Σε κλίμα "εμφυλίου" η Αλβανία - Χάος & άγρια επεισόδια - Ακυρώνει τις δημοτικές εκλογές ο Μέτα (φώτο-βίντεο)

Οι εκλογές θα γίνουν λέει ο Ράμα

Εκρηκτικό είναι το πολιτικό τοπίο στην Αλβανία με την κατάσταση να θυμίζει "καζάνι έτοιμο να εκραγεί". Ο Ιλίρ Μέτα το Σάββατο με προεδρικό διάταγμα προχώρησε στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου. 

Τους τελευταίους μήνες, στα Τίρανα διοργανώνονται καθημερινά από την αντιπολίτευση πορείες και διαδηλώσεις που καταλήγουν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία, με αίτημα των διαδηλωτών την παραίτηση του Έντι Ράμα και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.


. Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, είναι το επιχείρημα του Μέτα, έπειτα από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ομως, λίγο αργότερα ο Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν θα ακυρωθούν, σύμφωνα με το BBC. Ολα αυτά, ενώ για μία ακόμη φορά πλήθη βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Η ανακοίνωση του Μέτα ότι θα ακυρώσει με προεδρικό διάταγμα τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών έγινε την ώρα που ήταν ήδη σε εξέλιξη αντικυβερνητική διαδήλωση. Οι συγκεντρωμένοι για μία ακόμη φορά πέταξαν βόμβες μολότοφ έξω από το κοινοβούλιο, στα Τίρανα, ενώ η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση χημικών.

Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούν τον Ράμα και την σοσιαλιστική του κυβέρνηση για διαφθορά και εκλογική νοθεία, κατηγορίες που η κυβέρνηση αρνείται.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα. «Η απόφαση του προέδρου για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών είναι το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη μας ενάντια στον Εντι Ράμα», τόνισε μιλώντας στον κόσμο. «Η αποχώρησή του είναι μη διαπραγματεύσιμη», υπογράμμισε.

 

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε «όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καλέσει τους ηγέτες της κυβέρνησης και τις αντιπολίτευσης να αποθαρρύνουν τη βία και να προσέλθουν σε διάλογο για να ξεπεράσουν την πολιτική κρίση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να έχει βάλει φρένο στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ