Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Σιβηρία: Βρέθηκε τεράστιο κεφάλι λύκου 40.000 ετών! - Από την εποχή των παγετώνων (φώτο-βίντεο)

Σχεδόν το διπλάσιο σε μέγεθος από τον σημερινό γκρίζο λύκο

Επιστήμονες  στη βόρεια Γιακουτία, στη Σιβηρία ανακάλυψαν το κομμένο κεφάλι ενός γιγαντιαίου λύκου της εποχής των παγετώνων. Το κεφάλι υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 40.000 ετών σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες,.

Επιστήμονες του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα εξετάσουν το DNA του.

Το κεφάλι του προϊστορικού λύκου βρέθηκε στις όχθες του ποταμού Tirekhtyakh και έχει μέγεθος 40 εκατοστά , σχεδόν το διπλάσιο από το μέγεθος του κεφαλιού του σημερινού γκρίζου λύκου που είναι ο απόγονος του.

 

 

Το κεφάλι βρέθηκε πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο το καλοκαίρι του 2018. Το ανακάλυψε ένας ντόπιος ο Πάβελ Εφίμοφ,  στις ακτές του ποταμού Τιρεκτιάχ, αλλά το εντυπωσιακό εύρημα μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Τα δόντια, όπως και η γούνα του λύκου έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και οι επιστήμονες θεωρούν πως ήταν 2-4 ετών όταν πέθανε. 

Ο λόγος που το κεφάλι έχει διαχωριστεί από το σώμα του δεν είναι γνωστός, ωστόσο είναι πιθανό να ήταν τρόπαιο ενός αρχαίου κυνηγού, που ανήκε στους πρώτους άνθρωπους που έφτασαν σε αυτό το τμήμα της Βόρειας Ρωσίας περίπου πριν από 32.500 χρόνια

«Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη των πρώτων απομειναρίων ενός πλήρως ανεπτυγμένου λύκου της Πλειστοκαίνου, με τον ιστό να έχει διατηρηθεί. Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους προκειμένου να κατανοήσουμε πώς έχει εξελιχθεί το είδος και για να αναδημιουργήσουμε την εμφάνισή του» είπε ο Άλμπερτ Προτόποποφ, της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας των Σαχά.

Εικτός από τον λύκο, οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα πολύ καλά διατηρημένο σκύμνο λιονταριού των σπηλαίων: Ο «Σπάρτακ» έχει μήκος περίπου 40 εκατοστά και βάρος 800 γραμμάρια, και επιστήμονες εκτιμούν πως πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.

«Οι μύες, τα όργανα και ο εγκέφαλός του είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Naoki Suzuki, καθηγητής παλαιοντολογίας και ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jikei στο Τόκιο, σύμφωνα με την Daily Mail.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ