Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» οι ενέργειες της Τουρκίας – Είμαστε σε ετοιμότητα

Η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ απτοελεί μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, στον απόηχο των πληροφοριών ότι ξεκίνησε η γεώτρηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πριν από λίγο, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για «θαλάσσια εισβολή» και ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα. 

Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν στις τουρκικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της Άγκυρας αποκαλύπτει ότι αυτό αποδίδει ως αποτρεπτικό μέσο.

Δείτε επίσης: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: "Όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας – Κύπρου θα έχει συνέπειες" (βίντεο)

 

Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από Ευρωπαίους και ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη καλεί την Άγκυρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου τους χώρου, ως επίσης και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της UNCLOS (σ.σ. Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας)». 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ