Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή μάχη Ελλάδας & Κύπρου για τις παραβιάσεις της Τουρκίας - Τι κυρώσεις θα επιδιώξουν - Ποιοι αντιδρούν

Το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας θα θέσει στο ΣΓΥ της ΕΕ η Σία Αναγνωστοπούλου

Διπλωματική μάχη σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει η Λευκωσία τις τελευταίες ώρες, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ελλάδα και Κύπρος θα δώσουν σκληρή μάχη στην Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να επιβάλλουν στην Τουρκία κυρώσεις για για τις προκλητικές της ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου .

 Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, θα μεταβεί την Τρίτη  στο Λουξεμβούργο,  για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Το Συμβούλιο θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Ιουνίου εξετάζοντας σχέδιο συμπερασμάτων. Επίσης, πρόκειται να διεξαχθεί συζήτηση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που παρουσίασε η ρουμανική Προεδρία μετά από σειρά τεχνικών και πολιτικών συζητήσεων στο Συμβούλιο.

Επιπροσθέτως, στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, το οποίο θα συζητηθεί στη βάση της δέσμης διεύρυνσης του 2019 που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Μαΐου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι επιδιώξεις Ελλάδας Κύπρου

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο "Φιλελεύθερος" , η  πρόσφατη Διακήρυξη της Βαλέττα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την κυπριακή Κυβέρνηση, καθώς προέρχεται από χώρες της Μεσογείου. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής με την οποία καλούνται οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εξετάζοντας τα απαραίτητα μέτρα.

Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός κρίνεται και η θέση της Γαλλίας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιδείξει αδυναμία και να παραμείνει αδρανής. 

Απώτερος στόχος και επιδίωξη της κυπριακής Κυβέρνησης είναι όπως ληφθούν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, ούτως ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους όποιους σχεδιασμούς της. Βασική επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να επιτύχει διασύνδεση των τουρκικών ενεργειών με τα τουρκικά κεφάλαια.

Ποιοι αντιδρούν

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης περνούν από αρκετές δυσκολίες, εξαιτίας της στάσης ορισμένων χωρών, οι οποίες παρουσιάζονται απρόθυμες να στηρίξουν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», υποκινούμενες από τη Βρετανία. Η Λευκωσία επενδύει στην αλληλεγγύη των εταίρων και στην ξεκάθαρη δήλωση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Σύνοδο των MED 7, μόλις δύο μέρες προηγουμένως.

Η ΕΕ θα προειδοποιήσει εκ νέου την Τουρκία για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να "απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία", σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει "τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" και θα σημειώνεται ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ", μεταδίδει το ΚΥΠΕ. Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι "δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ