύστημα την Κυριακή των Ευρωεκλογών, κάποιοι πολιτικοί επιμένουν να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις με γνώμονα το στενό κομματικό ή ακόμη και προσωπικό τους συμφέρον.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει έλλειμμα μικρόνοων πολιτικών προσώπων που να είναι διατεθειμένα να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας με την ψήφο τους στο κοινοβούλιο στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας ή υλικών ανταλλαγμάτων, που να παριστάνουν πως πολεμάνε αυτούς οι οποίοι τους τρέφουν, και που να είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα της Ελλάδος για τις επόμενες δεκαετίες προκειμένου να επιβάλλουν εκβιαστικά την άποψή τους στο σύνολο των Ελλήνων, εκμεταλλευόμενοι μια αρνητική συγκυρία που ονομάζεται απλή αναλογική στις μεθεπόμενες εκλογές. 

Γράφει ο Άγης Βερούτης στο Capital.gr

Ας γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι, αναφερόμενοι στην πρόσφατη δρομολόγηση της εξόδου του Βαγγέλη Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία του πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ να εγκαταλείψει την πολιτική τοποθετώντας τον στην μη-εκλόγιμη τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. 

Το σκεπτικό είναι ξεκάθαρο ακόμα και για κάποιον που δεν βρίσκεται εντός της κομματικής δομής του ΚΙΝΑΛ: ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα ήταν εμπόδιο στην επιτυχία του σχεδιασμού της Φώφης για ομηρία ολοκλήρου του πολιτικού συστήματος της χώρας στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. 

Για όλους όσους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους η τετραετία Τσίπρα ήταν χρυσή περίοδος με δουλίτσες και δωράκια από την κυβέρνηση του delivery boy, η προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εφιαλτική, καθώς ο Κυριάκος δεν έχει δεχθεί να ντιλάρει με κανέναν. Εξίσου εφιαλτική είναι και για τα συστήματα του εξωτερικού, τα οποία είχαν βρει στην κυβέρνηση Τσίπρα την πλήρη, άμεση και χωρίς δισταγμούς υποταγή στις απαιτήσεις τους. 

Για αυτούς τους ανθρώπους η παραμονή του Τσίπρα στην επόμενη κυβέρνηση, αν μπορέσουν με κάποιο τρόπο να επιβάλλουν έναν "μεγάλο συνασπισμό", εξασφαλίζει τουλάχιστον εν μέρει τα συμφέροντά τους ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της μεσαίας τάξης. 

Τόσο η δρομολόγηση δημιουργίας νέων κομμάτων που επιχειρείται να εισέλθουν στην επόμενη Βουλή ανεβάζοντας τον πήχυ της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο, όσο και η απειλή της ακυβερνησίας της χώρας για δεκαετίες που θα εξασφαλίσει η απλή αναλογική (αν δεν ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη κυβέρνηση που να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των μελλοντικών κυβερνήσεων) εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των εξωτερικών "άσπονδων φίλων της Ελλάδας". 

Και εδώ έρχεται ο ρόλος της Φώφης η οποία εξασφάλισε ότι δεν θα έχει εσωτερική αντίσταση στο πρωτοφανές σχέδιό της περί Τρίτης Εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Η συλλογιστική της Τρίτης Εντολής πάει ως εξής: 

Αν ο Κυριάκος δεν έχει αυτοδυναμία μετά τις επερχόμενες εκλογές, τότε ο πρόεδρος δίνει την Πρώτη Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, και εκείνο προσπαθεί να βρει ισορροπίες με άλλα κόμματα εντός Βουλής. Φυσικά η Νέα Δημοκρατία δεν θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρεσβεύει ακριβώς την αντίθετη ιδεολογία από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα αφήνοντας έξω το ΚΚΕ και την ΧΑ αλλά και τους πιθανούς Μέρα25 και Βελόπουλο ως ασύμβατους, θα πάει στο ΚΙΝΑΛ. 

Το ΚΙΝΑΛ θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με επικεφαλής την Νέα Δημοκρατία. 

Το ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την δεύτερη εντολή με το ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσει την Τρίτη εντολή στο ΚΙΝΑΛ, τότε η Φώφη μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλλει το δικό της πρόγραμμα προτείνοντας π.χ. τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό, εμποδίζοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο όνομα μιας πασοκικής ρητορικής από την δεκαετία του ‘80, με την απειλή ότι διαφορετικά θα παραδώσει την εντολή πίσω στον ΠτΔ με αποτέλεσμα την επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης αυτή τη φορά με απλή αναλογική όπως έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα είναι καταστροφικό, καθώς όχι μόνο θα πέσει σε ακυβερνησία και επανάληψη εθνικών εκλογών ανά εξάμηνο όπως γινόταν στην Ιταλία όταν ίσχυε η απλή αναλογική εκεί, αλλά και σημαντική αποδυνάμωση της χώρας σε όλα τα εθνικά μέτωπα και φυσικά στην οικονομία. 

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ καθώς έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού πάνω από τις κομματικές δρομολογήσεις. 

Γι’ αυτό και έπρεπε να βρει τρόπο η Φώφη να διώξει τον Βενιζέλο μια ανάσα πριν τις εκλογές, γι’ αυτό και βλέπουμε κόμματα όπως του Βελόπουλου και το Μέρα25 να διεκδικούν είσοδο στη Βουλή, γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί ενώ έχει χάσει την λαϊκή εμπιστοσύνη και θα έπρεπε να είχε ήδη διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να διεκπεραιώσει τις εκλογές. 

Αυτά περί Δούρειων Ίππων και Εφιαλτών. 

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο ελληνικός λαός, η μεσαία τάξη, ο απλός Έλληνας πατριώτης που θα κληθεί στην κάλπη των εθνικών εκλογών να επιλέξει ανάμεσα σε ξεδοντιασμένες και μπαγιάτικες ιδεολογίες με τις παραπάνω δρομολογήσεις, ή ένα ξεκάθαρο μονοπάτι προς την επιστροφή στην κανονικότητα

Δεν είμαι βέβαιος αν ο κίνδυνος που ελλοχεύει στην επόμενη κάλπη είναι αντιληπτός σε όλους τους Έλληνες. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ