Ο ιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα απαντά: Ποιο είναι το "Α" & το "Ω" της καλοκαιρινής περιποίησης του προσώπου σας;

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα για την επιδερμίδα σας ώστε να παραμείνει ενυδατωμένη και προστατευμένη, αλλά και να μειώσετε τις συνέπειες από την έκθεσή της στον ήλιο; 

Ο ήλιος και η ζέστη πρωταγωνιστούν και επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την επιδερμίδα σας αν δεν την προστατεύσετε. 

Οι εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες του καλοκαιριού, δηλαδή ο ήλιος και η αυξημένη θερμοκρασία συμβάλλουν σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιδερμίδα σας τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, όπως είναι η αφυδάτωση, η θαμπή όψη και οι βλάβες σαν την ακμή και τις πανάδες.

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα για την επιδερμίδα σας ώστε να παραμείνει ενυδατωμένη και προστατευμένη, αλλά και να μειώσετε τις συνέπειες από την έκθεσή της στον ήλιο; O ιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα μοιράζεται τις πολύτιμες συμβουλές του. 

Ποιο βήμα στην περιποίηση της επιδερμίδας είναι το πιο σημαντικό;

Η αντηλιακή προστασία. Ναι, αυτό είναι το Α της σωστής περιποίησης της επιδερμίδας που, μολονότι, το ακούτε και το διαβάζετε συχνά, ελάχιστες γυναίκες το τηρείτε. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, η αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας είναι περισσότερο από απαραίτητη. Στο εμπόριο υπάρχουν, πλέον, ποικίλες υφές και συνθέσεις που ανταποκρίνονται σε κάθε τύπο επιδερμίδας, οπότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Εφαρμόστε αντηλιακό, με τουλάχιστον SPF30 και ένδειξη UVA, κάθε πρωί στο πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ. Έχει σημασία να γνωρίζετε πως η επιδερμίδα σας κρατάει «ιστορικό», γεγονός που σημαίνει πως οι βλάβες από τον ήλιο εμφανίζονται ξαφνικά και μετά από χρόνια. Μερικές από αυτές; Γήρανση της επιδερμίδας και καρκίνος του δέρματος. 

Πρέπει να προσέξω κάτι όσον αφορά στη φροντίδα της επιδερμίδας μου τώρα που ο καιρός αλλάζει; 

Τα διαδοχικά και διαφορετικά καιρικά φαινόμενα των εποχών προκαλούν «σοκ» στην επιδερμίδα, γι'αυτό η προετοιμασία της για τη μετάβαση προς το καλοκαίρι κρίνεται απαραίτητη. Ξεκινήστε με έναν βαθύ καθαρισμό σε ιατρικό περιβάλλον, ιδίως αν έχετε δέρμα με τάση για ακμή. Το καλοκαίρι η περιποίησή σας οφείλει να γίνει πιο ανάλαφρη, κυρίως όσον αφορά στις συνθέσεις. Αυτό σημαίνει πως είναι καλό να προτιμάτε ελαφριές υφές, όπως έχουν τα serums (για ενυδάτωση) και να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό oil free. Μην αμελείτε την ελαφριά απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα και «επενδύστε» σε ενυδατικές μάσκες που θα διατηρήσουν την υγρασία που χρειάζεται το δέρμα σας. 

Τα χείλη μου χρειάζονται εξειδικευμένη περιποίηση;

Στην περιποίηση του προσώπου συγκαταλέγονται και τα χείλη, τα οποία τις περισσότερες φορές μένουν «παραπονεμένα», ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και εκτίθενται και εκείνα στις καιρικές συνθήκες. Χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα ενυδατικό lip balm με SPF, ενώ μπορείτε να εφαρμόσετε και κάποιο homemade απολεπιστικό χειλιών αναμειγνύοντας καστανή ζάχαρη με λάδι καρύδας και μέλι.

Ποια συστατικά πρέπει να περιλαμβάνει η ρουτίνα περιποίησης μου;

Τα αντιοξειδωτικά είναι το μεγάλο σας «όπλο» στη μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και επιταχύνουν την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης. Δεδομένου ότι το δέρμα δέχεται δριμείς επιθέσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία, η αύξηση της αντιοξειδωτικής «ασπίδας» του με μια κρέμα που περιέχει βιταμίνη C – ένα από τα δημοφιλέστερα αντιοξειδωτικά συστατικά –, κρίνεται απαραίτητη. Αξίζει να γνωρίζετε πως η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι και απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου και τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. 

Υπάρχει κάποια θεραπεία που μπορώ να κάνω με άμεσο αποτέλεσμα;

Η μεσοθεραπεία μπορεί να κάνει «θαύματα» στο πρόσωπό σας, αφού εγχέει κατευθείαν μέσα στην επιδερμίδα όλες αυτές τις άκρως θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη το δέρμα. Πρόκειται για μια ενέσιμη τεχνική που γίνεται με τη χρήση αναισθητικής κρέμας σε ιατρικό περιβάλλον και τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη μετά τη δεύτερη με τρίτη συνεδρία. 

Η μεσοθεραπεία με βιταμίνες θα χαρίσει στο δέρμα σας όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται, βοηθώντας το να επανακτήσει την υγιή όψη του. Προτιμήστε τη αν θέλετε να πετύχετε αναδόμηση, λείανση και νεανικότητα. 

• Η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ μεταφέρει στο χόριο και τον υποδόριο ιστό αυτό το άκρως σημαντικό συστατικό για την επιδερμίδα. Γιατί το χρειάζεται; Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο μόριο και αποτελεί δομικό συστατικό του οργανισμού, αφού βοηθά στην ένωση του νερού με το κολλαγόνο. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερο υαλουρονικό οξύ διαθέτει ο οργανισμός, τόσο πιο σφριγηλή, ελαστική και φρέσκια είναι η επιδερμίδα. Όσο μεγαλώνουμε το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ χάνονται, οπότε είναι σημαντικό που πλέον υπάρχουν τρόποι να ανανεωθεί και με ιατρική παρέμβαση. Με την εν λόγω μεσοθεραπεία η επιδερμίδα ενυδατώνεται βαθιά και ανακτά την ελαστικότητά της, αναζωογονώντας το πρόσωπο και συμβάλλοντας στη μείωση των λεπτών γραμμών. 

Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας μου;

Και με το παραπάνω! Λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών που αναφέραμε παραπάνω, το δέρμα «διψάει» και έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Η διατροφή αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής περιποίησης της επιδερμίδας σας, αφού σας φροντίζει εκ των έσω. Προτιμήστε τροφές με αντιοξειδωτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Το ελαιόλαδο είναι πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες,. Τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν φυλλικό οξύ και, άρα, αναπλάθουν την επιδερμίδα. Ακόμη μία καλή επιλογή είναι και η ντομάτα, πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο. Φυσικά, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας μπορείτε να επιλέξετε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες C ή E που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Πώς θα καταπραϋνω την επιδερμίδα μετά τον ήλιο με υλικά της κουζίνας μου;

Σπιτικές μάσκες προσώπου για μετά την έκθεση στον ήλιο

1)

1/2 φλιτζάνι γιαούρτι

1/2 μπανάνα λιωμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2)

2 κ.γ. τζελ αλόης (ένα φύλλο)

2 κ.γ. γιαούρτι 

1 ροδέλα αγγούρι

Ιάκωβος Γκόγκουα MD

Κοσμητική Ιατρική – Αντιγήρανση

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ